Σουδάν. 2 μήνες μετά τη συμφωνία για ρωσσική ναυτική βάση και τις ΗΠΑ να αντιδρούν… ξέσπασε πραξικόπημα !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σουδανικό στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στο Χαρτούμ, Σουδάν - RIA Novosti, 1920, 15/04/2023
© AP Photo / Hussein Malla Σουδανικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στο Χαρτούμ του Σουδάν. Φωτογραφία αρχείου

……………………

Ο σουδανικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης κοντά στο Χαρτούμ

Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε βάσεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (RRF) κοντά στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός.

«Η σουδανική Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει το στρατόπεδο Taiba και το Camp Soba που ανήκουν στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και καταδιώκει μέλη που τραπούν σε φυγή που προσπαθούν να κρυφτούν ανάμεσα σε αμάχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο σουδανικός στρατός πρόσθεσε ότι τώρα οι μαχητές διεξάγουν επιχείρηση για να σταματήσουν τις ανεύθυνες ενέργειες των ανταρτών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.
.
Νωρίτερα σήμερα, ανταποκριτής του RIA Novosti ανέφερε την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του RRF και του τακτικού στρατού στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ. Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του Παλατιού της Δημοκρατίας (προεδρικό μέγαρο), του διεθνούς αεροδρομίου και της αεροπορικής βάσης στο Merov. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του RRF κατηγόρησαν τον τακτικό στρατό της χώρας ότι επιτέθηκε στη βάση του κοντά στο Χαρτούμ με «χρήση όλων των τύπων όπλων».
Σουδανικός στρατός σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού
Ο σουδανικός στρατός διαψεύδει τους ισχυρισμούς της SBI για την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου

.

Με τη σειρά του, ο στρατός και η Σουδανική Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας κάλεσαν τους αντάρτες του RRF. Κατηγορήθηκαν επίσης για επίθεση σε κυβερνητικές και στρατηγικές εγκαταστάσεις.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο σουδανικός στρατός εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στο Χαρτούμ και σε ορισμένες άλλες πόλεις «είναι παράνομη και πραγματοποιήθηκε χωρίς συντονισμό και συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις». Αφορμή για τέτοιες δηλώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν η ξαφνική ανάπτυξη αποσπασμάτων RRF κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Merove στα βόρεια της χώρας.
.
Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya ανέφερε επίσης προηγουμένως, επικαλούμενο πηγές, ότι ο σουδανικός στρατός αναπτύσσει επίσης μονάδες στο Merov “σε περίπτωση έλλειψης ασφάλειας”. Σύμφωνα με πηγές του, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν έδωσαν στο RRF ορισμένο χρόνο για να φύγει από την πόλη. Με τη σειρά τους, οι ίδιες οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης δήλωσαν ότι η παρουσία τους στο Merov ήταν μέρος της εκπλήρωσης των καθηκόντων και των καθηκόντων τους.
.
Οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή, το ηγετικό κίνημα της αντιπολίτευσης του Σουδάν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέα αναβολή της υπογραφής της τελικής πολιτικής συμφωνίας που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής πολιτικής αρχής στη χώρα, λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των στρατιωτικών κομμάτων.
Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν Abdel Fattah al-Burhan - RIA Novosti, 1920, 15/04/2023
Η κυβέρνηση του Σουδάν σχολίασε την κατάσταση στο Χαρτούμ

.

Σύμφωνα με τα σουδανικά μέσα ενημέρωσης, ο λόγος για την αναβολή της υπογραφής της πολιτικής συμφωνίας ήταν οι αντιφάσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού, με επικεφαλής τον επικεφαλής του Κυρίαρχου Συμβουλίου της χώρας, Abdel Fattah Burhan, και των παραστρατιωτικών μονάδων της RRF, με επικεφαλής τον αναπληρωτή του Burkhan στο Κυρίαρχο Συμβούλιο, Mohammed Daglo.
Μεταξύ του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και του αρχηγού του RRF, οι οποίοι, πριν από την απομάκρυνση του πρώην προέδρου της χώρας, Omar al-Bashir , υπάγονταν προσωπικά στον αρχηγό του κράτους, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της ενσωμάτωσης των δυνάμεων στο τις τάξεις του στρατού. Αυτή η ρήτρα είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες στη συμφωνία που συζητήθηκε από τα μέρη.
.
Τον Δεκέμβριο του 2022, τα κινήματα του σουδανικού στρατού και της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μια πολιτική συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής πολιτικής αρχής στη χώρα. Το υπογεγραμμένο έγγραφο προβλέπει το διορισμό πρωθυπουργού, την υιοθέτηση ενός προσωρινού συντάγματος και την επακόλουθη διετή μεταβατική περίοδο, μετά την οποία θα διεξαχθούν γενικές εκλογές. Ο επικεφαλής του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν, Abdel Fattah Burhan, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

…………………………………………………………………………………………..