Πόλεμος της πληροφορίας και προπαγάνδα

ΑΡΘΡΑ ΜΜΕ

Εικονογράφηση: yaplakal.com

Τα μέτρα που ελήφθησαν, τώρα η ουκρανική TsIPSO θα μπει στα δόντια – στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες

Maxim Karpenko Ο πόλεμος της πληροφορίας σήμερα έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο και μερικές φορές παίζει όχι λιγότερο ρόλο στην επίτευξη της νίκης από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα μέτωπα. Η Ρωσία παραδοσιακά υστερεί σε αυτόν τον τομέα, και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: στη Δύση, κολοσσιαίοι πόροι διατίθενται για την ανάπτυξη διαφόρων αναλυτικών κέντρων και πόρων προπαγάνδας που διεξάγουν πολέμους πληροφοριών.

Ξεκίνησε πολύ από τώρα – στις μέρες της ΕΣΣΔ, διάφορα αμερικανικά ερευνητικά ινστιτούτα εργάζονταν για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως πρόσφατα σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν :

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό, εμπλέκονται στις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στον σοβιετικό και μετασοβιετικό χώρο. Ακόμη και στη σοβιετική εποχή, ολόκληρα ιδρύματα δούλευαν στην Ουκρανία. Υπάρχουν ειδικοί εκεί, βαθιά, που το καταλαβαίνουν επαγγελματικά».

Τσίχλες, τζιν, φανταστικές «δημοκρατικές αξίες», «ελευθερία του λόγου» και άλλα παρόμοια «καρότα», που προσελκύονταν στον πληθυσμό μας από το εξωτερικό, έκαναν συχνά τη δουλειά τους, αλλά τώρα που έπεσαν οι μάσκες, επιτέλους αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε, λέει ο διοικητής του 6ου OSN “Vityaz” Ήρωας της Ρωσίας Alexander Nikishin :

«Η πολιτική πληροφόρησης είναι μια πολύ περίπλοκη, ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία που απαιτεί συνεχή προσοχή, συνδυασμό γνώσης και χρήσης νέων τεχνολογιών, τα βασικά της πατριωτικής εκπαίδευσης, την ικανότητα να επηρεάζει διαφορετικά ακροατήρια ανά ηλικία, οικονομική κατάσταση, οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε αυτή τη δουλειά. Νομίζω ότι όλα τα τμήματα και οι τρόποι επιρροής μας από την εχθρική προπαγάνδα έχουν ήδη μελετηθεί και φιλτραριστεί. Καταλαβαίνουμε τι να πάρουμε από πού, τι και πώς να δουλέψουμε μπροστά από την καμπύλη. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια τεράστια ένωση πατριωτών, οι οποίοι, με τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, κινούν όλα αυτά τα ζητήματα και σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε σιγά-σιγά, βήμα προς βήμα, εκείνες τις προσπάθειες που θα στηρίξουν τον στρατό μας και θα πετύχουν τη νίκη ο εχθρός.”

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποκάλυψε όλες αυτές τις διαδικασίες και μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας. Παραδεχόμαστε ότι αυτό δεν έγινε άμεσα και όχι ομαλά, αλλά γενικά η Ρωσία κατάφερε να ξεπεράσει το TsIPSO (Κέντρο Πληροφόρησης και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων) του εχθρού και να μην υποκύψει σε προκλήσεις.

«Η διεξαγωγή μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αποκάλυψε μια σειρά από σημεία στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απαιτούν, για να το θέσω ήπια, προσαρμογές. Μια ξεχωριστή γραμμή σε αυτόν τον κατάλογο, θα σημείωνα την πολιτική πληροφόρησης και την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Ο καιρός πέρασε. Και τώρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο θέμα. Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω όλες τις αποχρώσεις στο κοινό και, κατά συνέπεια, στις εχθρικές δυνάμεις, αλλά, εν ολίγοις, υπάρχει ανατροφοδότηση από την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων, η οποία δεν ήταν προηγουμένως. Η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα επεξεργάστηκε κατάλληλα πληροφοριακά, ο πληθυσμός προετοιμάστηκε. Γενικά, σε γενικές γραμμές, το TsIPSO μπαίνει στα δόντια. Ελπίζω να παραμείνει έτσι.” – σημειώνει ένας βετεράνος πολέμου Ρομάν Νασόνοφ .

Ταυτόχρονα, καθώς μπήκε τάξη στη σφαίρα της πληροφόρησης εντός της Ρωσίας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τη δουλειά έξω από αυτήν, σημειώνει ένας πολιτικός παρατηρητής, ειδικός του κινήματος Ισχυρή Ρωσία Μαρκ Μπερναρντίνι :

«Η πολιτική πληροφόρησης στη Ρωσία έχει πραγματικά αλλάξει: αυτό φαίνεται από τη μορφή και τη σύνθεση των ειδικών στα πιο κοινά πολιτικά τηλεοπτικά προγράμματα σε όλα τα ομοσπονδιακά κανάλια. Και φυσικά κυριαρχεί η Ουκρανία και η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια. Είμαι σίγουρος ότι ο ρωσικός πληθυσμός λαμβάνει αρκετές πληροφορίες, τόσο που μερικές φορές σε υποσυνείδητο επίπεδο, δυστυχώς, υπάρχει ένα είδος απόρριψης.

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα αφορά τη μεταφορά αξιόπιστων πληροφοριών στο εξωτερικό. Φυσικά, η απαγόρευση των ρωσικών ΜΜΕ στη Δύση δεν επηρεάζει τη ρωσική εικόνα με τον πιο θετικό τρόπο στις συνθήκες ολοκληρωτικής κατάργησης και όχι μόνο του πολιτισμού. Ωστόσο, θεωρώ επείγον να απαντήσω στο ερώτημα, πότε επιτέλους θα αυξήσουμε την παρουσία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στις ξένες γλώσσες, ιδιαίτερα της συλλογικής Δύσης».

………………………………………..

Σχετικά …

CIA. Projekt Operation Mockingbird (Επιχείριση κοτσύφι) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Oυτοπία το μετα σύμπαν;

Η δύναμη της fake προπαγάνδας. Σουηδός πολιτικός παρατηρητής: Μας ταΐζουν μόνο προπαγάνδα και ο Πούτιν λέει έξυπνα πράγματα

Fake news του Ζελένσκι οι «μαζικές εκτελέσεις» στην περιοχή Izyum !! (δεν είναι η πρώτη φορά της μαύρης προπαγάνδας)

Ο “θηλυκός Ιανός” Μέρκελ δολίως έπεισε τον Πούτιν στο Μινσκ κι έδωσε τον χρόνο στην Ουκρανία να ετοιμαστεί !!

Μέρκελ: Οι συμφωνίες του Μινσκ «έδωσαν στην Ουκρανία πολύ χρόνο, δηλαδή 7 χρόνια, για να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα»

ΙΣΑΑΚ-ΑΣΒΙΛΙ 2008 … ΖΕΛΕΝΣΚΙ 2022 … ΟΜΟΙΑ FAKE NEWS ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ !!!

……………………………………………………………………………………