Όλοι μαζί έξω από τη γη !! Έσπασε το ρεκόρ για τον αριθμό των ανθρώπων σε τροχιά !!

News TOP STORIES ΚΟΣΜΟΣ
Cosmonaut - RIA Novosti, 1920, 30/05/2023
© Pixabay / PIRO4D
Η εκτόξευση του Shenzhou 16 από την Κίνα σπάει ρεκόρ για τον αριθμό των ανθρώπων σε τροχιά της Γης
.
Το ρεκόρ για τον αριθμό των ανθρώπων ταυτόχρονα σε τροχιά της Γης έχει σπάσει, μετά την εκτόξευση του κινεζικού διαστημικού σκάφους Shenzhou-16, ο αριθμός τους έφτασε τους 17, αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.
.
Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Στη συνέχεια, 14 άτομα συγκεντρώθηκαν σε τροχιά ταυτόχρονα: επτά στον ISS (δύο Ρώσσοι, τρεις Αμερικανοί, ένας Ιάπωνας και ένας Γάλλος), τρεις αστροναύτες από την Κίνα στο διαστημόπλοιο Shenzhou-12 και τέσσερις Αμερικανοί πολίτες ως μέρος ιδιωτικής αποστολής στο διαστημόπλοιο Crew Dragon. Πριν από αυτό, το ρεκόρ διατηρήθηκε για ένα τέταρτο του αιώνα. Τον Μάρτιο του 1995, 13 άνθρωποι βρίσκονταν σε τροχιά ταυτόχρονα: έξι κοσμοναύτες στον ρωσσικό σταθμό Mir, επτά στο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Endeavour.
.
Ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Kononenko - RIA Novosti, 1920, 29/05/2023

Ένας Ρώσσος μπορεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα περάσει χίλιες μέρες σε τροχιά

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-16 εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March-2 στις 4:31 ώρα Μόσχας στις 30 Μαΐου. Σε αυτό, ένα πλήρωμα τριών Κινέζων αστροναυτών πετά στον τροχιακό σταθμό Tiangong, όπου βρίσκονται ήδη τρεις συμπατριώτες τους. Το πλήρωμα του νέου πλοίου περιλάμβανε τον κυβερνήτη Jing Haipeng, καθώς και τους Zhu Yanzhu και Gui Haichao. Τώρα οι Fei Junlong, Deng Qingming και Zhang Lu εργάζονται στην Tiangong. Προβλέπεται ότι σύντομα μετά την άφιξη του νέου πλοίου, θα επιστρέψουν στη Γη. Αυτή θα είναι η δεύτερη εναλλαγή πληρώματος στην ιστορία του κινεζικού τροχιακού σταθμού.
.
Στον ISS βρίσκονται τα πληρώματα του ρωσσικού διαστημικού σκάφους Soyuz MS-23, του American Crew Dragon, καθώς και της ιδιωτικής αποστολής της εταιρείας Axiom Space AX-2 – συνολικά 11 άτομα.
.
Στο πλήρωμα του ρωσσικού πλοίου οι Ρώσσοι είναι ο Σεργκέι Προκόπιεφ και ο Ντμίτρι Πετελίν, καθώς και ο Αμερικανός Φρανκ Ρούμπιο. Η αποστολή του Crew-6 περιλαμβάνει τους Αμερικανούς αστροναύτες Stephen Bowen και Woody Hoburg, τον Ρώσσο κοσμοναύτη Andrey Fedyaev και τον αστροναύτη των ΗΑΕ Sultan Al-Neyadi. Η ιδιωτική αποστολή διευθύνεται από την πρώην αστροναύτη της NASA Peggy Whitson. Συνοδευόταν από τον οδηγό αγώνων και επιχειρηματία John Schoffner, καθώς και τους πρώτους αστροναύτες από τη Σαουδική Αραβία μετά από 40 χρόνια , τον Ali al-Qarni και την πρώτη Άραβα γυναίκα αστροναύτη, Ryan Barnawi.
.
Ο αριθμός των γήινων σε τροχιά δεν θα συνεχίσει να είναι ρεκόρ για πολύ. Η επιστροφή του πληρώματος της αποστολής AX-2, που έφτασε στο ISS στις 22 Μαΐου, αναμένεται στις 30 Μαΐου, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο Axiom Space, η αποδέσμευση έχει προγραμματιστεί όχι νωρίτερα από τις 18.05 ώρα Μόσχας.

………………………………………………………………………………………