Ο Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη. Προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ
Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ - RIA Novosti, 1920, 24/04/2023
.
Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Νέα Υόρκη, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα .

“Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Νέα Υόρκη. Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία του”, έγραψε στο κανάλι της στο Telegram.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti, τη Δευτέρα, ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις της ρωσικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: μια ανοιχτή συζήτηση για την υπεράσπιση των αρχών του Χάρτη του οργανισμού. Την Τρίτη, θα προεδρεύσει μιας άλλης συνεδρίασης υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας – μια ανοιχτή συζήτηση για τη Μέση Ανατολή.
.
Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες .
Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - RIA Novosti, 1920, 13/04/2023
.
Την Κυριακή το αεροπλάνο του Λαβρόφ πέταξε από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη. Δεν εκδόθηκαν αμερικανικές βίζες σε Ρώσους δημοσιογράφους. Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε μια τέτοια συμπεριφορά των ΗΠΑ βλακεία και υποσχέθηκε ότι η Μόσχα «δεν θα το ξεχάσει ούτε θα το συγχωρήσει».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εκδίδουν βίζα στη ρωσική αντιπροσωπεία μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο Λαβρόφ την περασμένη Τετάρτη κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για κατάφωρη κατάχρηση της θέσης της χώρας υποδοχής της έδρας του ΟΗΕ και τόνισε ότι η χώρα δεν χορήγησε βίζα σε όλους τους διπλωμάτες.
.
Η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια δυσκολίες στην απόκτηση αδειών, κυρίως αμερικανικών, για εργασία σε διάφορα όργανα του ΟΗΕ. Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας, Ντμίτρι Πολυάνσκι , δήλωσε ότι η Μόσχα υπολογίζει στην έγκαιρη έναρξη διαδικασίας διαιτησίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος των παραβιάσεων της συμφωνίας για τη χώρα υποδοχής, όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και με άλλα κράτη, είναι αρκετά επαρκής.

…………………………………………………………………………………………………….