Οι «έξυπνες βόμβες» JDAM-ER αποδείχθηκαν χαζές !! Πιο έξυπνοι οι Ρώσσοι παρεμβολείς ηλεκτρονικού πολέμου !!

News Technology ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Αμερικανική «έξυπνη βόμβα» JDAM-ER. Εικονογράφηση: eurasiantimes.com

Οι αμερικανικές «έξυπνες βόμβες» αποδείχθηκαν πιο χαζές από τα ρωσσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου αποκαλύπτουν ότι «αμερικάνικα κιτ βομβών που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για να εκτελούν χτυπήματα ακριβείας εναντίον ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων υψηλής αξίας» ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Οι έξυπνες βόμβες αρνούνται να πετάξουν εκεί που στοχεύουν. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, 17 Απριλίου, σύμφωνα με την Pravda.Ru.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τις βόμβες Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή μεγάλων ρωσσικών στόχων, όπως γέφυρες και οχυρωμένα οχυρά, από μεγάλες αποστάσεις. Η αποτυχία αυτών των σετ βομβών οφείλεται εν μέρει σε προβλήματα με το σήμα GPS, που πιθανώς προκλήθηκαν από τις προσπάθειες παρεμβολής της Ρωσσίας».Γράφουν οι Eurasian Times  .

Οι αναφορές για τη χρήση βομβών JDAM-ER που προμήθευσαν οι ΗΠΑ από τον ουκρανικό στρατό άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές Μαρτίου. Για παράδειγμα, η ουκρανική έκδοση του Klimenko Time ανέφερε στις 10 Μαρτίου ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τη βόμβα JDAM για πρώτη φορά στο Donbass, στην περιοχή Kurdyumovka κοντά στο Artemivsk. Και μάλιστα δημοσίευσε ένα βίντεο από την έκρηξη, το οποίο διανεμήθηκε μέσω καναλιών Telegram.

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος του ενεργού αρχηγού του DPR, Yan Gagin , πρότεινε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν «να ελέγξουν τη δυνατότητα χρήσης JDAM από αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής.

Τον Φεβρουάριο, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι τα κιτ JDAM-ER «θα επιτρέψουν τη μετατροπή τυπικών πυρομαχικών εκτόξευσης αέρος σε κατευθυνόμενα όπλα»:

«Το κιτ καθοδήγησης GPS είναι προσαρτημένο σε μια βόμβα βάρους μεταξύ 226 κιλών και 907 κιλών και το συγκρότημα φτερών του επιτρέπει στα πυρομαχικά να γλιστρήσουν προς τον στόχο σε μέγιστη εμβέλεια 72 χιλιομέτρων».

Ένα τέτοιο σετ κοστίζει 24.000 $.

«Οι βόμβες JDAM θα ​​μπορούσαν να προσφέρουν στην Ουκρανία μια ικανότητα στόχευσης ακριβείας «πυροβολήστε το και ξεχάστε το» που θα επιτρέψει στους Ουκρανούς πιλότους μαχητικών να απομακρυνθούν αμέσως μετά την εκτόξευση, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ τους και των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας». – ειδικοί από το Πεντάγωνο εξήραν το «δώρο» τους.

Στην πραγματικότητα, όλα αποδείχτηκαν όχι και τόσο όμορφα. Αν μη τι άλλο, τα περιβόητα έγγραφα που «διέρρευσαν» λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία: «Τα κιτ βομβών JDAM που χρησιμοποιούνται από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχουν αχρηστευτεί από τον ρωσσικό ηλεκτρονικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τους Eurasian Times, το έγγραφο, με την ένδειξη “μυστικό”, περιέχει μια έρευνα για το γιατί οι βόμβες JDAM-ER απέτυχαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία:

«Δύο παράγοντες εξηγούν δυνητικά γιατί υπήρξαν «λάθη ή/και αστοχίες»: η εσφαλμένη εκτόξευση ασφαλειών βομβών από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. προβλήματα με το σήμα GPS που προκλήθηκαν από ρωσσικές προσπάθειες παρεμβολής που οδήγησαν σε αστοχίες.»

Το αναφερόμενο έγγραφο σημειώνει επίσης ότι “παρόμοια προβλήματα με το σήμα GPS εμπόδισαν τη λειτουργία ουκρανικών κατευθυνόμενων συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (GMLR)”. Ενδιαφέρον συμπέρασμα. Ειδικά αν θυμάστε ότι οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν:

“Το κιτ JDAM βασίζεται σε ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με δυνατότητα GPS (INS), που σημαίνει ότι το τμήμα της βόμβας INS διασφαλίζει ότι η ακρίβεια διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και αν το σήμα GPS έχει μπλοκαριστεί ή χαθεί με άλλο τρόπο.”

Από αυτή την άποψη, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσσία διαθέτει έναν από τους πιο προηγμένους εξοπλισμούς ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολυάριθμες αναφορές ότι τα ρωσσικά στρατεύματα παρεμπόδιζαν τακτικά (και συνεχίζουν να το κάνουν) τα σήματα του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Εδώ, για παράδειγμα, είναι τι έγραψε νωρίτερα το πρακτορείο AP:

«Μπλοκάρουν όλα όσα μπορούν να φτάσουν τα συστήματά τους», – είπε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής νοημοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που ασχολείται με UAV.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………….