Πολωνία+Βουλγαρία: Οργή και αντιδράσεις των αγροτών και ΜΕΓΑ πολιτική ΚΡΙΣΗ από την επίσκεψη του Ζελένσκι, στην Πολωνία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς κατηγορία

Ασύμφορος ο μαϊντανός!

Τεράστιες ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία την Τετάρτη έφερε μια ΜΕΓΑ πολιτική ΚΡΙΣΗ καθώς ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας παραιτήθηκε την ίδια ημέρα δεδομένης της οργής των αγροτών για τον αντίκτυπο των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στις τιμές.

Ο Χένρικ Κάβαλτσικ είπε πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θώκο λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει τις αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ζητήσει να επιβληθούν δασμοί. «Καθώς είναι σαφές πως αυτό το αίτημα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Γεωργίας», είπε ο Κόβαλτσικ.

Πέρυσι, η ΕΕ δημιούργησε λωρίδες αλληλεγγύης για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, τα λιμάνια της οποίας είχαν αποκλειστεί. Τεράστιες όμως ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών μελών περιλαμβανομένης της Πολωνίας έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την περασμένη Παρασκευή ζητώντας να αναληφθεί δράση για τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε, επίσης, πρόσφατα ένα πακέτο στήριξης ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους αγρότες που πλήττονται από την αθρόα εισροή των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Το πολωνικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει επιπλέον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα καταστήσει το συνολικό ποσό που προορίζεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς στα 280 εκατομμύρια ζλότυ (59,6 εκατομμύρια ευρώ).

Επεξεργασία κειμενου απο την ΠΗΓΗ