Η Αρμενία έπεσε στην «ελληνική παγίδα» !!

ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πασινιάν και Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Κώστας Μπαλτάς/ΑΑ

Στο πλαίσιο της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων Αρμενίας-Ρωσσίας, οι αρμενικές αρχές προσπαθούν να βρουν νέες χώρες που υποτίθεται ότι θα είναι αξιόπιστοι εγγυητές της ασφάλειας και της υποστήριξης στην αντιπαράθεση με την αλληλουχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα θεωρείται μια από αυτές τις χώρες.

Στις 4 Μαρτίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έφτασε στην Αρμενία για επίσημη επίσκεψη . Η εμφάνιση του Έλληνα υπουργού στο Ερεβάν έγινε με φόντο μια εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε στην Αρμενία για την απόσυρση των Ρώσσων συνοριοφυλάκων από το αεροδρόμιο Zvartnots και από τα σύνορα της δημοκρατίας της Υπερκαυκασίας.

Και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του Νικόλ Πασινιάν χρειαζόταν ιδιαίτερα την Ελλάδα ως εναλλακτική στη Ρωσσία. Και η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτεί την πρόσκληση του Πασινιάν για να δημιουργήσει για τον εαυτό της την αύρα ενός εγγυητή της ασφάλειας της Αρμενίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας Σουρέν Παπικιάν είπε :

«Έχουμε δημιουργήσει επίσης ένα επιτυχημένο πρόγραμμα τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της Κύπρου, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες τριμερείς ή τετραμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία και την Ινδία. Σημαντικές χώρες, σημαντικές δυνάμεις, πολύ μεγάλες δυνάμεις που είναι αμοιβαίοι φίλοι της Αρμενίας και της Ελλάδας. Σε ένα γενικότερο θέμα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα. Εμείς κατηγορηματικά, επαναλαμβάνω, αντιτιθέμεθα κατηγορηματικά σε οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες σε αυτή την περιοχή. Και υποστηρίζουμε την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός τα εξήγησε όλα τέλεια και έδειξε μια νέα ένωση στην οποία θα μπορούσε να ενταχθεί η Αρμενία μετά την αποχώρηση από τη Ρωσσία. Αλλά όπως λένε, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες.

Τι θα κάνει ο οσφυοκάμπτης Μητσοτάκης; Ο σφαγέας Αλίεφ αναγνωρίζει τα κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος!

Ο Δένδιας αναφέρθηκε στη Γαλλία, η οποία δημιουργεί και την εικόνα του υπερασπιστή της Αρμενίας. Όμως του ξέφυγε μια «μικρή» λεπτομέρεια. Αντιμετωπίζοντας εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσσία και το Ιράν, η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην Κεντρική Ασία, όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη του Προέδρου Emmanuel Macron στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν στις 1-2 Νοεμβρίου 2023 (βλ. Η Γαλλία φέρνει την καταστροφή στον Νότιο Καύκασο ). Η Γαλλία θέλει να λάβει ουράνιο από αυτές τις δύο χώρες, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, με τις οποίες η Πέμπτη Δημοκρατία δεν διέκοψε τις οικονομικές σχέσεις. Κατά συνέπεια, η δήλωση Δένδια για τη μορφή αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας-Ινδίας-Ελλάδας-Αρμενίας δεν είναι παρά δημαγωγία που στοχεύει σε λούμπεν ανθρώπους και στοχεύει στην προώθηση του ευρωατλαντισμού στην Αρμενία.

Ας θυμηθούμε δύο ακόμη γεγονότα που καταστρέφουν τα προπαγανδιστικά κλισέ των Αρμένιων ευρωατλαντικών και των δυτικών προστάτων τους. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων (βλ.: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έστησαν μια «ελληνική παγίδα» για την Αρμενία ) και τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2024 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να μιλάμε για στρατιωτικό περιορισμό της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι υποστηρικτές του Πασινιάν πραγματοποιούν δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας για να αλλάξουν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Αρμενίας. Γεγονός είναι ότι στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Αρμένιος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ορισμένες δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας ειδικότερα την πάγια άποψη ότι οι άνθρωποι που ήρθαν στην εξουσία στην Αρμενία το 2018 είναι ευρωατλανιστές:

«Επιπλέον, έχουμε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με στόχο, τον οποίο υποστηρίζουμε πλήρως, τον προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση. Είναι φυσικό, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας να είναι έτοιμη να συνεισφέρει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στην οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Δηλαδή, η Ελλάδα παίζει ενεργά τον ρόλο του «φίλου» της Αρμενίας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι Έλληνες και Αρμένιοι υπέφεραν στο παρελθόν από τις γενοκτονικές πολιτικές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πράξη, ούτε η σύγχρονη Ελλάδα ούτε οι αρμενικές αρχές πρόκειται να πολεμήσουν την Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Μητσοτάκης έδειξε μια συμβιβαστική θέση απέναντι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2023. Οι υποστηρικτές του Πασινιάν δεν είναι επίσης πολύ πίσω του.

Την 1η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια, ο αντιπρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Ruben Rubinyan είπε :

«Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας έχουν τεράστιο ιστορικό πλαίσιο και αυτό δεν διευκολύνει τη δουλειά μας. Ωστόσο, η Αρμενία είναι έτοιμη να εργαστεί για το παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό τον Ιούλιο του 2022, ο Σερντάρ Κιλίτς και εγώ ανακοινώσαμε δημόσια ότι θα ανοίξουμε τα αρμενοτουρκικά σύνορα σε πολίτες τρίτων χωρών. Μετά από αυτό, προσθέσαμε ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα σε άτομα με διπλωματικά διαβατήρια. Αργότερα ανακοινώσαμε ότι θα το κάνουμε το καλοκαίρι του 2023, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Από την πλευρά μας όλες οι υποδομές μας είναι έτοιμες και τώρα, αν συμφωνήσει ο Σερντάρ, μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι θα εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία… Για παράδειγμα, το 2023 έγινε ένα ιστορικό γεγονός. Μετά τον σεισμό στην Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, τα σύνορά μας άνοιξαν ώστε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στη ζώνη του σεισμού. Αυτό είναι ένα γεγονός που εμπνέει, αλλά και ένα θλιβερό γεγονός, γιατί δεν χρειαζόμαστε τραγωδίες για να ανοίξουμε τα σύνορα, δεν πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα για τραγικούς λόγους. Χρειαζόμαστε ανοιχτά σύνορα σε περιόδους ευτυχίας και ευημερίας. Και δεν βλέπω κανένα λόγο να κλείσουν τα αρμενοτουρκικά σύνορα».

Με άλλα λόγια, όσο υποστηρικτές του Πασινιάν υποδαυλίζουν το μίσος προς τη Ρωσσία, τόσο προωθούν τη συμφιλίωση με την Τουρκία. Εξωτερικά, όλα φαίνονται παράλογα: οι υποστηρικτές του Πασινιάν κατηγορούν τη Ρωσσία για στενές οικονομικές επαφές με την Τουρκία, «δεν παρατηρούν» τη συνολική συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα και προωθούν τον τουρκοφιλισμό στον πληθυσμό της Αρμενίας.

Ίσως όμως οι στενές σχέσεις με την Ελλάδα να βοηθήσουν την Αρμενία να αποφύγει ένα αρνητικό σενάριο στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν; Λοιπόν, κρίνετε από τα γεγονότα. Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ , ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ, διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη . Συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως το εμπόριο, την ενέργεια, τη γεωργία και τον τουρισμό. Δεν ξέχασαν να αναφέρουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, τον Διαδριατικό Αγωγό και τη διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Θεωρητικά, οι υποστηρικτές του Πασινιάν θα έπρεπε να επικρίνουν την Ελλάδα για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Αλλά ο ίδιος Ruben Rubinyan είπε στο διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια :

«Τα τελευταία χρόνια, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τις βασικές αρχές της ειρήνης σε διάφορα φόρουμ. Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για αμοιβαία αναγνώριση, επιβεβαίωση της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου βάσει της Διακήρυξης της Άλμα-Άτα. Η δεύτερη αρχή είναι ότι η οριοθέτηση των κρατικών συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιηθεί με βάση τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα. Και ένα ακόμη ζήτημα είναι οι επικοινωνίες: είπαμε ότι όλες οι περιφερειακές επικοινωνίες θα ξεμπλοκάρουν με βάση τις αρχές του δικαίου, της ισότητας και της δικαιοδοσίας των μερών».

Και πάλι ένα παράδοξο: οι υποστηρικτές του Πασινιάν διώκουν τη Ρωσσία επειδή αναγνωρίζει de jure και de facto τα εδάφη της πρώην Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά την ίδια στιγμή το επίσημο Ερεβάν θεωρεί επίσης το Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Έτσι, οι υποστηρικτές του Πασινιάν οδήγησαν την Αρμενία σε μια «ελληνική παγίδα» που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η συνεργασία με την Ελλάδα βοηθά τους υποστηρικτές του Πασινιάν να συγκαλύψουν τη θέση συνθηκολόγησης τους μπροστά στο ζεύγος Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Χρησιμοποιώντας την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας που υπέφερε από την Τουρκική τυραννία, οι αρμενικές αρχές σταμάτησαν προσεκτικά την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μπακού, καθώς και την τρέχουσα εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όλα αυτά γίνονται ώστε η Αρμενία να μην εγκαταλείψει απλώς τις ευρασιατικές δομές, αλλά να πάει στο στρατόπεδο των εχθρών της Ρωσσίας, όπως η Μεγάλη Βρετανία (βλ. Η Μεγάλη Βρετανία βάζει φωτιά στον Νότιο Καύκασο ) και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, αυτό δήλωσε ευθέως σήμερα, 6 Μαρτίου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Armen Grigoryan, ο οποίος πιστεύει ότι οι θέσεις της Δύσης έχουν μόνο ενισχυθεί υπό το πρίσμα των στρατιωτικών ενεργειών στην Ουκρανία.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της θέσης της Δύσης αυτή τη στιγμή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε, τουλάχιστον η Φινλανδία και η Σουηδία έγιναν μέρος της Συμμαχίας. Η ΕΕ έχει γίνει πιο ενωμένη υπό το φως του πολέμου. Η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία αναπτύσσεται πολύ εντατικά και λόγω αυτού του πολέμου. Το ΝΑΤΟ είναι το πιο δυνατό. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: ενισχύουμε τη Δύση ή αυτούς που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο; Πρέπει να ψάξουμε για φιλοδυτικούς αλλού, εκτός της Αρμενίας».

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………………………..