Το όνομα του λουλουδιού

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σε πολλές κουλτούρες διασώζονται διαφορετικοί θρύλοι για την προέλευση της ονομασίας του. Ο πιο διάσημος και διαδεδομένος είναι μάλλον ο γερμανικός. Σύμφωνα με αυτόν, ένα ζευγάρι ερωτευμένων περπατούσε στις όχθες του

Δούναβη. Κάποια στιγμή, η κοπέλα πρόσεξε ένα πολύ όμορφο μπλε άνθος κοντά στα νερά.

Ο αγαπημένος της έσκυψε για να το κόψει, αλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο ορμητικό ποτάμι. Καθώς το ρεύμα τον παρέσερνε, πρόφτασε να πετάξει το λουλούδι φωνάζοντάς της «Μη με λησμόνει!».

Το μη με λησμόνει χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε ανάμνηση των 1,5 εκατομμυρίων οι που θανατώθηκαν από τους Τούρκους στην Γενοκτονία των Αρμενίων και η οποία συντελέσθηκε μεταξύ του 1915 και του 1923. Είναι ένα ανοιξιάτικο φυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις 24 Απριλίου, όπου είναι και η επέτειος της ημέρας όπου άρχισε η γενοκτονία και η ονομασία του σε πολλές Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες μεταφέρει την ίδια έννοια του ‘θυμάμαι’. Η Δημοκρατία της Αρμενίας, εξέδωσε μια επίσημη εικόνα του λουλουδιού, ως σήμα, για την ανάμνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 100ή επέτειο του 2015.

Eνθύμηση
Πριν να γίνει η δέκατη επαρχία του Καναδά το 1949, η Νέα Γη (Newfoundland) (τότε ξεχωριστή Βρετανική Κυριαρχία), χρησιμοποιούσε το μη με λησμόνει, ως σύμβολο της μνήμης των νεκρών του πολέμου αυτού του έθνους. Αυτή η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα σε περιορισμένη χρήση, αν και οι κάτοικοι της Νέας Γης έχουν επίσης υιοθετήσει και την παπαρούνα της Φλάνδρας.

Οι ελευθεροτέκτονες άρχισαν να χρησιμοποιούν το άνθος το 1926 ως ένα σύμβολο γνωστό στη Γερμανία ως μήνυμα να μην ξεχνάνε τους φτωχούς και απελπισμένους. Πολλές άλλες Γερμανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις επίσης το χρησιμοποιούν έως αυτή τη στιγμή. Στα νεότερα χρόνια, από μια χούφτα Τεκτόνων, ήταν ως ένα μέσο αναγνώρισης, αντί για το σχεδιασμό του τετραγώνου και του διαβήτη. Αυτό έγινε σε όλη την Ναζιστική κατεχόμενη Ευρώπη, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να ξεχωρίσουν και να διωχθούν. Σήμερα είναι ένα ανταλλάξιμο σύμβολο με τον Ελευθεροτεκτονισμό και ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης το μη με λησμόνει, για να θυμηθούν εκείνους τους Τέκτονες που έπεσαν θύματα του Ναζιστικού καθεστώτος. Στον Αγγλικό Ελευθεροτεκτονισμό, φοριέται τώρα πιο συχνά, για να θυμίσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, ως ένα σύμβολο ότι μπορεί μεν να έφυγαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Περισσότερα…

<Φωτογραφία> ο καγκελάριος Ολαφ Σόλτς στην ομιλία του σε μασονική λέσχη για την επέτειο 300 χρόνων ελευθεροτεκτόνων στην Γερμανία.

 

 

 

 

 

 

 

……………..