Η Γαλλία στους BRICS. Δεν είναι αυτό που συμφώνησαν ο Σι και ο Μακρόν;

Politics ΑΡΘΡΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν επέστρεψε από το Πεκίνο άλλος άνθρωπος

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε σθεναρά ότι ο Κινέζος ηγέτης πρέπει να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να βάλει τέλος στο NWO στην Ουκρανία. Ο Σι Τζινπίνγκ να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι και να τον καθησυχάσει με την υποστήριξή του.

Αλλά μετά τη συνάντηση «χωρίς δεσμούς» τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε σχόλια στον Τύπο – Politico και Les Еchos , σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Ήταν μια προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι διάταγμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το δολάριο και να προστατεύσουμε τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε να «επιβάλει το θέμα της Ταϊβάν» «προσαρμοζόμενος στον αμερικανικό ρυθμό».

«Προτεραιότητά μας δεν είναι να προσαρμοστούμε στην ατζέντα άλλων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», είπε.

«Το κλειδί για λιγότερη εξάρτηση» από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι «πάνω από όλα η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», «η επιτάχυνση του αγώνα για την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής Marco Rubio εξοργίστηκε με τις δηλώσεις του Παρισιού , ο οποίος ζήτησε να στερηθεί η Γαλλία από τη βοήθεια των ΗΠΑ, ιδίως για τη μεταφορά των δυνάμεών της στην Αφρική. Ο Ρούμπιο απείλησε ότι εάν ο Μακρόν μιλήσει για ολόκληρη την Ευρώπη, «τότε θα πρέπει να πούμε ότι θα επικεντρωθούμε στην Ταϊβάν και τις απειλές που θέτει η Κίνα, και εσείς ασχολείστε με την Ουκρανία και την Ευρώπη».

Τι είπε ο Σι στον Μακρόν

Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Κίνα και η Γαλλία εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία συμφώνησαν να προωθήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία, αφήνοντας κατά μέρος διαφορετικές προσεγγίσεις:

Η Κίνα δεν θέλει να είναι μέρος στη σύγκρουση και προσφέρει στη Γαλλία την ίδια πορεία δράσης. Και το Παρίσι εξακολουθεί να στέκεται στη θέση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο συνασπισμός είναι εμφανής. Η αλλαγή στη θέση του Μακρόν (από αντι-ρωσικό σε αντιαμερικανικό) υποδηλώνει ότι έμαθε κάτι από τον Σι που τον ώθησε σε έναν συνασπισμό με την Κίνα:

  1. Ο Σι πιθανότατα είπε ότι η Κίνα επέλεξε αμετάκλητα τον στόχο της οικοδόμησης μιας νέας παγκόσμιας τάξης, επειδή το σημερινό σύστημα σαφώς αποτυγχάνει. Κατάφερε να πείσει τον Μακρόν ότι αυτό ήταν πολλά υποσχόμενο και κάλεσε τη Γαλλία (μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) να ενταχθεί σε αυτό το μοντέλο – ανταγωνιστή της αγγλοσαξονικής τάξης. Η πρόταση έπεσε σε γόνιμο έδαφος, γιατί οι Αγγλοσάξονες χάλασαν πολύ αίμα στη Γαλλία . Είναι συμβολικό ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μακρόν, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο σε γιουάν στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου της Σαγκάης για την προμήθεια LNG στην Κίνα.
  2. Ο Xi μπορεί να έχει υποσχεθεί στη Γαλλία βοήθεια με παραγγελίες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό, ειδικότερα, αποδεικνύεται από το συμβόλαιο για την αγορά 160 αεροσκαφών Airbus, που εξασφάλισε στους Γάλλους έσοδα περίπου 51 δισ. δολαρίων και τους βοήθησε να ανταγωνιστούν την αμερικανική Boeing. Ο Xi και ο Macron συμφώνησαν ότι η Airbus θα διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα στην Κίνα. Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες για την πυρηνική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, τη διαχείριση των υδάτων και τον αγροδιατροφικό τομέα και τις μεταφορές.
  3. Ο Σι πιθανότατα είπε στον Μακρόν τι συνέβη στο Nord Stream σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Προφανώς, όχι μόνο έγγραφα σχετικά με την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για την επίθεση διέρρευσαν στο Δίκτυο , αλλά και εκείνα από τα οποία καθοδηγήθηκε ο Seymour Hersh, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου. Άλλωστε, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Τζούλιαν Ασάνζ και ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Κίνα ελπίζει σε ταχεία πρόοδο στην έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream ώστε η αλήθεια να αποκαλυφθεί στον κόσμο και οι δράστες να τιμωρηθούν. Η Γαλλία, προφανώς, δεν ήθελε να εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση, εξ ου και η αύξηση του αντιαμερικανισμού.

Η Γαλλία στους BRICS είναι θέμα χρόνου

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης είναι απόδειξη της μετατόπισης των βαρέων βαρών της Ευρώπης προς την Κίνα μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τον Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες επισκέφθηκαν το Πεκίνο . Δηλαδή, η ΕΕ χωρίζεται σε αυτή τη γραμμή σε υποστηρικτές της γραμμής των ΗΠΑ και υποστηρικτές της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Είναι συμβολικό ότι η πρόεδρος της EC Ursula Von der Leyen, η οποία συνόδευε τον Macron και υποστηρικτή της αμερικανικής Ευρώπης , συναντήθηκε με τον Xi για 15 λεπτά, δεν εμφανίστηκε ούτε σε μεγάλες εκδηλώσεις ούτε σε λεπτομερή κάλυψη στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή τη στιγμή, οι διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας ξεπερνούν αυτές της Δύσης σε όλες τις περιοχές του κόσμου – δεν υπάρχει τέλος σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS. Ο λόγος είναι ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμπορική επιρροή στις χώρες του κόσμου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ειδικά σε σχέση με την ουκρανική σύγκρουση.

Τα αντιρωσικά ψηφίσματα που ψήφισε η Δύση στον ΟΗΕ είναι στην πραγματικότητα μια «πίτα με τίποτα» γιατί δεν περιέχουν υποχρεώσεις για συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Ρωσίας. Και δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος των BRICS και είναι σημαντικός παίκτης σε αυτήν την ομάδα, η Δύση δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη για μέτρα που θα συνεπάγονταν την κατάργηση του εμπορίου με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι η αντιρωσική και, επιπλέον, αντικινεζική πολιτική ξεχειλίζει, έχει φτάσει στα όριά της και δεν έχει προοπτική. Είναι πολύ πιο ελπιδοφόρα η συνεργασία με τους BRICS. Η Γαλλία στους BRICS θα είναι το πρώτο βήμα σε μια νέα παγκόσμια ολοκλήρωση.

Πηγή

……………………………

Σχετικά για τους BRICS

………………………………………………………………………………………………………………………………..