«Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» (Rebuilding Trust): Στο Νταβός ο Λί και το Τσουλί

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Νίκος Σάμιος

Η Κίνα σαν νέα υπερδύναμη πλέον κάνει δυναμική επιστροφή στο Νταβός με έναρξη την ομιλία του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ (μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν) κατά την διάρκεια ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου θα το μολύνει η παρουσία του διεθνούς εκατομμυριούχου ζητιάνου, του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δίνει το παρών στο Νταβός, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του για παροχή νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους του. 

«Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» (Rebuilding Trust)

είναι το σύνθημα του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αρχίζει τη Δευτέρα στο Νταβός της Ελβετίας και διαρκεί πέντε ημέρες. Το παρών δίνουν περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες από την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, μαζί με 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για να συζητήσουν ή και να επανεξετάσουν σημαντικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Στην ατζέντα τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την αγορά εργασίας, οι ανησυχίες για μία νέα διεθνή κρίση χρέους, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τεχνητή Νοημοσύνη ή απανθρωπιά την κοινωνίας μας

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισεκ. δολάρια, στα 869 δισεκ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισεκ. δολάρια, τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Χάρη στην απογείωση όχι μόνο των  χρηματιστηρίων, οι υπερπλούσιοι βλέπουν χρόνο τον χρόνο το οικονομικό τους βάρος να μεγαλώνει, χάρη στη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο πολυεθνικών.

Ποιοι είναι αυτοί οι πέντε; Elon Musk, Bernard Arnault , Jeff Bezos, Larry Ellison και Mark Zuckerberg, ο διεθνής υπερπλούσιος ζητιάνος Ζελένσκι βρίσκεται όσο κρατάει ο πόλεμος με την Ρωσσία σε ανοδική πορεία για να τους φτάσει.*

Και οι φτωχοί… φτωχότεροι

Ταυτόχρονα, η περιουσία και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν φτωχότεροι, επισημαίνει η Όξφαμ.

*Η οικογένεια του Ζελένσκι πρόσθεσε 15,5 εκατομμύρια δολάρια (τουλάχιστον) στα περιουσιακά της στοιχεία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσσία. Από τη Βικιπαίδεια

Πηγή DW, news247.gr, euronews, Βικιπαίδεια