ΗΠΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο ! “Ανταρσία” Ρεπουμπλικάνων !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κτήριο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ - RIA Novosti, 1920, 01/04/2023
© AP Photo / J. Scott Applewhite Κτήριο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον DC, ΗΠΑ. Φωτογραφία αρχείου

Το σώμα συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 19:00 ώρα Ελλάδας) για να ξαναπροσπαθήσει.

14 φορές στην ιστορία, οι βουλευτές του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να εκλέξουν έναν ομιλητή στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, και αυτό δεν έχει συμβεί από το 1923. Τότε, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες, ενώ το 1856 το σώμα ψήφισε ούτε λίγο ούτε πολύ 133 φορές μέσα σε δύο μήνες!

Οι εκλογές θα συνεχιστούν έως ότου ένας από τους υποψηφίους λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και οι νομοθέτες έχουν το δικαίωμα να προσθέσουν νέους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια ανά πάσα στιγμή.

Χωρίς νικητή την πρώτη ημέρα μετά από τρεις ψηφοφορίες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην τρίτη προσπάθεια απέτυχε να επιλέξει ομιλητή, η πρώτη ημέρα των εργασιών του νέου νομοθετικού σώματος διακόπηκε από μια ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.
.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Δημοκρατικός Χακίμ Τζέφρις έλαβε 212 ψήφους – υποστηρίχθηκε από ολόκληρη την παράταξη για τρίτη φορά, αλλά ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι και πάλι δεν πήρε τη μισή και μία ψήφο που απαιτούνται για να κερδίσει. Μάλιστα, το ξεκίνημα των εργασιών της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφικής αίθουσας παρεμποδίστηκε από μέλη του κόμματος που διαφωνούν με την υποψηφιότητα ΜακΚάρθι.
.
Ο απολογισμός για την πρώτη ψηφοφορία ήταν 203 για τον Κέβιν Μακάρθι, 10 για τον βουλευτή Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα -έναν βουλευτή που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί αντάρτες- και έξι για τον Τζιμ Τζόρνταν, με τρεις Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν άλλους υποψηφίους.Παραπλήσια η εικόνα και στη δεύτερη ψηφοφορία: 212 ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών (επικεφαλής της ΚΟ στο σώμα), 203 ο Μακάρθι, 19 ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν, μια επιλογή των ανταρτών. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αποχές. Ο Μακάρθι έχασε και τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Το Κογκρέσο ξεκίνησε την Τρίτη τις εργασίες σε μια νέα σύνθεση με την Κάτω Βουλή υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών – αντιπάλων του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 222 Ρεπουμπλικάνους και 212 Δημοκρατικούς.
.
Πριν από την εκλογή του προέδρου η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να ορκιστεί και να ξεκινήσει νομοθετική δραστηριότητα.
.
ΠΗΓΕΣ: RIA Novosti , protothema.gr

……………………………………………………………………………………………………………….