Το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κύπρου

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ

Ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Tahsin Ertuğruloğlu. Φωτογραφία: mfa.gov.ct.tr

ΑΛΦΕΙΟΣ : Τι λένε τα λαμόγια του κράτους του Κολωνακίου, που γλύφουν τον Αλίεφ ;; Μετά το Ναχιτζεβάν που έχει αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» … το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κύπρου

…………………………………..

Όχι μόνο το Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κύπρου

Το κύριο γεγονός στην Υπερκαυκασία, που άλλαξε ριζικά τη διάταξη των δυνάμεων στην περιοχή, θα πρέπει να θεωρηθεί η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, που έλαβε χώρα στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ενώ εργαζόταν για την επίλυση της διένεξης του Καραμπάχ προς όφελός του, το επίσημο Μπακού περίπου την ίδια περίοδο σημείωσε σιωπηλά τη συμμετοχή του σε μια άλλη σύγκρουση – τη σύγκρουση της Κύπρου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Μπακού, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δέχθηκε τους υπουργούς των τουρκικών κρατών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ντουρσούν Ογκούζ . Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του ο Αλίεφ τόνισε τη συμμετοχή τουρκοκύπριου εκπροσώπου στην εκδήλωση στο Μπακού:

«Σήμερα, για πρώτη φορά, ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κύπρου είναι ανάμεσά μας. Θα ήθελα να χαιρετήσω ιδιαίτερα τους Τούρκους αδελφούς μας από τη Βόρεια Κύπρο. Ο υπουργός εκπροσωπείται εδώ ως παρατηρητής, αλλά ταυτόχρονα με τη δική του σημαία. Φυσικά, η σημαία της Βόρειας Κύπρου πρέπει και θα κυματίζει στην εκδήλωσή μας. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα κοντά στους αδελφούς μας, ενωμένοι σε όλο τον τουρκικό κόσμο, και είναι πολύ ευχάριστο που στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η Βόρεια Κύπρος εξελέγη ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Συγχαίρω θερμά όλους τους Τούρκους αδελφούς μας για αυτήν την περίσταση. Αυτό για άλλη μια φορά καταδεικνύει την ενότητά μας, για άλλη μια φορά δείχνει τη θέλησή μας. Αυτό δείχνει ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο στον δρόμο της δικαιοσύνης».

Όπως βλέπουμε, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε ουσιαστικά την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού κράτους. Επισήμως, η ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, τα στρατεύματα της οποίας βρίσκονται στο έδαφος της Κύπρου από το 1974. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν, που υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, αναγνωρίζει de facto τη διαίρεση της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη.

Ο Αλίεφ, για τα λόγια του σχετικά με τη σημαία, έλαβε γραπτή ευγνωμοσύνη από τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, υποδηλώνοντας την ενότητα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της ΤΔΒΚ, χρησιμοποίησε την έκφραση «Ένα έθνος, τρία κράτη».

Κατ’ αρχήν, οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη νομιμοποίηση της ΤΔΒΚ ήταν προβλέψιμες (βλ. Επίδραση του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν έχει πλησιάσει τους Τουρκοκύπριους ). Ένα άλλο πράγμα είναι ότι το 2023, η σύνδεση μεταξύ της σύγκρουσης του Καραμπάχ και των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με τους Τουρκοκύπριους έγινε απολύτως διαφανής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Ersin Tatar, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εξέδωσε μια γραπτή δήλωση λέγοντας:

«Η συνεχιζόμενη παρουσία των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τις διατάξεις της τριμερούς δήλωσης που υπογράφηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020, αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, που στοχεύει αποκλειστικά κατά στρατιωτικών στοιχείων, η οποία ξεκίνησε με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού που επιστρέφει στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την κατοχή, εξουδετερώνοντας και απελευθερώνοντας το έδαφος από στρατιωτικά στοιχεία, εκδιώκοντας ένοπλους Αρμένιους δυνάμεις από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αφοπλισμού και συμμόρφωσης με τις διατάξεις που κατοχυρώνονται σε τριμερή δήλωση. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην ομιλία του στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Καραμπάχ αποτελεί μέρος των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χώρας. Εμείς, ως τουρκοκυπριακός λαός, δηλώνουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των αδελφών μας στο Αζερμπαϊτζάν και του Προέδρου Ilham Aliyev και καλούμε την Αρμενία να ενεργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις της τριμερούς διακήρυξης για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεχούς σταθερότητας στην περιοχή .»

Όπως βλέπουμε, η παράνομη ΤΔΒΚ ενέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δηλαδή έκανε το ίδιο με την Τουρκία.

Είναι σημαντικό ότι μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο Καραμπάχ, στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Jeyhun Bayramov και του υπουργού Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Tahsin Ertuğruloğlu στο γραφείο της Μόνιμης Αποστολής του Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ . Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ερτουγκρούλογλου συνεχάρη τον Μπαϊράμοφ για την «επιτυχία της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Καραμπάχ» και ευχαρίστησε τον λαό του Αζερμπαϊτζάν για την «υποστήριξη του δίκαιου αγώνα» των Τουρκοκυπρίων.

Γιατί το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να υποστηρίζει τόσο ανοιχτά τους Τουρκοκύπριους; Είναι όλα για το Καραμπάχ. Έως το 2020−2023 Το επίσημο Μπακού δεν μπορούσε να προχωρήσει προς την προσέγγιση με την ΤΔΒΚ λόγω του γεγονότος ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έλεγχε το Καραμπάχ. Μέχρι τη δεκαετία του 2020, το Αζερμπαϊτζάν φοβόταν να δημιουργήσει ένα προηγούμενο όταν, σε περίπτωση υποθετικής αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ, η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούσαν, ως αντίποινα, να ξεκινήσουν τη διαδικασία διεθνούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. . Μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν δεν φοβάται την απώλεια του Καραμπάχ, το οποίο λύνει τα χέρια του στις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους.

Επιπλέον, το επίσημο Μπακού εκμεταλλεύεται την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους ενεργειακούς πόρους και επίσης δεν περιφρονεί τον αγώνα ενάντια σε εκείνο το τμήμα των δυτικών ελίτ που παρεμβαίνει στη σειρά Τουρκο-Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, στις 27 Αυγούστου, ο βοηθός του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίγιεφ ζήτησε δικαστική έρευνα για «αντι-Αζερμπαϊτζάνους» δυτικούς πολιτικούς, υπονοώντας τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ , που σχετίζεται με το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι (βλ. Γιατί ήταν ο γιος του Ερντογάν -νόμος επί του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ; ). Και ήδη στις 22 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Menendez, ως αποτέλεσμα της οποίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Ben Cardin, ο οποίος αντικατέστησε τον Menendezπροηγουμένως υποστήριζε την ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Είναι πιθανό το νταντέμ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν να ελπίζει ότι κάποιος εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, οι εκπρόσωποι του οποίου είναι πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Άγκυρα και το Μπακού παρά οι Δημοκρατικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο πρώτος Αμερικανός βουλευτής που έφτασε στην ΤΔΒΚ μέσω Τουρκίας ήταν ο Ρεπουμπλικανός Πιτ Σέσιονς , εκπροσωπώντας το Τέξας (βλ. Η Δύση ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ).

Η πιθανή ελπίδα του τουρκο-αζερμπαϊτζάνι για αλλαγή διοίκησης στον Λευκό Οίκο το 2024 δεν είναι καθόλου αβάσιμη. Στις 26 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής είχε κατηγορήσει τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ένα κοινωνικό δίκτυο:

«Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν , ο οποίος όπλισε το γενοκτονικό Αζερμπαϊτζάν (αναφερόμενος στην παράταση από τον Μπάιντεν της κατάργησης του άρθρου 907 κατά του Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Ιουνίου 2022 –  Μ.Μ. ), εγκατέλειψε τους Αρμένιους σε κίνδυνο. Και σήμερα, συμμετέχοντας στην εθνοκάθαρση του Αρτσάχ (το αρμενικό όνομα του Καραμπάχ – P.M.) – στέλνει μια απολύτως άκαρδη κάρτα συλλυπητηρίων στους Αρμένιους που εξακολουθούν να θάβουν τους νεκρούς τους».

Η μεγάλη αρμενική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κανόνα, ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Εάν το 2024 αλλάξει τις συνήθειές της, τότε οι πιθανότητες νίκης των Ρεπουμπλικανών θα αυξηθούν, κάτι που είναι προς το συμφέρον της αλληλουχίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας για τις σχέσεις του επίσημου Μπακού με τους Τουρκοκύπριους, είναι αδύνατο να πούμε λίγα λόγια για ιστορικούς συμβολισμούς. Το γραφείο αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ στο Μπακού εμφανίστηκε το 1997. Το 1997 είναι η εποχή του Heydar Aliyev και το 2023 στο Αζερμπαϊτζάν ανακηρύχθηκε επίσημα «Έτος του Heydar Aliyev» (λόγω της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του και της εικοστής επετείου από τον θάνατό του). Επιτρέποντας τη δημιουργία τουρκοκυπριακού γραφείου αντιπροσωπείας στο Μπακού, ο Αλίεφ ο πρεσβύτερος έβλεπε σαφώς στρατηγικά τις επόμενες δεκαετίες. Στη συνέχεια, το 1997, το Αζερμπαϊτζάν, έχοντας χάσει τον έλεγχο του Καραμπάχ, δεν μπορούσε να δείξει τόσο ανοιχτά υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους. Τώρα, το 2023, το επίσημο Μπακού υποδέχεται τη σημαία της ΤΔΒΚ στο έδαφός του, χωρίς φόβο να χάσει το Καραμπάχ.

Petr Makedontsev

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………..