Η Fed έκλεισε σήμερα το πρόγραμμα (BTFP) δανεισμού τραπεζών; Στο μηδέν νέα δάνεια; Και μετά…;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ Παγκόσμια επαναφορά νομίσματος:

Παρ. 8 Μαρτίου Texas Snake: Οι τράπεζες έχουν τεθεί σε συναγερμό από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, έτσι νιώθει ότι είμαστε κοντά. Μπορεί να ειδοποιηθούμε, αλλά η ανταλλαγή θα ξεκινήσει λίγες μέρες μετά.
Την Δευτ. Στις 11 Μαρτίου, οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να δανείζουν νομίμως το fiat δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Federal Reserve. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα αρχίσουν να κλείνουν τη Δευτέρα. 11 Μαρτίου και ο μόνος τρόπος που μπορούν να σώσουν την οικονομία είναι να ενεργοποιήσουν την Παγκόσμια Επαναφορά Νομίσματος – κάτι που προφανώς έκαναν την Πέμπτη. 7 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της ψεύτικης ομιλίας του Μπάιντεν για την κατάσταση της Ένωσης. ] https://t.me/greekglobalnews/14752

Στις 25 Ιανουαρίου 2024, έγραφε το Reuters … ➡ Η Fed θα επιτρέψει το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού έκτακτης ανάγκης (BTFP) να λήξει στις 11 Μαρτίου

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση που δημιουργήθηκε για τις τράπεζες πέρυσι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απειλούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση θα κλείσει όπως είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο.

Η Fed αύξησε επίσης το επιτόκιο των νέων δανείων από το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP) για το υπόλοιπο της ζωής της, τερματίζοντας ουσιαστικά αυτό που είχε γίνει μια δημοφιλής και κερδοφόρα ευκαιρία αρμπιτράζ για τους δανειστές των ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θα αποτρέψει τον νέο δανεισμό.

Η δύση του ηλίου του προγράμματος στις 11 Μαρτίου είχε σηματοδοτηθεί από αξιωματούχους της Fed καθώς ο φόβος στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκε.
Ενώ η Fed είπε ότι θα συνεχίσει να χορηγεί νέα δάνεια έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είπε ότι από την Πέμπτη αύξανε το επιτόκιο που οι τράπεζες θα πλήρωναν για κάθε νέο δανεισμό της Fed. Η Fed είπε ότι το επιτόκιο των νέων δανείων δεν θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των υπολοίπων των αποθεματικών την ημέρα του δανείου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα άλμα σχεδόν 50 μονάδων βάσης στο νέο κόστος δανεισμού. το επιτόκιο δανείου BTFP ήταν 4,93% την Τρίτη, ενώ τα υπόλοιπα αποθεματικών συγκεντρώνουν σήμερα 5,40%.
.
Προηγούμενοι γενναιόδωροι όροι βοήθησαν στην αύξηση της χρήσης του προγράμματος, καθώς η χρήση αυξήθηκε σταθερά παρά τα πραγματικά σημάδια δυσφορίας της αγοράς. Τα ανεξόφλητα δάνεια στις 17 Ιανουαρίου ήταν 161,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Fed, και η μέση εβδομαδιαία αύξηση κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σχεδόν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η υψηλότερη από τις αρχές Μαΐου.
.
Αλλά σήμαινε επίσης ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δανειστούν από το BTFP και να καταθέσουν κεφάλαια πίσω στη Fed, κερδίζοντας υψηλότερο επιτόκιο από τους τόκους που πληρώνει η κεντρική τράπεζα στα υπόλοιπα αποθεματικών.
.
Ο Ντέρεκ Τανγκ, αναλυτής στην εταιρεία προβλέψεων LH Meyer, είπε ότι το επιτόκιο δανεισμού BTFP που ίσχυε πριν από την αλλαγή της Τετάρτης “έδινε στις τράπεζες δωρεάν κέρδη, κάτι που δεν είναι καλή εμφάνιση” πολιτικά.
.
Ενώ το τέλος του προγράμματος ήταν αναμενόμενο από πολλούς στις αγορές, η αλλαγή στο επιτόκιο δανεισμού, καθώς και η χρονική στιγμή της δράσης, που έρχεται στην ήσυχη περίοδο της κεντρικής τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, έπιασε τους παρατηρητές ξαφνιασμένους. , ακόμα και όπως κατάλαβαν τον λόγο της αλλαγής.
.
Ο Τανγκ προειδοποίησε επίσης ότι τροποποιήσεις όπως αυτή που έκανε η Fed συνεπάγονται επίσης κόστος για μελλοντικές προσπάθειες υποστήριξης: “Αλλαγές όπως αυτή μετά τη συνέχιση του προγράμματος για λίγο είναι ασυνήθιστες επειδή μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα μελλοντικά προγράμματα”.
.
Το πού πάνε τα πράγματα στη συνέχεια είναι ασαφές. Ο επόμενος γύρος δεδομένων της Fed που θα καταγράψει τις αλλαγές στο πρόγραμμα αναμένεται την 1η Φεβρουαρίου και είναι πολύ πιθανό η αλλαγή του επιτοκίου στο BTFP να σταματήσει την άνοδο του δανεισμού και μπορεί ακόμη και να τον συρρικνώσει δεδομένων των αλλαγμένων οικονομικών.
.
«Η υπόθεση μας είναι ότι ο νέος δανεισμός θα πέσει ουσιαστικά στο μηδέν» από την Πέμπτη, ανέφεραν οι αναλυτές της Wrightson ICAP. Προσβλέποντας στο μέλλον, ένα μικρότερο BTFP υποδηλώνει ταχύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, είπε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι οι πιστωτικές επεκτάσεις που προσφέρει η Fed «είναι πιθανό να εξαντληθούν ταχύτερα το 2024 από ό,τι αναμέναμε».

…………………………………………………………………………………………………………