Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσσικό πετρέλαιο

News ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικονογράφηση: ria.ru.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε επίσημα την έγκριση απόφασης για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία δια θαλάσσης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα το Σαββατοκύριακο και θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αυτό ανακοίνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την Παρασκευή στο Twitter. Η ΕΕ συμφώνησε σε ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι, με έναν διορθωτικό μηχανισμό που θα απαιτούσε η τιμή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου να είναι τουλάχιστον 5% κάτω από τις τιμές της αγοράς.

«Οι πρεσβευτές [27 της ΕΕ] μόλις κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Θα ακολουθήσει γραπτή διαδικασία, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ». ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Η γραπτή διαδικασία στο Συμβούλιο της ΕΕ είναι τυπική, η έγκριση γίνεται χωρίς πρόσθετη συζήτηση. Η G-7, η οποία αρχικά είχε την πρωτοβουλία να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, σκοπεύει να θέσει σε ισχύ αυτό το μέτρο τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος της Πολωνίας στην ΕΕ, Andrzej Sados , δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Πολωνία συμφώνησε σε συμβιβασμό της ΕΕ για ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο των 60 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΕ να εγκρίνει επίσημα την απόφαση το Σαββατοκύριακο. Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου στην ΕΕ, απαιτώντας να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Το μέτρο αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της ΕΕ, καθώς ταυτόχρονα με την προσπάθεια εισαγωγής ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στις χώρες της ΕΕ, εγκρίθηκε η απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. τον Ιούνιο, θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Για την ΕΕ, το ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετίζεται κυρίως με την απαγόρευση της θαλάσσιας μεταφοράς ή την ασφάλιση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου εάν παραδίδεται σε τρίτες χώρες σε τιμή υψηλότερη από το ανώτατο όριο που ορίζεται στην ΕΕ .

Όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα Ρώσοι και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει μόνο εάν ένας επαρκής αριθμός χωρών εισαγωγής ενταχθεί σε αυτόν τον μηχανισμό. Διαφορετικά, θα προκαλέσει μόνο νέες στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαίου και μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αύξηση του εισοδήματος της Ρωσίας. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα εκπρόσωποι της ρωσικής ηγεσίας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που θα ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό, επομένως οι κίνδυνοι συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα για τρίτες χώρες είναι πολύ μεγάλοι.

EAdaily

…………………………………………

………………………………………………………………………………………………..