Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τρομοκρατικές επιθέσεις στον Turkish Stream και στον πυρηνικό σταθμό του Kursk 

News ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφία: Ιστοσελίδα του Κρεμλίνου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, 10 Οκτωβρίου, σε επιχειρησιακή συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι εγκέφαλοι, οι διοργανωτές και οι εκτελεστές των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γέφυρα της Κριμαίας, στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και σε ένα από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream είναι οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, μεταδίδει η EAdaily

Υπενθύμισε ότι χθες ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Alexander Bastrykin , του ανέφερε “για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για το σαμποτάζ που διαπράχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας”.

«Τα δεδομένα των δικαστικών και άλλων εξετάσεων, καθώς και οι επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη που διοργανώθηκε στις 8 Οκτωβρίου είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της αστικής, ζωτικής σημασίας υποδομής της Ρωσίας».  είπε ο αρχηγός του κράτους.

«Είναι επίσης προφανές ότι οι εγκέφαλοι, οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», συνέχισε ο Πούτιν. «Το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για δολοφονίες δημοσίων προσώπων, δημοσιογράφων, επιστημόνων, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις στις πόλεις του Ντονμπάς, οι οποίες συνεχίζονται για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Πρόκειται για πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, εννοώ χτυπήματα με ρουκέτες και πυροβολικό στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye».

Επιπλέον, ο πρόεδρος επεσήμανε και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν επίσης πραγματοποιήσει τρεις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του πυρηνικού σταθμού Κουρσκ στη Ρωσία, υπονομεύοντας επανειλημμένα τις γραμμές υψηλής τάσης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα της τρίτης τέτοιας επίθεσης, τρεις τέτοιες γραμμές υπέστησαν ζημιές ταυτόχρονα. Με τα μέτρα που ελήφθησαν, η ζημιά εξαλείφθηκε το συντομότερο δυνατό, δεν επιτρέπονται σοβαρές συνέπειες. Αλλά μια σειρά από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις και απόπειρες παρόμοιων εγκλημάτων έχουν διαπραχθεί κατά των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας υπονόμευσης ενός από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream.  δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα αυτά αποδεικνύονται από αντικειμενικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι μαρτυρίες των ίδιων των κρατουμένων δραστών αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Όπως γνωρίζετε, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν επιτρέπεται να διερευνήσουν τα αίτια των εκρήξεων και την καταστροφή διεθνών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου που περνούν κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας. Όλοι όμως γνωρίζουμε καλά τον τελικό δικαιούχο αυτού του εγκλήματος. Έτσι, με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έχει τεθεί στην πραγματικότητα στο ίδιο επίπεδο με τους διεθνείς τρομοκρατικούς σχηματισμούς, με τις πιο απεχθείς ομάδες. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε εγκλήματα αυτού του είδους αναπάντητα».  τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

«Σήμερα το πρωί, μετά από πρόταση του Υπουργείου Άμυνας και σύμφωνα με το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό χτύπημα με υψηλής ακρίβειας όπλα μεγάλης εμβέλειας από αέρα, θάλασσα και ξηρά σε ενέργεια, στρατιωτική διοίκηση και εγκαταστάσεις επικοινωνιών της Ουκρανίας. Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και σε κλίμακα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των απειλών που θέτει η Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό».  προειδοποίησε ο Πούτιν.