Πέθανε ένας απο τους μεγαλύτερους παραχαράκτες στην παγκόσμια ιστορία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Επιχείρηση Μπέρνχαρντ (γερμ. Unternehmen “Bernhard”, αγγλ. Operation Bernhard) Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραχάραξης που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία.

Η εκτέλεση του αρχικού σχεδίου ανατέθηκε στον Αντισυνταγματάρχη (Sturmbannführer) της SS Μπέρνχαρντ Κρύγκερ (Friederich Walter Bernhard Krüger). Ο Κρύγκερ συγκρότησε για το σκοπό αυτό μια μεγάλη ομάδα παραχαρακτών, αποτελούμενη από 142 άτομα, τα οποία αρχικά στρατολόγησε ανάμεσα στους κρατούμενους του Στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν και αργότερα και από άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως αυτό του Άουσβιτς.

 Μέχρι το τέλος του πολέμου η μονάδα του Krüger, παραχάραξε Βρετανικά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας μεταξύ 132,6 και 300 εκατομμυρίων λιρών. Με την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ, μεγάλη ποσότητα παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων κατέληξε στα χέρια εβραϊκών ομάδων, που τα χρησιμοποίησαν για την αγορά εξοπλισμού και την απελευθέρωση εκτοπισμένων και μεταφορά τους στο Ισραήλ.

Ο γεννημένος στην Αργεντινή εβραίος  Αδόλφος Καμίνσκι τελικά εγκατέλειψε τη ζωή του πλαστογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και πέθανε τέλος Ιανουαρίου του 2023 στην Γαλλία, στο Παρίσι. Λένε ότι πλαστογραφούσε διαβατήρια. Αν  πλαστογραφούσε και χαρτονομίσματα δεν αναφέρεται πουθενά. Το βιβλίο με την βιογραφία του, το έγραψε η κόρη του.