Τι μας χρωστάει η Ρωσσία;

Politics ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Νίκος Σάμιος

“Ο Μωυσής μας έσερνε σαράντα χρόνια στην έρημο για να μας φέρει στο μοναδικό μέρος της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο :

H τέταρτη Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ (1898-1978), ήταν γεννημένη στην Ουκρανία, Ισραηλινή δασκάλα.

Ενέργεια

είναι η ικανότητα ενός σώματος ή στοιχείου να παραγάγει έργο. Ο Ήλιος είναι η κύρια πηγή ενέργειας για την διατήρηση της ζωής στη Γη, και ο κύριος λόγος για τον οποίον οι φυσιολατρικές θρησκείες τον έχουν κύριο Θεό.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Ο άνθρωπος-Δουλεία και σκλαβιά

Από τα αρχαία χρόνια η ενέργεια ήταν βασικό στοιχείο παραγωγικότητας, στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι δούλοι (εργάτες-δούλευαν-με δικαιώματα) και μετά τα ρωμαϊκά χρόνια οι σκλάβοι (εργάτες χωρίς δικαιώματα).

Βοηθητικά μέσα ενέργειας – παραγωγικότητας και επεξεργασίας 

Η φωτιά

Λοιπόν είμαι ο Προμηθέας
εγώ, πού στους ανθρώπους τη φωτιά έχω δώσει.

Να το έργο μου. Κι ό,τι πολύτιμο έχει η γη

κρυμμένο απ᾽ τους ανθρώπους μες στα σπλάχνα της,

το μπρούντζο και το σίδερο, το ασήμι, το χρυσάφι,

ποιος άλλος θα ᾽λεγε πως τους το έδειξε πριν από μένα;

Κανείς, το ξέρω, εκτός αν φλυαρεί κι ανοηταίνει.

Με δυο λόγια μάθε τα πάντα: όλες οι τέχνες οι ανθρώπινες είναι δωρεές του Προμηθέα. ΑΙΣΧΥΛΟΣ – Προμηθεὺς δεσμώτης.

Σέ άλλους λαούς όπως οι Πέρσες, η φωτιά ήταν και είναι ιερή,

στον Ζωροαστρικό ναό του πυρός στο Γιαζντ μέχρι σήμερα η φωτιά δεν έσβησε ποτέ, παρά μόνο μιά φορά,  για τον θάνατο, προς τη μνήμη του φίλου του Μ. Αλέξανδρου Ηφαιστίωνα.

https://youtu.be/8gSTOGV_7eY?t=129

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρείται η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια. Οι περισσότερες ήταν γνωστές και στην αρχαιότητα, αν και σήμερα δεν μπορούν τουλάχιστον προς το παρών να αντικαταστήσουν πλήρως τις μη ανανεώσιμες.

Το πετρέλαιο, ο γαιάνθρακας, το φυσικό αέριο

Μετά την βιομηχανική επανάσταση

το ανθρώπινο δυναμικό ως πόρος ενέργειας έγινε ακριβό και έτσι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έγιναν περιζήτητα, και αιτία πολέμων. Πρίν ο Χίτλερ προσπαθήσει να βάλει χέρι στον ορυκτό πλούτο της Ρωσσίας,

 ο Τόμας Έντουαρντ Λώρενς (Thomas Edward Lawrence, 16 Αυγούστου 1888 – 19 Μαΐου 1935), που έμεινε γνωστός ως ο Λώρενς της Αραβίας.

δυσαρεστήθηκε έντονα όταν συνειδητοποίησε, στα πλαίσια της συνδιάσκεψης των Βερσαλλιών (στην οποία μετείχε ως σύμβουλος του Εμίρη Χουσεΐν), ότι οι συμμαχικές δυνάμεις αθετούσαν τις υποσχέσεις τους προς τον αραβικό κόσμο για τα πετρέλαια, και απογοητευμένος αποσύρθηκε στο εξοχικό του, στην είσοδο του οποίου είχε γραμμένο στα ελληνικά ΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣ.

Η δίψα κυρίως των βιομηχανικών κρατών για τον ορυκτό πλούτο αυξήθηκε, με διάφορους πολέμους κρυφούς και φανερούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν χαμένες Δημοκρατίες.

 

Η Ρωσσία

Κατανέμοντας τον πλούτο της φύσης

Τι μας χρωστάει η Ρωσσία;

Η Ρωσσία, τις τελευταίες δεκαετίες πουλούσε σε τιμές ασυναγώνιστα χαμηλές το φυσικό της αέριο όπως και το πετρέλαιο στην Ευρώπη, η οποία χάρη στο χαμηλό κόστος ενέργειας παρέμεινε ανταγωνιστική, σε τελική ανάλυση σε βάρος του ρωσσικού λαού, που επί πολλά χρόνια υπέφερε καθώς το Κράτος του πουλούσε σε απελπιστικά χαμηλές τιμές, ενέργεια.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η κρίση ΡΩΣΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Οι τιμές αυξήθηκαν δυσανάλογα και απότομα και επιβλήθηκαν διάφορα μέτρα κατά της Ρωσσίας με αποτέλεσμα την απώλεια της δικής μας ποιότητας ζωής. Και τα χειρότερα έρχονται…

Στο μεταξύ, τα ταμεία της Ρωσσίας γεμίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο,
ενώ η Δύση στέλνει χρήματα και όπλα στην Ουκρανία, με χρήματα των λαών των οποίων, αυτό το θέμα δεν είναι καν δικό τους.

………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Αυτή είναι ιστορικά η “επιθετικότητα” της Ρωσίας !! Ο μισός κόσμος της χρωστάει τη ζωή του και την μισούν γι’ αυτό !!

…………………………………………………………..