«Προσπέρασε την Κίνα». Οι ΗΠΑ σήκωσαν το πέπλο του πιο μυστικού έργου !! Fighter FX (vid)

News ΑΡΘΡΑ
Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο πιλοτήριο ενός F-22 Raptor
© Staff Sgt. Πίτερ Τόμσον
.

Εντελώς αόρατο

Το πρόγραμμα NGAD (Next Generation Air Dominance) είναι πλήρως ταξινομημένο. Το κόστος, τα χαρακτηριστικά απόδοσης, η εμφάνιση του νέου μηχανήματος είναι άγνωστα.
.
Το έργο συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα πρωτότυπο πλήρους μεγέθους, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό , ανέβηκε στους ουρανούς για πρώτη φορά.
Fighter FX
© Πληροφορίες για την Άμυνα των ΗΠΑ Fighter FX
.
Το αεροσκάφος, που ονομάζεται FX, θα μπορεί να εκτελεί μάχιμες αποστολές κοντά στα κινεζικά σύνορα χωρίς ανεφοδιασμό, καθώς και να συνοδεύει βομβαρδιστικά βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος για να διαπεράσει την αεράμυνα. Εντελώς αόρατο στα ραντάρ υψηλής και χαμηλής συχνότητας, παίρνει πολύ περισσότερα όπλα από το μαχητικό F-22 πέμπτης γενιάς. Οι αναλυτές πρότειναν ότι το πολλά υποσχόμενο σύμπλεγμα δεν θα ήταν κατώτερο σε μέγεθος από ένα βομβαρδιστικό. Σημειώθηκε επίσης ότι το μηχάνημα είναι πιθανό να λάβει ένα όπλο λέιζερ.
Η εμφάνιση του FX είναι ένα θέμα για εικασίες. Το πώς θα μοιάζει το μαχητικό έκτης γενιάς είναι γνωστό μόνο στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, το 2018, το στρατιωτικό τμήμα δημοσίευσε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από προσομοίωση υπολογιστή. Υπάρχει μια τυπική «αορατότητα»: «χωρίς ουρά» με λεία εξωτερικά περιγράμματα και ελάχιστες αιχμηρές άκρες.
.
Το αεροσκάφος είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με ένα ψηλό φτερό και ένα ζευγάρι αυλάκια κινητήρα κάτω από το κάτω μέρος. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύο κινητήρες turbojet με επίπεδα ακροφύσια. Αν κρίνουμε από το τζάμι του πιλοτηρίου, μιλάμε για επανδρωμένη έκδοση.
.
Αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το μαχητικό έκτης γενιάς πρέπει να είναι μη επανδρωμένο. Ωστόσο, το αν το νέο αεροσκάφος θα είναι παρόμοιο με το concept από το βίντεο παραμένει μυστικό με επτά σφραγίδες.
Fighter FX
© Πληροφορίες για την Άμυνα των ΗΠΑ Fighter FX
.
Άλλα πιθανά χαρακτηριστικά: εξαιρετικά ευαίσθητοι αισθητήρες ανίχνευσης εχθρού, ίδια απόδοση καυσίμου σε διαφορετικούς τρόπους πτήσης, όπλα βασισμένα σε νέες φυσικές αρχές.
.

Πολλά αεροπλάνα

Το πρόγραμμα NGAD είναι μια ολόκληρη οικογένεια σχετικών συστημάτων αερομαχίας. Όχι μόνο μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και drones, δορυφόροι στο διάστημα και πλατφόρμες στον κυβερνοχώρο. Επομένως, το NGAD μερικές φορές αναφέρεται ως «σύστημα συστημάτων». Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει ότι το έργο δεν θα δημιουργήσει ένα αεροσκάφος, αλλά πολλά.
.
“Δεν είναι λογικό να αναπτυχθεί ένας τύπος αεροσκάφους”, δήλωσε ο Will Roper, βοηθός επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας για προμήθειες, τεχνολογία και επιμελητεία, νωρίτερα. “Η ψηφιακή μηχανική ανοίγει ευρείες ευκαιρίες για διαφορετικές επιλογές. Το κύριο πράγμα είναι να εξασφαλιστεί η ενοποίηση ολόκληρου του στόλου. Δηλαδή, να δημιουργήσει κοινό βοηθητικό εξοπλισμό, διαμορφώσεις πιλοτηρίου, διεπαφές, μια ενιαία αρχιτεκτονική. Το Πεντάγωνο θα συνάπτει συνεχώς συμβάσεις με πολλούς προμηθευτές για πολλά υποσχόμενα μηχανήματα, θα επιλέγει ένα νέο σχέδιο περίπου κάθε οκτώ χρόνια και θα το τοποθετεί σε παραγωγή.”
Αυτό λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα. Πρώτον, η τεχνολογία δεν μένει ακίνητη: αυτό που αποτελεί σημαντική ανακάλυψη σήμερα είναι ήδη κοινότοπο αύριο. Η συνεχής παραγωγή νέων τύπων αεροσκαφών θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή οποιωνδήποτε καινοτομιών του αμυντικού συγκροτήματος και θα έχει πάντα σε υπηρεσία υπερσύγχρονο εξοπλισμό.
Fighter FX
© Πληροφορίες για την Άμυνα των ΗΠΑ Fighter FX
.
Δεύτερον, σήμερα η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού του Πενταγώνου πηγαίνει στην επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών. Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα. Ο Roper πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρο να κατασκευάζεις λιγότερο ανθεκτικά αεροσκάφη και να τα διαγράφεις όταν λήξουν.
.
Τρίτον, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει αεροσκάφη με διαφορετικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, η μία επιλογή είναι με όπλα λέιζερ, η δεύτερη είναι με υπερηχητικούς πυραύλους, η τρίτη είναι με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, η τέταρτη είναι μη επανδρωμένο. Οι προγραμματιστές τονίζουν ότι η συνεχής ενημέρωση του στόλου θα δώσει ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων και των Κινέζων, που δεν θα ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.
.

Βοηθοί ρομπότ

Η εναλλακτική είναι η πιο σπονδυλωτή πλατφόρμα, που αλλάζει γρήγορα για συγκεκριμένες αποστολές μάχης. Όποια επιλογή κι αν επιλεγεί στο Πεντάγωνο, ένα πολλά υποσχόμενο μαχητικό δεν θα λειτουργεί μόνο του στον αέρα. Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Φρανκ Κένταλ διευκρίνισε τον Σεπτέμβριο ότι ένας «στρατός από drones» θα συνδεόταν στο όχημα. Κάθε αεροσκάφος θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα πέντε αεροσκάφη.
.
Ο Kendall τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των UAV, καθώς και η εμφάνισή τους, εξακολουθούν να είναι ταξινομημένα. Δεν απέκλεισε όμως ότι η σειρά των ελικόπτερο θα παρουσιαστεί πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μαχητικό.
Οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω στο Loyal Wingman concept εδώ και αρκετά χρόνια. Μιλάμε για ένα drone που μπορεί να αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του πιλότου: αναγνώριση, απεργία, ηλεκτρονικά αντίμετρα. Το κύριο καθήκον είναι να ενεργεί όπου είναι επικίνδυνο για ένα άτομο. Για παράδειγμα, σε περιοχές που καλύπτονται από το σύστημα αεράμυνας του εχθρού σε βάθος.
.

Κύριος ανταγωνιστής

Η FX ήθελε να πάρει μέχρι το 2025. Ωστόσο, οι τεχνολογίες είναι τόσο περίπλοκες που δείγμα δεν θα παρουσιαστεί μέχρι το 2030 – και αυτό είναι σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Το Πεντάγωνο είναι νευρικό, καθώς οι αντίπαλοι έχουν ήδη πατήσει τα τακούνια τους.
.
«Το κινεζικό πρόγραμμα μαχητικών έκτης γενιάς βρίσκεται στο σωστό δρόμο», είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μαρκ Κέλι. «Δεν συζητούν τη σημασία της αεροπορικής υπεροχής, αλλά μεθοδικά και συστηματικά δημιουργούν ένα νέο αεροσκάφος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρει ένα πολλά υποσχόμενο αυτοκίνητο τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τον διαγωνισμό».
Το Πεκίνο αποκάλυψε το concept στο Airshow China το 2021. Μοιάζει με αμερικανικό: δύο κινητήρες, ένα πιλοτήριο. Ο οπλισμός για stealth βρίσκεται μέσα στην άτρακτο. Λεπτομερή χαρακτηριστικά δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Η σειριακή παραγωγή έχει προγραμματιστεί για το 2035.
………………………………………….

………………………………………………………………………………….