ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ. ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ-ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΦΕΙΟΣ: ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ ΤΗΝ 13-12-2020 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ !!! ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ 18-12-2020 ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ 13-12-2020 ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ. ( ΤΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21-12-2020 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ )

Κατασκοπεία Ρόδος: «Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο. Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που εντόπισαν στο σπίτι του. Την ίδια στιγμή, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, που φέρεται να είναι το άτομο που είχε στρατολογήσει το μάγειρα, ζήτησε και πήρε προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να απολογηθεί. https://www.alphafreepress.gr/2020/12/13/ellada/kataskopeia-rodos-eleytheros-o-56xronos-to-ekana-gia-tin-patrida-mou/

…………………………………..

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου συνελήφθη νωρίτερα στη Ρόδο

Συνελήφθη στη Ροδόπη από άνδρες της Ασφάλειας Κομοτηνής και ο 52χρονος  μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο ο οποίος μετά την απόλυσή του από το πλοίο στο οποίο εργαζόταν είχε μεταβεί στην Κομοτηνή.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής η σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας του νησιού. Ήδη ο 35χρονος βρίσκεται αυτή την ώρα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε προανακριτικό στάδιο για τα όσα του καταλογίζονται και στο πλαίσιο του σχετικού εντάλματος της ανακρίτριας Ρόδου συνελήφθη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 35χρονος αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Στους δύο κατηγορουμένους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα και βάσει αυτών εκδόθηκαν και τα εντάλματα σύλληψής τους. https://www.protothema.gr/greece/article/1076276/kataskopeia-rodos-sunelifthi-sti-rodopi-kai-o-mageiras-kataskopos/

…………………………

Γιατί η ΕΥΠ και οι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν τώρα τη δράση των δύο κατασκόπων σε Κω και Νίσυρο

Το ενδεχόμενο ο 54χρονος μάγειρας Μεχμέτ στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου Σαμπαχατίν Μπαϊράμ να κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και τη Νίσυρο εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές. Πέρα από το εύρος των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι άνδρες των ελληνικών υπηρεσιών και τα οποία καταδεικνύουν την πολύμηνη δράση των δύο κατηγορουμένων ως κατασκόπων, το γεγονός ότι το πλοίο που εργαζόταν ο 54χρονος πραγματοποιούσε επίσης δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά έχει οδηγήσει τις έρευνες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Να σημειώσουμε πως στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων οι οποίοι κατασκόπευαν υπέρ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου. Με βάση τα όσα αποκάλυψε στις ελληνικές αρχές ο 54χρονος μάγειρας, ο ίδιος στρατολογήθηκε από τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ, με την υποχρέωση να του παρέχει πληροφορίες γύρω από την κατανομή και τη δράση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, όπως π.χ το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τον αριθμό των ανδρών στο νησί, στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς και άλλα.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, ενδεχομένως αθέλητα, ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου. «Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί λόγου χάρη ένα drone να καταγράψει κατά προσέγγιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγράψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Εάν δηλαδή πρόκειται για οπλίτες που απλά υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επίσης δεν μπορούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει κάποιο “ανθρώπινο μάτι” το οποίο θα δει εκ του σύνεγγυς, θα αξιολογήσει και εν συνεχεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε» σημειώνουν χαρακτηριστικά. https://www.protothema.gr/greece/article/1075869/oi-kataskopoi-sto-kastelorizo-kategrafan-posoi-frouroun-to-nisi-pote-allazoun-kai-kiniseis-upovruhion/

…………………………………………………………….

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣΕ.ΣΥ.”