Ο Πρωθυπουργός έφαγε 4 χρόνια φυλακή για κατάχρηση εξουσίας !! Αυτά στο ευνομούμενο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Φαντίλ Νόβαλιτς. Εικονογράφηση: balkanist.ru 

Αναπνευστήρες – μέσω εταιρείας επεξεργασίας φρούτων: το δικαστήριο καταδίκασε τον πρωθυπουργό της Βοσνίας

Σε πρώτο βαθμό, ένα δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε τον Φαντίλ Νόβαλιτς, Πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας χώρας που κατοικείται κυρίως από Βόσνιους και Κροάτες, σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, μαζί με δύο από τους συνεργούς του, επειδή αγόρασε κινεζικούς αναπνευστήρες σε ύποπτα υψηλή τιμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία επεξεργασίας φρούτων έλαβε απευθείας εντολή να αγοράσει αναπνευστήρες και η σύμβαση υπεγράφη από τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας. Η εταιρεία επεξεργασίας φρούτων έλαβε περίπου 5 εκατ. ευρώ για την αγορά εκατό αναπνευστήρων και άλλα 1,5 εκατ. ευρώ από το κράτος για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού.

Ο Fadil Novalic κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας, ενώ ο Fikret Hodzic , επικεφαλής μιας εταιρείας επεξεργασίας φρούτων, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και ο Fahrudin Solak , ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 όταν διέρρευσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι οι αναπνευστήρες αγοράστηκαν από την Κίνα μέσω μιας εταιρείας μη ιατρικού εξοπλισμού. Στη συνέχεια, το γραφείο του εισαγγελέα διαπίστωσε ότι οι αναπνευστήρες που αγοράστηκαν δεν ήταν κατάλληλοι για την παροχή ακόμη και της πιο βασικής βοήθειας σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίχρονης δίκης, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι και υποστήριξαν ότι είχαν ενεργήσει μόνο για το κοινό καλό. Ο δικηγόρος του Φαντίλ Νόβαλιτς ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………….