Μετά το φιάσκο με τους Ταλιμπάν, τακουμπάν στις ΗΠΑ, στα F-35 οι Γερμανοί…

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 H άμυνα της Γερμανίας αρχίζει στον  Ινδοκαύκασο  είχε ανακοινώσει ο τέως Υπουργός Αμυνας Γερμανίας Πέτερ Στρουκ ( 24.01.1943  † 19.12.2012 ) την 1η Μαρτίου 2004 και έστειλε στρατό και τα Τορνάντος η Γερμανία εναντίον των Ταλιμπάν….

Η Γερμανία αγοράζει 35 αμερικανικά μαχητικά F-35 προκειμένου (λένε) να αντικαταστήσει τα γερασμένα Tornado.

“Τ’ ακουμπάν” οι Γερμανοί, τουλάχιστον 8.000.000.000 δολλάρια “θα στάξουν”…για τα F-35 αλλά τι θα κάνουν τα  Future Combat Air System FCAS;

«Το Ομοσπονδιακό γραφείο εξοπλισμού και τεχνολογίας πληροφοριών του Μπούντεσβερ (σ.σ. του γερμανικού στρατού) υπέγραψε με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μια σύμβαση για την αγορά 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2026-29» ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αγόραζε 35 αεροσκάφη της Lockheed MartiFuture Combat Air System (FCAS)n καθώς και 15 Eurofighter για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα μαχητικά Tornado. Όμως στις αρχές Δεκεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έσπειρε αμφιβολίες μιλώντας για το πιθανό «πρόσθετο κόστος» των F-35, σε ένα διαβαθμισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθυνόταν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Η Μπούντεσταγκ, η Κάτω Βουλή, έδωσε τελικά σήμερα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αγορά.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε επίσης και άλλα σχέδια, όπως την αγορά επιθετικών τυφεκίων που θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο των 100 δισεκ. ευρώ το οποίο συστήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις αποφάσεις αυτές, ένδειξη ότι το κοινοβούλιο στηρίζει τον Μπούντεσβερ.

«Το γερμανικό πρόγραμμα για τα F-35 διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη επιδίωξη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ» και την «αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής» της Συμμαχίας στο μέλλον, χαιρέτισε η αμερικανική πρεσβεία.

Το θέμα της αντικατάστασης του γερασμένου στόλου των Tornado, που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1980 και ’90, απασχολούσε εδώ και χρόνια τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Η χώρα διαθέτει σήμερα 93 τέτοια αεροσκάφη, ορισμένα (ελάχιστα) από τα οποία είναι πλέον σε κακή κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP