Πράσινο υδρογόνο, αιολική ενέργεια και νερό

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νερό στο βωμό της εκπλήρωσης του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου (GH2 or GH2) στην Ευρώπη έως το 2030.

Εργοστάσιο για πράσινο υδρογόνο στην Κοζάνη – Επένδυση 740 εκατ. ευρώ και εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το project που έχει λάβει το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης από τα 41 έργα που επικυρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΜΩΣ:

Το πράσινο Υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή, η αιολική ή η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει 9 έως 10 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό υδρογόνου. Αυτό αφορά μόνο το τελικό στάδιο, όταν τα δύο στοιχεία του νερού διαχωρίζονται, το οποίο στάδιο είναι γνωστό ως στοιχειομετρική διαδικασία. Για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Αθροιστικά η Bluefield υπολογίζει ότι θα μπορούσε η ποσότητα να φτάσει τα 24 λίτρα. Η εταιρεία συμβούλων μηχανικών GHD το τοποθετεί μεταξύ 60 λίτρων και 95 λίτρων ανά κιλό για γλυκό νερό. Μια άλλη πηγή νερού είναι η αφαλάτωση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του αλατιού από το θαλασσινό νερό, αν και θεωρείται εντατικότερη. Απαιτεί επίσης επιπλέον κόστος κατασκευής και συντήρησης, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ποσοτήτων άλμης που παράγεται, και οι εγκρίσεις για τέτοιες εγκαταστάσεις, εάν χορηγηθούν, μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

Από που έρχεται το νερό στην πόλη;

Το νερό στην πόλη της Κοζάνης συλλέγεται από πηγές στην περιοχή του Δυτικού Βερμίου (Ερμακιά) και από νέες γεωτρήσεις αξιοποίησης του βαθέος καρστικού υδροφορέα στην περιοχή των Πετρανών. Οι δύο αυτές πηγές νερού βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την πόλη της Κοζάνης. Σκεφτείτε ότι το νερό διανύει πάνω από 20 χιλιόμετρα για να φτάσει από την Ερμακιά και πάνω από 10 χιλιόμετρα για να μεταφερθεί από τη περιοχή των Πετρανών.

Ως το 2007, η ΔΕΥΑΚ υδροδοτούσε την πόλη από γεωτρήσεις της περιοχής Σαριγκιόλ. Οι γεωτρήσεις όμως αυτές σταδιακά εγκαταλείφθηκαν, λόγω της καταστροφής του υδροφορέα Σαριγκιόλ από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ. Έτσι η ΔΕΥΑΚ αναγκάστηκε να κατασκευάσει νέες γεωτρήσεις στη περιοχή των Πετρανών και νέο εξωτερικό δίκτυο για να μεταφέρει το νερό στην πόλη της Κοζάνης.

ΔΕΥΑ Κοζάνης: στα βήματα της βιώσιμης διαχείρισης του νερού

Όταν ο Έλον Μασκ ρωτήθηκε, εάν το εργοστάσιο που κατασκευάζει η Tesla λίγο πιο έξω από το Βερολίνο, θα εξαντλούσε την παροχή νερού της περιοχής, εκείνος ξέσπασε σε γέλια αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ – Τα προβλήματα όμως έχουν ήδη, ξεκινήσει.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει νερό. Ούτε με τεχνητή νοημοσύνη, ούτε με τεχνητή ηλιθιότητα.

«Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο πεθάνει και το τελευταίο ποτάμι δηλητηριαστεί και το τελευταίο ψάρι πιαστεί, θα καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να φάμε χρήματα.»

Τα πάντα διαθέτουν προσωπικότητα, μόνο που διαφέρει από τη δική μας ως προς τη μορφή. Η γνώση ενυπάρχει σε όλα τα πράγματα. Ο κόσμος είναι μια βιβλιοθήκη και τα βιβλία του είναι οι πέτρες, τα φύλλα, το γρασίδι, τα ρυάκια, τα πουλιά και τα ζώα που μοιράζονται εξίσου με εμάς τις καταιγίδες και τις ευλογίες της γης. Μάθαμε να κάνουμε ό,τι μαθαίνει ένας μαθητής της φύσης και αυτό σημαίνει να αισθανθούμε την ομορφιά της. Ποτέ δεν αντισταθήκαμε στις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους, το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια. Μια τέτοια πράξη εντείνει την ανθρώπινη ματαιότητα, γι’ αυτό λοιπόν προσαρμοζόμαστε σε οτιδήποτε προκύπτει με περισσότερη προσπάθεια και ενέργεια αν είναι αναγκαίο, αλλά χωρίς να παραπονιόμαστε.

Luther Standing Bear ο αρχηγός της φυλής Ογκλάλα Λακότα Σιού.