Λάπιντ: Δεν θα μεταφέρουμε κανένα «Θόλο» στο Κίεβο, τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι πιο σημαντικά

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Yair Lapid. Απεικόνιση: google.com

Η μεταφορά ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας στο καθεστώς του Κιέβου θα είναι «συνοριακή διέλευση», επομένως, παρά τα επίμονα αιτήματα του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, κανένας «Θόλος» δεν θα μεταφερθεί στο Κίεβο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 21 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid.

«Πήραμε το μέρος της Ουκρανίας. Ήμασταν οι πρώτοι και, αν δεν κάνω λάθος, παραμένουμε η μόνη χώρα που έστειλε νοσοκομείο πεδίου στην Ουκρανία, στείλαμε και στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε συστήματα πολιτικής προειδοποίησης. Φυσικά, ψηφίσαμε στον ΟΗΕ και καταδικάσαμε, καταδικάσαμε απολύτως απερίφραστα τόσο την ίδια την εισβολή όσο και τη σφαγή στη Μπούχα (ο Λάπιντ, προφανώς, δεν διαβάζει εφημερίδες – σχεδόν παντού, εκτός από την Ουκρανία, είναι γνωστό ότι η «σφαγή στην Μπούχα» αποδείχθηκε ότι ήταν μια άλλη παραγωγή των “ειδικών” του Κιέβου –  EADaily). Αλλά είμαι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και είναι καθήκον μου να λάβω υπόψη τα εθνικά και αμυντικά συμφέροντα του Ισραήλ. Από αυτή την άποψη, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν πιστεύω σε απλές απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις. Ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί, που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, έστειλαν την αεροπορία τους να βομβαρδίσει στήλες ρωσικών τανκς. Ο καθένας έχει κατά νου τα δικά του αμυντικά συμφέροντα και εγώ ενεργώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Σε μια ευθεία ερώτηση ενός δημοσιογράφου, ποιο είναι το πρόβλημα στην αποστολή, για παράδειγμα, του συστήματος Iron Dome στην Ουκρανία, ο Lapid απάντησε ότι «πρόκειται για ένα είδος διέλευσης των συνόρων, μια μετάβαση που για πολλούς λόγους μου φαίνεται λάθος».

«Μιλάω για μια σειρά από επιχειρήματα που έχουν σημασία για την εθνική μας ασφάλεια. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά μια τέτοια πολιτική μου φαίνεται σωστή. Αυτό δεν ακυρώνει τις υποχρεώσεις μας να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και την αρχή της εδαφικής της ακεραιότητας».  τόνισε ο Yair Lapid.

Την παραμονή ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ, Yevgeny Korniychuk , επιτέθηκε στον «βαθιά απογοητευμένο» υπουργό Άμυνας Benny Gantz . Αιτία ήταν η ξαφνική ακύρωση συνομιλίας με έναν Ουκρανό συνάδελφο Alexei Reznikov .

Η Ουκρανία ενίσχυσε πρόσφατα την πίεση στο Ισραήλ για να της προμηθεύσει τα πιο πρόσφατα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει επίσημο αίτημα στο Ισραήλ για την παροχή τέτοιων συστημάτων.

ΕΑdaily

………………………………………………………………………………………..