Βραζιλία. Πρόεδρος ο Λούλα στις εκλογές – “ιερό πόλεμο” μετά από μάχη της θρησκευτικής ψήφου !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αριστερός Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας για τρίτη φορά, αφού κέρδισε τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο σε έναν τεταμένο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο βετεράνος αριστερός της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη πρόεδρος την Κυριακή με οριακή διαφορά, κερδίζοντας τον ακροδεξιό αντίπαλό του σε μια σκληρή αναμέτρηση που χώρισε τη χώρα στα δύο, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει η Buenos Aires Times

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος κέρδισε για τρίτη θητεία στην εξουσία, στάθηκε άρρηκτα με τον νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο σε όλη την καταμέτρηση των νυχιών, αν και βγήκε νικητής με 50,83 τοις εκατό των ψήφων έναντι 49,17 τοις εκατό για τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές. .

Ο Μπολσονάρο τερμάτισε πολύ πιο κοντά από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκόποι στον προηγούμενο πρώτο γύρο εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, με 43 τοις εκατό των ψήφων έναντι 48 τοις εκατό για τον Λούλα. Ως εκ τούτου, πολλοί δημοσκόποι ανέμεναν ότι ο δεύτερος γύρος θα ήταν στενός.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2010, έχει την υποστήριξη των φτωχότερων, εκείνων που αγανακτούσαν τις πολιτικές του Μπολσονάρο, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των γυναικών και των φυλετικών μειονοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Λούλα τόνισε τα προηγούμενα κοινωνικοοικονομικά του επιτεύγματα, όπως η άρση περισσότερων από 30 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων από τη φτώχεια χάρη σε κοινωνικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτήθηκαν με έσοδα που προέρχονται από την έκρηξη των πρώτων υλών.

Αυτός ο τρίτος όρος μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολος. Αν και η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, μακροοικονομικοί παράγοντες κάνουν την παρούσα στιγμή να απέχει πολύ από την ευημερία της δεκαετίας του 2000.

Ούτε θα είναι εύκολο για τον Λούλα στο Κογκρέσο, όπου οι πρόσφατες νίκες οδήγησαν σε συντηρητικές πλειοψηφίες.

Η μάχη για τη θρησκευτική ψήφο μετέτρεψε τις εκλογές σε ιερό πόλεμο

Η θρησκεία παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική στη Βραζιλία και τόσο ο Jair Bolsonaro όσο και ο Luiz Inácio Lula da Silva μετέτρεψαν την πολωτική προεδρική κούρσα της Βραζιλίας σε ιερό πόλεμο, γράφει στο άρθρο της η Buenos Aires Times .

Είτε υποκλινόμενοι ευσεβώς στην προσευχή, είτε προσκυνούντες τους Ευαγγελικούς πάστορες είτε αποκρούοντας τα μιμίδια που τους συνδέουν με τον σατανισμό, ο Jair Bolsonaro και ο Luiz Inácio Lula da Silva μετέτρεψαν την πολωτική προεδρική κούρσα της Βραζιλίας σε ιερό πόλεμο.

Η θρησκεία παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική στη Βραζιλία, όπου το 59 τοις εκατό των ανθρώπων λέει ότι είναι σημαντικός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Datafolha.

Ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής των 215 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο – περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της – και έχει επίσης μια ακμάζουσα, πολιτικά ισχυρή Ευαγγελική κοινότητα, που υπολογίζεται σε σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Ο Μπολσονάρο, ένας συντηρητικός Καθολικός, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τους Ευαγγελικούς και έκανε τη θρησκεία κεντρικό μέρος της εκστρατείας επανεκλογής του, τρέχοντας με το σύνθημα «Θεός, χώρα, οικογένεια και ελευθερία».

Ο Λούλα –επίσης καθολικός, αλλά συνήθως πιο σιωπηλός για την πίστη του– έχει εν τω μεταξύ φωνάξει όλο και περισσότερο τη θρησκεία, αποκρούοντας μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που τον κατηγορούσε για συνωμοσία στο κλείσιμο εκκλησιών και επιδιώκοντας να κατευνάσει τους φόβους των Ευαγγελικών για τα διχαστικά ζητήματα της άμβλωσης και της «ιδεολογίας του φύλου .”

“Η εισαγωγή της θρησκείας στη συζήτηση διευκολύνει τις δουλειές των υποψηφίων. Είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η απόρριψη του αντιπάλου από τους ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας θέματα με έντονη συναισθηματική έλξη”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Leandro Consentino, του πανεπιστημίου Insper.

Ο παράγοντας της πρώτης κυρίας

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος ακολουθούσε οριακά τον Λούλα στις δημοσκοπήσεις, είχε τεράστιο προβάδισμα μεταξύ των Ευαγγελικών: 65% έως 31%.

Ο 67χρονος πρώην λοχαγός του Στρατού βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στην Ευαγγελική κοινότητα.

Βαφτίστηκε στον ποταμό Ιορδάνη το 2016 από έναν εξέχοντα πάστορα της Πεντηκοστής, είναι στενά συνδεδεμένος με τους ηγέτες μερικών από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της χώρας και ως πρόεδρος εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να διορίσει έναν «τρομερά Ευαγγελικό» δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Πρεσβυτεριανός υπουργός Andre Mendonça.

Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του μπορεί να είναι η τηλεγενής, ευσεβής Ευαγγελική σύζυγός του, Μισέλ. Από τη στιγμή που ο Μπολσονάρο ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του τον Αύγουστο – όταν η πρώτη κυρία οδήγησε ένα ενθουσιασμένο πλήθος στην απαγγελία της προσευχής του Κυρίου – η Μισέλ, 40 ετών, διασχίζει τη χώρα για λογαριασμό του. Θεωρεί τις εκλογές ως έναν «πνευματικό πόλεμο του καλού εναντίον του κακού» και χαρακτηρίζει τον Λούλα ως «ο διάβολο».

Ο Μπολσονάρο έχει επίσης βασικούς υποστηρικτές σε πάστορες με επιρροή, όπως ο κορυφαίος τηλεευαγγελιστής Silas Malafaia, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Λούλα ως «ψεύτη» και «αλκοολικό» στους 10 εκατομμύρια οπαδούς του στα social media.

Ο Μπολσονάρο «έφερε με επιτυχία την εκστρατεία στο δικαστήριο της πατρίδας του» καθιστώντας τη θρησκεία κεντρικό ζήτημα, λέει ο πολιτικός αναλυτής Adriano Laureno της εταιρείας συμβούλων Prospectiva. «Αν μιλούσαμε για την οικονομία, ο Λούλα θα ήταν πιθανώς σε πιο άνετη θέση».

«Δέσμευση»

Αλλά ο Λούλα, 77 ετών, δεν μένει χωρίς μάχη βιβλικών διαστάσεων.

Ο χαρισματικός πρώην ηγέτης του συνδικάτου είναι πιο δημοφιλής από τον Μπολσονάρο μεταξύ των Καθολικών – 57% έως 37% – αλλά αγωνίστηκε να κερδίσει περισσότερους συντηρητικούς Ευαγγελικούς. Αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού είπε τον Απρίλιο ότι η άμβλωση πρέπει να είναι «δικαίωμα».

Η δήλωση προκάλεσε κατακραυγή σε μια χώρα όπου το 70 τοις εκατό του πληθυσμού αντιτίθεται στις αμβλώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Λούλα αντιμετώπισε επίσης μια βίαιη εκστρατεία παραπληροφόρησης από τους συμμάχους του Μπολσονάρο, με viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον κατηγορούσαν για θανάσιμα αμαρτήματα που κυμαίνονται από συνωμοσία για το κλείσιμο εκκλησιών έως μια συμφωνία με τον Σατανά.

Από τότε που τερμάτισε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών της 2ας Οκτωβρίου με ένα πιο αυστηρό από το αναμενόμενο ποσοστό 48% έναντι 43%, ο Λούλα έδωσε μάχη με τη φωτιά.

Χρησιμοποιώντας τακτικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάποτε βλέπονταν κυρίως στην ακροδεξιά, οι σύμμαχοί του κυκλοφόρησαν δημοσιεύσεις που συνδέουν τον Μπολσονάρο με τον μασονισμό, τον σατανισμό και τον κανιβαλισμό.

Αποδοκιμάζοντας τους Ευαγγελικούς, ο Λούλα εν τω μεταξύ υπέγραψε μια «επιστολή δέσμευσης» προς αυτούς κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που έγινε συνάντηση προσευχής στο Σάο Πάολο.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα ενεργήσει με κανέναν τρόπο κατά της θρησκευτικής ελευθερίας», έγραψε ο Λούλα, διαβεβαιώνοντας τους κοινωνικούς συντηρητικούς ότι αντιτίθεται στις αμβλώσεις – που απαγορεύονται στη Βραζιλία, εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Τα μάτια του έκλεισαν και με τα χέρια του ενωμένα, ο Λούλα άκουσε στη συνέχεια έναν προοδευτικό πάστορα που τον επαινούσε επειδή δεν χρησιμοποίησε τη θρησκεία «για να εξαπατήσει τους ανθρώπους».

Η εθνική επισκοπική διάσκεψη των Καθολικών, από την πλευρά της, εξέδωσε μια καταδίκη όσων “εκμεταλλεύονται την πίστη για να κερδίσουν ψήφους” – χωρίς να κατονομάζει.

………………………………………………………………………………………………….