Η Σλοβακία χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες της Ουκρανίας ως το ύψος της αναίδειας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόμπερτ Φίκο. Εικονογράφηση: rusdialog.ru

Το παράπονο της Ουκρανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι το ύψος της αναίδειας. Αυτό δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο.

«Η καταγγελία της Ουκρανίας κατά της Σλοβακίας για την απαγόρευση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων είναι το αποκορύφωμα της αλαζονείας και άλλη μια επιβεβαίωση του τι επιπόλαιος εταίρος είναι στην πραγματικότητα η Ουκρανία… Πρόκειται να μηνύσουν τη χώρα για την προστασία των συμφερόντων τους;» – αυτός είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία της Σλοβακίας έχει μετατρέψει το κράτος σε μαστιγωτό, του οποίου τη γνώμη κανείς δεν ρωτά πια.

«Η Ουκρανία σφύριζε και πάντα παραδίδαμε τα πάντα μέχρι να αδειάσουν τελείως οι αποθήκες μας. Όπως λένε, μια καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη». – σημείωσε ο Φίκο.

Υπενθύμισε επίσης ότι το πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά οδηγεί στο γεγονός ότι η τιμή ενός τόνου, για παράδειγμα, σιταριού πέφτει κατά 200 ευρώ.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με αυτό που παράγεται στη Σλοβακία, μόνο και μόνο επειδή εδώ χύνονται ουκρανικά σιτηρά. Νομίζω ότι είναι σωστό ότι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία. Γιατί αυτό απειλεί σημαντικά την αγορά και τα συμφέροντά μας. Ο κ. Πρέσβης των ΗΠΑ φυσικά δεν θα συμφωνήσει με αυτό. Και η Ουκρανία είναι πολύ επιπόλαιοι εταίροι. Σε αυτή την κατάσταση, οι χώρες πρέπει να ενωθούν και να ζητήσουν από την ΕΕ να υπερασπιστεί με συνέπεια τα συμφέροντα αυτών των χωρών». – τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές τεσσάρων ειδών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σε απάντηση, το Κίεβο υπέβαλε αξίωση στον ΠΟΕ κατά αυτών των χωρών. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο , είναι θεμελιωδώς σημαντικό να αποδειχθεί ότι μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουκρανικών αγαθών.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………..