Απρ 072015
 
Γερμανικό πρωτοσέλιδο του φακέλου R 27320

Γερμανικό πρωτοσέλιδο του φακέλου R 27320Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση για τα δεινά που υπέστη η χώρα από την εισβολή και την Κατοχή από τους Γερμανούς Ναζί την περίοδο 1941-44.
Αυτή τη φορά η δήλωση δεν προήλθε από κάποια Επιτροπή αλλά από τα χείλη του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δ.Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Η συσχέτιση των δύο υποθέσεων είναι σαφές ότι δείχνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης να διαγράψει δημόσιο χρέος, με αντίστοιχο γερμανικό χρέος.
Στα 278,7 δισ. ευρώ υπολογίζει τις γερμανικές οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Από το ποσό αυτό, τα 10,3 δισ. ευρώ αφορούν στο λεγόμενο «αναγκαστικό» δάνειο που χορηγήθηκε στους ναζί, ενώ το υπόλοιπο αφορά αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων ή αποζημιώσεις λόγω καταστροφής υποδομών.
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει ήδη δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας: «
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες “γερμανικές αποζημιώσεις”. Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι

και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει».
Αναφορικά με τα ποσά που αναφέρονται στην έκθεση, είπε:
«Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο “αναγκαστικό δάνειο” και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή».
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή είναι η αρμοδιότητα την οποία έχουμε και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, διαχειριζόμαστε όλες τις κινήσεις των κεφαλαίων που αφορούν την εξόφληση του δημόσιου χρέους, όπως και τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας».
 
Τελικά όμως δεν αναφέρεται με ποια …μαθηματική μέθοδο υπολογίζουν το υπόλοιπο  από το “αναγκαστικό δάνειο” σε 10,3 δισεκατομμύρια.
 
Για το “αναγκαστικό δάνειο” ο πρόεδρος του κόμματος «η Αριστερά» Μπερντ Ρίξινκερ παραχώρησε συνέντευξη (12.03.15)*στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΑRD. Η πρώτη ερώτηση ήταν σύντομη και σαφής. Ποιο είναι όμως το ακριβές το ποσό που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα; Ο Μπερντ Ρίξινγκερ απαντά:
 «Δεν μπορούμε να πούμε ποιο είναι το ακριβές ποσό. Πρέπει βεβαίως να το μετατρέψουμε αναλόγως και σε ευρώ. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Αυτό όμως που είναι αδιαφιλονίκητο είναι το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Πρόκειται για 476 εκατομμύρια μάρκα του τότε Ράιχ, που δόθηκαν για τον πόλεμο του Ρόμελ στην Αφρική. Επεστράφησαν 115 εκατομμύρια το 1960. Αυτό θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα κλασικό κούρεμα χρέους, κάτι το οποίο ο κ. Σόιμπλε αρνείται με απόλυτο τρόπο στους Έλληνες». Ο κ. Ρίξινγκερ υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα δάνειο, το οποίο δεν παραγράφεται και πως πρέπει να αποπληρωθεί.
 
Πριν λίγα χρόνια μια γαλλική εφημερίδα είχε υπολογίσει της αποζημιώσεις στα 575 δις και κάθε χρόνο αυξάνονται με τον τόκο και έχουν ξεπεράσει τα 600 δις…

 

  2 Σχόλια to “BOMBA! Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα”

 1. Εδώ, το λινκ στον κ. Jacques Delpla, ένας γάλλος οικονομολόγος στο Conseil d’analyse économique( θεσμός όποιος συμβουλεύει τον γαλλικό πρωθυπουργό) και το 2011 με τον υπολογισμό τον υποχρεώσεων της γερμανίας σε ελλάδα.

  http://www.lesechos.fr/22/06/2011/lesechos.fr/0201458716889_jacques-delpla—–l-allemagne-doit-575-milliards-d-euros-a-la-grece–.htm

  Με τους τόκους, πραγματικά έχουν ξεπεράσει τα 600 δις ευρώ και φτάνουν τα 670 με 4%.

  Δηλαδή, οι δικιά μας τόσο πατριωτική κυβέρνηση ζητά ούτε τα μισά από αυτά, οποία μας χρωστούν οι γερμανοί.
  Ε, βέβαια, πρέπει η ελλάδα μας να είνα χρεωμένη, και οι αποζημιώσεις μόνον να καλύψουν τα χρήματα τον 270 δις, που εγγυούνται οι έλληνες για την ανακεφαλοποίηση τον ιδιωτικών τραπεζών.
  Θα τους έτσουζε τους μασόνους εάν μας απομεναν χρήματα για ανάπτυξη.

 2. Ευχαριστώ πάρα πολύ, το έβαλα με λινκ στο κείμενο, Οι “δικοί μας” πρέπει από κάπου να τα πήραν χοντρά γι’αυτό και η κινούμενη φωτογραφία.

...