Ισραήλ. Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις κατά του Νετανιάχου !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εικονογράφηση: Sputnik Γεωργία

Η διάσπαση είναι προφανής: διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ισραήλ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με την ΕΑdaily, από τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 80 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. Ξεκίνησε από το Κίνημα για την Καθαρότητα της Εξουσίας και άλλες οργανώσεις που έχουν εμπλακεί σε διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια. Διαδηλώσεις μαίνονται επίσης σε πολλές ισραηλινές πόλεις.

Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κυρίως ενάντια στα σχέδια του υπουργού Δικαιοσύνης Yariv Levin για σκόπιμη αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος της χώρας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση μέχρι σήμερα κατά της νέας κυβέρνησης, η οποία ορκίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χάιφα και την Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου σχεδιάζει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα μπορεί να ψηφίσει τον νόμο ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο τον κρίνει αντίθετο με τον βασικό νόμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Levin θέλει επίσης να αλλάξει τη σύνθεση του οργάνου που διορίζει τους δικαστές. Για παράδειγμα, κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο για υπερβολική παρέμβαση σε πολιτικές αποφάσεις.

Η επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Esther Chauth , είχε προειδοποιήσει προηγουμένως με ασυνήθιστα ωμά τρόπο για «θανατηφόρο χτύπημα» στη δικαστική ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με αυτήν, ως αποτέλεσμα των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων «θα διαστρεβλωθεί πλήρως η δημοκρατική ταυτότητα της χώρας». Στη συνέχεια, ο Λέβιν κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι συντάσσεται με την αντιπολίτευση.

Ο Ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, ανακοίνωσε την καταστολή των διαδηλωτών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ισραήλ.

Η EADaily ανέφερε προηγουμένως ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ κάλεσε τους Ισραηλινούς να συμμετάσχουν σε «μάχες στους δρόμους» για την ανατροπή του Νετανιάχου :

«Το αποτέλεσμα του αγώνα θα κριθεί από διαδηλώσεις στους δρόμους, τις πλατείες, τους χώρους εργασίας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να βγουν στους δρόμους. Αυτή η κακή κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Ο αγώνας έχει αρχίσει. Αυτή είναι μια πραγματική προειδοποίηση… Αυτός είναι ένας άμεσος κίνδυνος για την ισραηλινή δημοκρατία. Τα άσχημα συμβαίνουν όταν οι καλοί πολίτες σιωπούν. Κάθε καλός πολίτης που αναζητά τη ζωή σε αυτή την κοινότητα πρέπει να αναρωτηθεί: πού βρίσκομαι στη μέση αυτού του αγώνα; Για πολλούς από εμάς, αυτή η μάχη θα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας. Θα είναι δύσκολο”.

……………………………………………………………………………………………