Το Αζερμπαϊτζάν προκαλεί αύξηση των αντιρωσικών συναισθημάτων στην Αρμενία

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κωνσταντίν Ζατούλιν
«…τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Η έλλειψη μιας σαφούς και δημόσιας αξιολόγησης των γεγονότων από την πλευρά μας (της Ρωσσίας) προκαλεί απογοήτευση στην αρμενική κοινωνία. Ενεργώντας ασυνήθιστα, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, που στέκεται πίσω από αυτό, στην πραγματικότητα, έλαβαν έναν μοχλό που προκαλεί την ανάπτυξη αντιρωσικών συναισθημάτων στη συμμαχική Αρμενία», είπε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Υποθέσεις της ΚΑΚ, την Ευρασιατική Ολοκλήρωση και τις Σχέσεις με τους συμπατριώτες Konstantin Zatulin βρέθηκε στην Αρμενία από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το Αζερμπαϊτζάν προκαλεί αύξηση των αντιρωσικών συναισθημάτων στην Αρμενία – Zatulin

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Υποθέσεις της ΚΑΚ, την Ευρασιατική Ολοκλήρωση και τις Σχέσεις με τους συμπατριώτες Konstantin Zatulin βρέθηκε στην Αρμενία από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος βουλευτής επισκέφθηκε τα περίχωρα της πόλης-θερέτρου Τζερμούκ, τα οποία βομβαρδίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά την προέλασή τους βαθιά στο έδαφος της Αρμενίας, γράφει σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, η ενημερωτική και αναλυτική πύλη VERELQ .

Ο Konstantin Zatulin είπε ότι συναντήθηκε με τους πρώην προέδρους της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Arkady Ghukasyan και Bako Sahakyan , καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Αρμενίας Robert Kocharyan .

Στη δήλωσή του μετά την επίσκεψη, ο βουλευτής σημείωσε ότι μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Καραμπάχ, πολλοί στην Αρμενία νόμιζαν ότι επέλεγαν την ειρήνη. Αλλά αποδείχθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία περιμένουν από τους Αρμένιους και την Αρμενία να εγκαταλείψουν εντελώς τους συμπατριώτες τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τώρα κάθε φορά «τους το υπενθυμίζουν με τη βία».

«Δεν μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στην ανάγκη να επισκεφτώ την Αρμενία σε δύσκολες στιγμές. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία περιμένουν από τους Αρμένιους και την Αρμενία την πλήρη απόρριψη των συμπατριωτών τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και το υπενθυμίζουν με τη βία. Η Αρμενία, όπως και ολόκληρη η περιοχή, χρειάζεται ειρήνη, αλλά όχι με τίμημα μόνιμης ταπείνωσης. Η συνθήκη ειρήνης και η οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν δεν αίρουν το πρόβλημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αναζήτηση λύσης του οποίου βρίσκεται στην ατζέντα των διεθνών σχέσεων εδώ και 30 χρόνια».  σημειώνει η Ζατουλίνα.

Επίσης σχολίασε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Αρμενία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη αντικατοπτρίζει μια κατάσταση στην οποία η αρμενική κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της στην Υπερκαυκασία Δημοκρατίας προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση για να κερδίσουν υποστήριξη εντός και εκτός της χώρας, ενώ η Δύση παίζει με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας ως κύριο στόχο την εκτόπιση κάθε ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

«Κατεχόμενη στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι πολύ δύσκολη στον Καύκασο. Όμως τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Η έλλειψη μιας σαφούς και δημόσιας αξιολόγησης των γεγονότων από την πλευρά μας προκαλεί απογοήτευση στην αρμενική κοινωνία. Ενεργώντας ασυνήθιστα, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, που στέκεται πίσω από αυτό, στην πραγματικότητα, έλαβαν έναν μοχλό που προκαλεί την ανάπτυξη αντιρωσικών συναισθημάτων στη συμμαχική Αρμενία».  πιστεύει ο βουλευτής.

Όπως ανέφερε η EADaily , κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στο Ερεβάν (17-19 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Άλεν Σιμονιάν , τον υπουργό Άμυνας Σουρέν Παπικιάν. Το μοτίβο της επίσκεψης ήταν η επιθυμία που εξέφρασε η αμερικανική πλευρά να μάθει «πώς συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν την Αρμενία» στο πλαίσιο της πρόσφατης ένοπλης κλιμάκωσης στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Η Πελόζι είπε ότι εκ μέρους του νομοθετικού κλάδου των ΗΠΑ, καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Αρμενίας. Ταυτόχρονα, εστάλη σήμα από τους βουλευτές που συνόδευαν τη Νάνσι Πελόζι ότι η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπονομεύσει την ειδική σχέση. Ερεβάν με Μόσχα στον τομέα της ασφάλειας.

eadaily

……………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Οι συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και Τατζικιστάν-Κιργιζίας είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας 

………………………………………………………………………………………..