Είναι θαύμα που οι εκρήξεις του Nord Stream δεν κατέστρεψαν τα πλημμυρισμένα γερμανικά χημικά όπλα

News ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Όλγα Λεμπέντεβα : Μια έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream θα μπορούσε να διαταράξει την ακεραιότητα της χωματερής των γερμανικών χημικών όπλων που πλημμύρισε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή να ανυψώσει μολυσμένα ιζήματα από τον πυθμένα.

Αυτό ανακοίνωσε ο καθηγητής Jacek Beldowski , Επικεφαλής του Εργαστηρίου Σύγχρονων Απειλών για τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα στο Πολωνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, κατά την επιστροφή του από ένα ερευνητικό ταξίδι στη Βαλτική Θάλασσα.

«Στο βάθος του Μπόρνχολμ (βάθος 105 μέτρα) υπάρχουν 85 τόνοι γερμανικών χημικών όπλων που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι σύμμαχοι ήθελαν να το ξεφορτωθούν και το μοίρασαν μεταξύ τους. Μέρος βυθίστηκε στη Βαλτική, ανατολικά του Μπόρνχολμ. Όχι πολύ μακριά από αυτή τη «χωματερή» σημειώθηκε μια έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream», αναφέρει ο Nizależny Dziennik polityczny ο καθηγητής Beldovsky .

Όπως διευκρινίζει ο συγγραφέας του υλικού, ο επιστήμονας μελετά τη χωματερή χημικών όπλων στα βάθη του Bornholm από το 2011.

Η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα πλημμυρισμένα χημικά όπλα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Beldovsky, η δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου αποτελούσε δύο απειλές:

  1. μια τεράστια έκρηξη και ένα κύμα πίεσης θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα χημικά όπλα, προκαλώντας κύμα “διάφορων τύπων πτητικών και ερεθιστικών ενώσεων”.
  2. «Ρυπογόνα ιζήματα» που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια στα βαθύτερα μέρη της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των βάθη του Bornholm, θα μπορούσαν να έχουν ανέβει:

“Υπάρχουν βαρέα μέταλλα, αντιπορώδεις ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για τη βαφή πλοίων, DDT και άλλους οργανικούς ρύπους. Υπάρχουν όλα όσα είχε ένα άτομο στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα – μόλυβδος από βενζίνη, υδράργυρος και άλλες τοξικές ουσίες, », σημειώνει ο ειδικός.

Η έρευνα σε δείγματα που ελήφθησαν από επιστήμονες πραγματοποιείται στο εργαστήριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας Επιστημών στη Βαρσοβία, η οποία είναι η μόνη στην Πολωνία με εμπειρία στην ανάλυση χημικών όπλων. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να δείξουν εάν ο πολτός από την έκρηξη του Nord Stream μετακινείται σε άλλες περιοχές του πυθμένα και εάν έχει σημειωθεί μόλυνση.

Να σας θυμίσω ότι πριν από μερικές μέρες, ο Δανός δημοσιογράφος Nils Eriksen εξέφρασε κάτι που οι πολιτικοί δεν τολμούν να κάνουν: μια τορπίλη American Harpoon ανακαλύφθηκε στο σημείο της δολιοφθοράς στο Nord Stream . Αποδεικνύεται ότι οι διοργανωτές της επίθεσης διέτρεξαν εσκεμμένα τον κίνδυνο χημικής μόλυνσης των υδάτων της Βαλτικής Θάλασσας, επειδή δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την υποβρύχια «χωματερή»;

……………………………………………………

Σχετικά … για τους Nord Stream

…………………………………………………………………………………………