Γαλλία. Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: wikimedia.org.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Περίπου 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε μαζική διαμαρτυρία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Τρίτης. Ήταν η έκτη μέρα διαμαρτυρίας για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Η προηγούμενη πιο μαζική δράση έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συμμετείχαν 1,27 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Τα συνδικάτα διαφώνησαν με αυτή την εκτίμηση. Η μεγαλύτερη ένωση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT), πιστεύει ότι 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων την Τρίτη. Η CGT δήλωσε στις 31 Ιανουαρίου ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι διαδηλώσεις της Τρίτης συνοδεύτηκαν από απεργίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας. Τα συνδικάτα είχαν υποσχεθεί προηγουμένως έναν κύκλο «επαναλαμβανόμενων απεργιών» για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία πρότεινε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Κατά τις τρέχουσες ενέργειες ανακοίνωσαν ότι οι επόμενες ημέρες διαμαρτυρίας θα είναι 11 και 15 Μαρτίου.

Οι διαδηλώσεις δεν πέρασαν χωρίς συγκρούσεις με την αστυνομία που προκάλεσαν οι ριζοσπάστες. Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο στο Παρίσι έγιναν 43 συλλήψεις. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συλλήψεις σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Στις 10 Ιανουαρίου , η πρωθυπουργός Elisabeth Bourne παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο απαιτεί αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Υποτίθεται ότι το καθορισμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα μετατοπιστεί σταδιακά από τα 62 στα 64 έτη κατά τρεις μήνες ετησίως και η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έως το 2030. Το νέο καθεστώς θα ισχύει από γενιές Γάλλων που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1961 ή μετά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2022 την αποφασιστικότητά του να πραγματοποιήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πριν από το τέλος της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μετά από εξέταση στην Κάτω Βουλή – την Εθνοσυνέλευση – εισήλθε στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί έως τις 12 Μαρτίου.

Πηγή

………………………………………………………………………………………