Πάει – δεν πάει, θα αντικαταστήσει – δεν θα αντικαταστήσει: Η επίσκεψη του Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των BRICS «ακυρώθηκε» στη Νότια Αφρική

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vladimir Putin και Cyril Ramaphosa. Φωτογραφία: Dmitry Azarov/Kommersant

Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον επόμενο μήνα, δήλωσε η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Cyril Ramaphosa αυτή την Τετάρτη, μετέδωσε το France-Presse (AFP) στις 19 Ιουλίου.

Η πιθανή επίσκεψη του Πούτιν ήταν ένα καυτό διπλωματικό ζήτημα για τη Νότια Αφρική. Ένταλμα «σύλληψης» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εκδόθηκε για τον Ρώσσο ηγέτη. Η Νότια Αφρική έχει προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης, το ιδρυτικό έγγραφο του ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Με κοινή συμφωνία, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Ρωσσική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ » . Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Βίνσεντ Μαγβένια δήλωσε σε δήλωσή του.

Η απόφαση ακολουθεί «μια σειρά διαβουλεύσεων» που διεξήγαγε ο Ραμαφόσα τους τελευταίους μήνες, η πιο πρόσφατη από τις οποίες έλαβε χώρα «χθες το βράδυ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρετόρια.

Η Νότια Αφρική προεδρεύει επί του παρόντος στην ομάδα BRICS, μια ομάδα βαρέων βαρών που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, τη Ρωσσία, την Ινδία και την Κίνα. Ο Πούτιν προσκλήθηκε επίσημα στη σύνοδο κορυφής των BRICS που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, αλλά η Πρετόρια δέχτηκε ισχυρές εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις να μην τη φιλοξενήσει, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Πρόεδρος Ραμαφόσα είναι βέβαιος ότι η σύνοδος κορυφής θα είναι επιτυχής και καλεί τους συμπολίτες να επεκτείνουν την απαραίτητη φιλοξενία στους πολλούς αντιπροσώπους που θα φτάσουν από διάφορα μέρη της ηπείρου και του κόσμου». είπε η Μαγβένια.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Cyril Ramaphosa να διευθύνει η ρωσική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους από τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντί του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αναφέρει η EADaily , στις 14 Ιουλίου, ο Αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Paul Mashatile ενημέρωσε σχετικά σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Mail & Guardian.

…………

σ.σ. : Το “θηρίο” σπαρταράει και χτυπάει την ουρά του. Πίσω απ’ όλα, η αιτία είναι αυτή

Η Ρωσία έσπασε την “παγκόσμια συμφωνία” με ΗΠΑ: Αναβίωσε τον Κανόνα του Χρυσού – “Αιτία πολέμου” για δολάριο και ευρώ

Η Janet Yellen είναι πολύ αβέβαιη για το επερχόμενο νόμισμα BRICS+ με χρυσό (vid)

Bloomberg : Οι BRICS σχεδιάζουν ένα νέο νόμισμα συνδεδεμένο με τον χρυσό

……………………………………………………………………………………..