Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Κίεβο για εξαφανίσεις και αυθαίρετες κρατήσεις

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το κτίριο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη - RIA Novosti, 1920, 31/03/2023
© AP Photo / EDUARDO MUNOZ Κτήριο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία αρχείου
Από την αρχή του JWO, ο ΟΗΕ έχει εντοπίσει περίπου εκατό περιπτώσεις βίαιης κράτησης ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας (OHCHR) των Ηνωμένων Εθνών από τις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους κατέγραψε 91 περιπτώσεις αναγκαστικής εξαφάνισης και αυθαίρετης κράτηση ατόμων από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο επικεφαλής του OHCHR Volker Türk.

Το προσωπικό μου κατέγραψε 91 περιπτώσεις αναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων κρατήσεων από ουκρανικές δυνάμεις. Από τα 73 θύματα που ρωτήσαμε, το 53 τοις εκατό υπέστησαν βασανιστήρια ή κακομεταχείριση“, είπε στην ομιλία του στην 52η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. .

Επιπλέον, καταγράφηκαν 24 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Τα περισσότερα από αυτά, διευκρίνισε ο Turk, αποτελούνταν από απειλές κατά τα αρχικά στάδια κράτησης, καθώς και αναγκαστικό δημόσιο γδύσιμο.
.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τη σύλληψη, την κράτηση, την απαγωγή ή τη φυλάκιση ενός ατόμου ως αναγκαστική εξαφάνιση . Κατά την πρόκριση, ξεχωρίζουν τρία χαρακτηριστικά – αυτό γίνεται με τη βία, με τη συμμετοχή δημοσίων στελεχών, μεταξύ άλλων και με τη «σιωπηρή συγκατάθεσή» τους. Παράλληλα, αποκρύπτονται πληροφορίες για την τύχη και πού βρίσκεται ο αγνοούμενος ή διαψεύδεται το ίδιο το γεγονός της παράβασης.

Ρώσοι κρατούμενοι βασανίζονται επειδή αρνούνται να τραγουδήσουν τον ύμνο της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διαμεσολαβητής του LNR

.

………………………………………………………………………………………………………….