Η Ελλάδα δεν θα στείλει Leopard 2A6 στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Άμυνας.

News ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφία: Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. 

Η Ελλάδα δεν θα προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία

Η Ελλάδα δεν θα στείλει Leopard 2A6 στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη . Ερωτηθείς για τα τανκς, ο Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν θα στείλει Leopard 2A6 στην Ουκρανία. Έχει στείλει πολλά IFV και θα πρέπει να στείλει περισσότερα. Η Ελλάδα έχει στείλει πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων».

«Αν έχουμε ευκαιρίες από το πλεόνασμα, τότε θα βοηθήσουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι η Ελλάδα «στηρίζει κάθε αγώνα ενάντια σε κάθε ρεβιζιονισμό».

«Αύριο ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας θα επισκεφθεί εδώ. Νομίζω ότι θα γίνει πολλή συζήτηση, πολλές εικασίες, πολλές αναλύσεις για το τι έρχεται να ζητήσει και ότι θα δώσουμε αεροπλάνα, θα δώσουμε και [SAM] S-300, θα δώσουμε ένα πράγμα, θα δώσουμε άλλο, οι φήμες θα φουντώσουν. Η θέση μας από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την άμυνά μας στο ελάχιστο, δεδομένων των προκλήσεων για τη δική μας εθνική ασφάλεια. Και αν τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο, τα σχέδιά μας ως προς αυτό είναι σταθερά και δεν αλλάζουν. Δηλαδή, με βάση αυτό, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε, αλλά μόνο σε αυτόν τον βαθμό», είπε ο Παναγιωτόπουλος.

«Προχθές, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω αυτούς τους ξεκάθαρους όρους για άλλη μια φορά ενώπιον της αντιπροσωπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία πλέον επισκέπτεται πολύ συχνά τη χώρα μας». είπε ο Παναγιωτόπουλος.

Ο επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Άμυνας συναντήθηκε τη Δευτέρα με μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, Ρικ Σκοτ , ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον γερουσιαστή συνόδευε η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ Μαρία Όλσον . Όπως είχε αναφερθεί τότε, στη συνάντηση «τονίστηκε η προτεραιότητα του συνεχούς εκσυγχρονισμού των υποδομών μεταφορών και ενέργειας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή υποστήριξης στην άμυνα της Ουκρανίας μέσω αυτού».

Από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300PMU-1 Favorit, Osa-AKM και Tor-M1. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε πυροβολισμούς επίδειξης στο πεδίο εκπαίδευσης του Ακρωτηρίου στο νησί της Κρήτης χρησιμοποιώντας S-300. Το 2018, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού με την ονομασία «Επέκταση ζωής οπλικών συστημάτων». Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρόσφατα τερματίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε αυτή τη γραμμή.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ-1 ότι η Ελλάδα δεν θα μεταφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 που βασίζονται στο ελληνικό νησί της Κρήτης, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει την άμυνά της. απειλών από την Τουρκία.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………..