Οι αρχές των ΗΠΑ δεν σκοπεύουν πλέον να πουλήσουν πετρέλαιο από στρατηγικά αποθέματα 

Business News ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: rt.com. 

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει την πώληση πετρελαίου από το στρατηγικό της απόθεμα μετά την εκπνοή της περιόδου που όρισε για αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε τακτική ενημέρωση.

Ερωτήθηκε εάν οι αρχές των ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πωλούν 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του μήνα.

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο νέας πώλησης πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα εκτός από αυτό για το οποίο μιλάτε. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, δεν πρόκειται να εξετάσουμε νέες πωλήσεις».  απάντησε η Ζαν Πιερ.

Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταπολεμά τον πληθωρισμό.

«Αλλά αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι άλλο με το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου».  κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στα τέλη Μαρτίου που υποχρεώνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να πουλά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το στρατηγικό απόθεμα για 180 ημέρες, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης στη χώρα. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση αυτών των πρώτων υλών για να αγοράσει ενέργεια και να αναπληρώσει τα αποθέματα πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

Το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου δημιουργήθηκε με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1975 μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε περίπτωση νέας έκτακτης ανάγκης. Επί του παρόντος, τέσσερις δεξαμενές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα περιέχουν περίπου 420 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τον χαμηλότερο όγκο εδώ και δεκαετίες. Η συνολική επιτρεπόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης ορίζεται επί του παρόντος στα 714 εκατομμύρια βαρέλια. Το απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που ανήκει σε κυβερνήσεις. EAdaily

……………………………………………………………………………………….