Στη Νέδα, στη Φιγάλεια, η “Νεδάμορφη” γιορτάζει τα δέκα χρόνια της με μια μουσική βραδιά !!

Drinks

Η Νέδα είναι νύμφη της Αρκαδίας, κόρη του Ωκεανού. Σύμφωνα με τη μυθιστορία των Ελλήνων, οι τρεις Νύμφες ( Νέδα, Θεισόα, Αγνώ ) ανάθρεψαν τον Δία, όταν τον παρέλαβαν από την μητέρα του Ρέα, που τον γέννησε στην περιοχή Κρητέα του Λυκαίου Όρους, (του Αρκαδικού Όλυμπου) . (Παυσανίας, Αρκαδικά, 38, 4)

Η Νέδα είναι ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που φέρουν θηλυκά ονόματα. Πηγάζει από το Λύκαιο Όρος, ρέει για 32 χιλιόμετρα και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Στις πηγές της συναντώνται τα σύνορα τριών νομών της Πελοποννήσου, της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, ενώ ο ρους της μέχρι τις εκβολές, ορίζει τα σύνορα της Ηλείας με την Μεσσηνία. (Παυσανία, Ελλάδος περιήγησις/Μεσσηνιακά : “εἰσὶ δὲ αἱ πηγαὶ τῆς Νέδας ἐν ὄρει τῷ Λυκαίῳ: προελθὼν δὲ ὁ ποταμὸς διὰ τῆς Ἀρκάδων καὶ ἐπιστρέψας αὖθις ἐς τὴν Μεσσηνίαν ὁρίζει τὰ ἐπὶ θαλάσσῃ Μεσσηνίοις καὶ Ἠλείοις τὴν γῆν” )

Εκεί στο μέσον περίπου της ποτάμιας ροής, βρίσκεται η πανάρχαια πόλη της Φιγάλειας, που και σήμερα κατοικείται !! Ναός Αθηνάς και Διός Σωτήρος, Αρχαία Φιγάλεια

Κοντά στους καταρράκτες της Νέδας και πάνω στη βόρεια όχθη του ποταμού, δίπλα σε ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι, βρίσκεται … η Νεδάμορφη !! Ένα παραδεισένιο δημιούργημα που ξεκίνησε την πορεία του πριν δέκα χρόνια, το 2013, από έναν υπέροχο νέο, γέννημα – θρέμμα της Φιγάλειας, τον Πολυχρόνη Γιαννικόπουλο !!

Η Νέδα, η Φιγάλεια, έχουν την τιμητική τους !! Η Νεδάμορφη γιορτάζει τα δέκα της χρόνια !! Και ποιά ή ποιός δεν έχει ξεδιψάσει και δεν έχει ξεκουραστεί απολαμβάνοντας το θεϊκό περιβάλλον, σε αυτή την πανέμορφη “Νεδάμορφη” !! Μέχρι κι ο Νίκος Καλογερόπουλος και τόσοι άλλοι !!

Κάθε καλοκαίρι, δέκα χρόνια, η Νεδάμορφη μάζεψε τις αναμνήσεις και γιορτάζει !!

Η ώρα πλησιάζει …

Νεδάμορφη / Nedamorfi 2013 -2023.. Κλείσαμε κ επίσημα 10 χρόνια! Σας ευχαριστούμε για την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Στις 20 Αυγούστου ετοιμάζουμε μια ωραία γιορτή με ζωντανή μουσική στον προαυλιο χώρο του παλιου σχολειου της Φιγαλειας! Μείνετε συντονισμένοι …

… και στις 20 Αυγούστου 2023,  Νεδάμορφες κ Νεδάμορφοι φίλοι μου σας περιμένουμε στον προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου Φιγάλειας να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια Νεδάμορφης ! Ο Manolis Stais θα είναι εκεί να απογειώσει τη βραδιά!

……………

Πλάτων Πισατίδης για τον Αλφειό

……………………………………………………………………………………………..