Στόχος των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να εκδιώξουν τη ρωσσική στρατιωτική βάση από την Αρμενία: μια συζήτηση στο Ερεβάν 

Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: VERELQ 

Το αρμενικό κοινό σήμερα ανησυχεί περισσότερο για τις συνομιλίες Αρμενίου-Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και θίγουν τα πιο σημαντικά ζητήματα: ποιο θα είναι το μέλλον του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ. – Εκδ.) , πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αρμενίων, πώς η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τι θα δώσει από την άποψη της ασφάλειας της Αρμενίας. Ο πολιτικός αναλυτής Aram Safaryan, συντονιστής της Eurasian Expert Club, δήλωσε αυτό στις 10 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης «Η κατάσταση στον Νότιο Καύκασο και πιθανά σενάρια ανάπτυξης», που διοργάνωσε ο δημόσιος οργανισμός «International Humanitarian Development».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντίφαση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, υπάρχει μόνο ένας αγώνας για μια θέση, ένας αγώνας για αύξηση της παρουσίας στον Νότιο Καύκασο. Για περισσότερα από δέκα χρόνια χαράσσονται ορόσημα, σύμφωνα με τη λογική των οποίων έγινε αυτό που συνέβη. Η Αρμενία θα πρέπει να μπορεί να μην αναζητά εσωτερικές αντιφάσεις και να προσπαθεί να τις παίξει, αλλά να γίνει διαφανής και αξιόπιστος εταίρος. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την ηγεσία του Πούτιν και του Μισέλ στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες»,  ανέφερε ο Σαφαριάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων VERELQ .

Το επόμενο που θεωρεί σημαντικό ο πολιτικός επιστήμονας είναι η επιτυχία της αρμενικής κυβέρνησης στο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. Σύμφωνα με τον Safaryan, η παρουσία του πρωθυπουργού της Αρμενίας στο φόρουμ ήταν πολύ σημαντική για μια τόσο μικρή χώρα όπως η δική μας.

«Η έμφαση που ήθελε να δώσει η Αρμενία δόθηκε στο Βλαδιβοστόκ. Έτσι, ο Πασινιάν τόνισε ότι οι σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας έχουν στρατηγικό συμμαχικό χαρακτήρα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της αποσιώπησης των χειρισμών και των διαφόρων εικασιών για το θέμα αυτό στον αρμενικό χώρο. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι θέμα τεχνικής: η Αρμενία πρέπει να αναπτύξει και να οικοδομήσει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία».  πρόσθεσε ο Safaryan.

Ο πολιτικός επιστήμονας Γκριγκόρ Μπαλασανιάν έθιξε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας στην ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεθνείς σχέσεις αλλάζουν κάθε λεπτό και είναι σημαντικό η αρμενική διπλωματία να μπορέσει να αναδείξει εκείνες τις κόκκινες γραμμές που δεν πρόκειται να περάσει σε καμία περίπτωση.

«Η Αρμενία πρέπει να είναι ένας διαφανής και αξιόπιστος εταίρος για όλους, με υποχρεωτική έμφαση στις κόκκινες γραμμές της».  – αυτός είπε.

Εάν μιλάμε για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μια συνθήκη ειρήνης, συνέχισε ο Μπαλασανιάν, η Αρμενία πρέπει να σκιαγραφήσει ξεκάθαρα τις γραμμές από τις οποίες δεν θα υποχωρήσει. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό είναι το πρόβλημα της φυσικής ασφάλειας των Αρμενίων και το ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Αρτσάχ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν τα σύνορα του NKAR μέσω των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας είπε:

«Οι αρχές που αποτελούν τη βάση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από το 2003, συγκεκριμένα δύο από αυτές – η αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνών και η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, οπότε οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο. Αυτό το θέμα υποτίθεται ότι ήταν η βάση των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγαν οι αρμενικές αρχές από το 2018, αλλά αυτό δεν συνέβη και το Αζερμπαϊτζάν το εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά».

Θεωρεί επίσης απαραίτητο η Αρμενία να εγκαταλείψει επιτέλους τη συμπληρωματική πολιτική και να προχωρήσει σε μια πολιτική σαφήνειας:

«Η Αρμενία πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενταθούν με τον φυσικό μας σύμμαχο Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη την εμβάθυνση των ιρανορωσικών σχέσεων και τις νέες προφορές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο για την Αρμενία. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, η Αρμενία θα πρέπει να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Ιράν».

Σύμφωνα με τον Hayk Ayvazyan , επικεφαλής του κέντρου πληροφοριών και ανάλυσης Luys, στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να προκαλέσουν έναν πόλεμο κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ομιλήτρια, από αυτή την άποψη εξετάζεται και ο Νότιος Καύκασος.

«Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να σκίσουν το έγγραφο της 9ης Νοεμβρίου, ενώ η Ρωσία δεν το χρειάζεται, γιατί η Μόσχα αγοράζει χρόνο για να μην υπάρξει μεγάλος πόλεμος στην περιοχή. Και στις Βρυξέλλες λένε: υπογράψτε σύντομα – η Δύση δεν κρύβει ότι θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία … Ιράν και Ρωσία είναι κατά του πολέμου και με την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης θα ανακοινωθεί ότι η Αρμενία δεν έχει πλέον προβλήματα με το Αζερμπαϊτζάν, πράγμα που σημαίνει ότι αν όλα είναι καλά, τότε δεν χρειάζεται στη Ρωσία. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία – αν όλα πάνε καλά, δεν θα υπάρχει ανάγκη για ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία. Αυτός είναι ο κύριος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτός είναι ο στόχος των Βρυξελλών, οι οποίες επιταχύνουν τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης».  τόνισε ο Ayvazyan.

Ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ορμπέλι Τζόνι Μελικιάν σημείωσε επίσης ότι και οι δύο πλατφόρμες του διακανονισμού Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν -τόσο η Μόσχα όσο και οι Βρυξέλλες- μιλούν για τα ίδια ζητήματα. Το ερώτημα είναι τι παίρνουμε ως αποτέλεσμα. Υπάρχει η άποψη ότι με την ένταξη σε διάφορες διαδικασίες, η Αρμενία προσπαθεί επίσης να κερδίσει χρόνο. Επειδή όμως οι γείτονές μας είναι μάλλον μη εποικοδομητικοί, και αυτό φαίνεται από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα σύνορα, τότε, τόνισε, το Μπακού απλά δεν θέλει να περιμένει.

«Η υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας είναι γεμάτη μεγάλους κινδύνους. Όταν η Αρμενία υπογράφει ένα τέτοιο έγγραφο χωριστά από το Αρτσάχ, αποδεικνύεται ότι η Αρμενία επιβεβαιώνει τη θέση που το Μπακού χειραγωγεί εδώ και χρόνια, ότι το ζήτημα του Αρτσάχ ήταν μόνο ένα εδαφικό ζήτημα με την Αρμενία».  τόνισε ο Μελικιάν.

Ο εμπειρογνώμονας θέτει το ερώτημα: εάν διασφαλίσουμε το ξεμπλοκάρισμα με το Αζερμπαϊτζάν, διασφαλίσουμε την οριοθέτηση των συνόρων, θα υπάρξουν θεωρητικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ μας, τότε τι θα μείνει, μόνο η δημιουργία διπλωματικών σχέσεων;

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΜΚΟ Διεθνούς Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης Tsovinar Kostanyan , ζούμε σε μια μοιραία εποχή που η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κερδίζει δυναμική κάθε μέρα. Και το καθήκον μας είναι να καταλάβουμε ποιος ρόλος και ποιος τόπος ανατίθεται στην Αρμενία:

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια σειρά από συζητήσεις εμπειρογνωμόνων, κατά τις οποίες θα αναπτυχθούν μέθοδοι για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει η Αρμενία. Η κοινότητα των ειδικών έχει κάτι να πει και αυτό θα είναι μόνο προς το συμφέρον των αρχών και του κοινού».  σημείωσε ο Kostanyan.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο επικεφαλής της δημόσιας οργάνωσης Διεθνούς Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης Arman Ghukasyan σημείωσε ότι σήμερα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε την πορεία των διεθνών σχέσεων, καθώς και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος όπως ήταν ένα χρόνο πριν.

«Ένα σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι τι ρόλο θα έχει η Αρμενία στην περιοχή και στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, και η κοινότητα των ειδικών έχει να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα μας αυτή την κρίσιμη στιγμή».  αυτός πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 50 φοιτητές αρμενικών πανεπιστημίων.

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………………………