Η ΕΙΡΗΝΗ διόρισε Έλληνα διοικητή

News ΕΛΛΑΔΑ

Η Επιχείρηση IRINI ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020, μετά την προηγούμενη Επιχείρηση SOPHIA. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη.

Η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ έχει νέο Διοικητή Δύναμης και νέα Ναυαρχίδα

Στον Τάραντα (Ιταλία), την 1η Οκτωβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI πραγματοποίησε την τελετή για την αλλαγή του Διοικητή Δυνάμεων στο νέο ναυαρχίδα του  HS Aegean , υπό την προεδρία του Διοικητή Επιχείρησης Αντιναύαρχο Stefano Turchetto, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της.

 Ο διοικητής του  Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Δημόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης που επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο από τον Ιταλό Αντιναύαρχο Fabrizio Rutteri . Ο Διοικητής Δύναμης έχει τακτικό έλεγχο πλοίων, αεροσκαφών και υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή των επιχειρήσεων. Την ίδια μέρα, το ιταλικό πλοίο  ITS Libeccio  αντικαταστάθηκε από το Ελληνικό πλοίο HS Aegean  ως ναυαρχίδα της Ναυτικής Δύναμης.

 

Ο υποναύαρχος Tuchetto εξέφρασε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του στον Αντιναύαρχο Rutteri για τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που πέτυχε στην καθοδήγηση της Δύναμης στη θάλασσα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάθεση της Διοικούσας Αρχής της ΕΙΡΗΝΗΣ στον Διοικητή Δημόπουλο, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως Αρχηγός του Επιτελείου της IRINI από 22 Απριλίου έως 2 Σεπτεμβρίου .

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι μια σημαντική συμβολή στη διεθνή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Να είστε περήφανοι για αυτό! (…) Η λεκάνη της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι μια περιοχή επίμονης αστάθειας και αντιπαράθεσης για πολλούς τοπικούς και διεθνείς παράγοντες και, ταυτόχρονα, μια στρατηγική περιοχή για το διεθνές εμπόριο. Η ΕΙΡΗΝΗ έχει αποδείξει, ως ο μόνος διεθνής επιχειρησιακός παράγοντας, την ικανότητά της να επιτρέψει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, με αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο στην παρούσα περίπλοκη κατάσταση. », είπε ο ναύαρχος Turchetto.

Ο διοικητής Δημόπουλος (δεξιά) και ο διάδοχός του, ταξίαρχος Alessandro Amendola (Ιταλική Πολεμική Αεροπορία), κατά την παράδοσή του ως Επικεφαλής του OHQ στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο κομντόρος Δημόπουλος γίνεται Διοικητής Δυνάμεων μετά τον διορισμό του από την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Εργάστηκε ήδη με τον Διοικητή Επιχειρήσεων έχοντας υπηρετήσει τους τελευταίους έξι μήνες ως Αρχηγός του Επιτελείου του στο Επιχειρησιακό Αρχηγείο IRINI (OHQ) στη Ρώμη. Οι Ναυαρχίδες, οι θέσεις του Διοικητή Δύναμης ΕΙΡΗΝΗΣ και η θέση του Επιτελάρχη στο OHQ ανατίθενται με εξάμηνη εναλλαγή μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Η Επιχείρηση IRINI ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020, μετά την προηγούμενη Επιχείρηση SOPHIA. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη. Η ΕΕ είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που συμβάλλει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Επιχείρηση υλοποιεί άλλα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών για παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη και για δραστηριότητες λαθρεμπορίου ανθρώπων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Η Επιχείρηση βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή 24 κρατών μελών, παρέχοντας σκάφη, αεροσκάφη και προσωπικό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις φρεγάτες, τέσσερα αεροσκάφη και σχεδόν 600 άτομα απευθείας στην ΕΙΡΗΝΗ ενώ άλλες ναυτικές και αεροπορικές μονάδες αναπτύσσονται για την υποστήριξη της επιχείρησης σε μη συνεχή βάση.

Σε δυόμισι χρόνια δραστηριότητας, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ υλοποίησε αποτελεσματικά την εντολή της με ισορροπία και αμεροληψία. Έχει ερευνήσει περισσότερα από 7.298 πλοία, έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 385 επισκέψεις (τα λεγόμενα Friendly Approaches ) σε εμπορικά πλοία και 24 επιθεωρήσεις. Τον Ιούλιο, η EUNAVFOR MED IRINI επιθεώρησε στη θάλασσα ένα ύποπτο φορτηγό πλοίο, ανακαλύπτοντας περισσότερα από εκατό τεθωρακισμένα οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση και έτσι αξιολογήθηκαν ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Σύμφωνα με το ΑΣΑΗΕ 2292 (2016), η επιχείρηση IRINI κατέσχεσε όλα αυτά τα οχήματα. Η Επιχείρηση παρακολουθεί τακτικά 16 λιμάνια της Λιβύης και 25 αεροδρόμια και λωρίδες προσγείωσης. Η ΕΙΡΗΝΗ μοιράστηκε 40 ειδικές εκθέσεις με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Ο Διοικητής Στυλιανός Α. Δημόπουλος Ο Χ.Ν. γεννήθηκε στην Αθήνα (Ελλάδα) το 1965. Εντάχθηκε στη Ναυτική Ακαδημία Ελλάδος το 1984 και αποφοίτησε το 1988. Απέκτησε ευρεία εμπειρία στις προηγούμενες εργασίες του. Ειδικότερα, διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Όπλων και Επικοινωνιών καθώς και Διευθυντής Επιχειρήσεων Διοίκησης Υποβρυχίων (2005-2006), Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Υποβρυχίων (2006) και Διοικητής και των δύο Ελληνικών Μοίρων Υποβρυχίων (2004, 2006). ). Επιπλέον, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020. Τον Αύγουστο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα COS στο Αρχηγείο του Ελληνικού Στόλου. Από τον Μάρτιο του 2021 υπηρέτησε ως Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου πριν γίνει Επιτελάρχης της Επιχείρησης EUNAVFORMED Επιχείρηση IRINI στη Ρώμη τον Μάρτιο του 2022.

……………………………………………………………………………………..