Ο Ρώσος Alexander Vinnik εκδόθηκε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και η Μόσχα εξοργίστηκε με τις ενέργειες της Ελλάδας…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Alexander Vinnik - RIA Novosti, 1920, 08/06/2022
© RIA Novosti / Gennady Melnik Αλεξάντερ Βίννικ.
ΑΛΦΕΙΟΣ : Περαιτέρω σχόλια είναι περιττά …
[ … Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα , σχολιάζοντας την έκδοση του Βίννικ, είπε ότι η Μόσχα εξοργίστηκε με τις ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε κυνήγι Ρώσων πολιτών υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και η ίδια η έκδοση του Βίννικ είναι απόδειξη. της συγκρουσιακής πορείας που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της Ρωσίας… ]

Πρέσβης: Η Ρωσσία δεν έχει κάνει ποτέ κακό στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχουν πια…

Και το Ρωσικό vz.ru , ανάρτησε άρθρο με το οποίο στέλνει στον καιάδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Η Ελλάδα θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία για έναν ακόμη χρόνο

[…Αλλά αν πραγματικά φύγει ο Μητσοτάκης σε ένα χρόνο, οι Έλληνες τουλάχιστον θα απαλλαγούν από τη σχιζοφρένεια. Διότι διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία και η κυβέρνησή τους βρίσκεται σε πόλεμο, όπως αποδεικνύεται, με τη Ρωσία…]

Επίσης , για το θέμα της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίννικ , γράφει το vz.ru …

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην ετυμηγορία του Γκρέινερ με την απαγωγή ενός Ρώσου

[… Την Πέμπτη, μεταφέρθηκε με δόλο από την Ευρώπη στο Σαν Φρανσίσκο κατά παράβαση όλων των διεθνών νομικών κανόνων... Από την Ελλάδα στις ΗΠΑ οδηγήθηκε ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για έγκλημα στον κυβερνοχώρο . «Όλα συνέβησαν και χαρακτηρίστηκαν ως απαγωγή»,  αναφέρει το RIA Novosti τα  λόγια ενός από τα μέλη της οικογένειας Vinnik. Συγγενείς ανέφεραν ότι ο Ρώσος υπήκοος μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στη Βοστώνη με ιδιωτικό τζετ κατά παράβαση όλων των νόμιμων διαδικασιών… ]

………………………………………….

Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Ο Ρώσος Alexander Vinnik εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 6 Αυγούστου – RIA Novosti. Για πρώτη φορά μετά την έκδοσή του από την Ελλάδα, ο Ρώσος Alexander Vinnik εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για συμμετοχή σε ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήση κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
.
«Νωρίτερα σήμερα, εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο», ανέφερε το δελτίο τύπου. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση δεν δίνονται.
.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Vinnik κατηγορείται ότι δημιούργησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων BTC-e, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ξεπλύθηκαν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν κριθεί ένοχος, ο 42χρονος Ρώσος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 55 ετών, δηλαδή ισόβια κάθειρξη.
.
«Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο Ρώσος πολίτης Alexander Vinnik εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες… για να θεωρηθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του BTC-e, μιας εγκληματικής ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Kenneth Polite Jr.
.
Ρώσος Alexander Vinnik - RIA Novosti, 1920, 08/05/2022
.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Έλληνες συναδέλφους για τη «συνεργασία στη μεταφορά του πελάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Ρώσος μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στη Βοστώνη με ιδιωτικό αεροπλάνο μετά την άφιξή του από τη Γαλλία. Στη συνέχεια, ο Vinnik μεταφέρθηκε με ένα αεροπλάνο υπηρεσίας στο Σαν Φρανσίσκο. Από τη Βοστώνη του τηλεφώνησαν στο σπίτι.
.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα , σχολιάζοντας την έκδοση του Βίννικ, είπε ότι η Μόσχα εξοργίστηκε με τις ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε κυνήγι Ρώσων πολιτών υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και η ίδια η έκδοση του Βίννικ είναι απόδειξη. της συγκρουσιακής πορείας που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτήν, η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη της και οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του.
.
Ρώσος Alexander Vinnik - RIA Novosti, 1920, 28/07/2022

υπόθεση Vinnik

Ο Alexander Vinnik συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2017 στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στην Ελλάδα μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών . Εκεί, κατηγορείται ότι νομιμοποίησε τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε από εγκληματική δραστηριότητα μέσω του ανταλλακτηρίου BTC-e bitcoin. Στις ΗΠΑ, ο Vinnik αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 55 ετών.
Η Ρωσία και η Γαλλία ζήτησαν επίσης την έκδοσή του .
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας εξέδωσε απόφαση για την έκδοση του Vinnik στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία με τη σειρά του. Στη Γαλλία, ο Vinnik αθωώθηκε για 19 από τις 20 κατηγορίες που είχαν ασκήσει οι γαλλικές αρχές. Το Εφετείο επικύρωσε την ποινή – φυλάκιση πέντε ετών για την αμερικανική κατηγορία, η οποία στη Γαλλία θεωρείται όχι ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα.
.
Μετά τη λήξη της φυλάκισης, ο Βίννικ συνέχισε να παραμένει στη φυλακή. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα για έκδοσή του στις ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια η ΕΔΑ ( Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ) απαγόρευσε τη μεταφορά του Ρώσου στην Αθήνα.
Στις 15 Ιουλίου, η Αμερική απέσυρε το αίτημά της από τη Γαλλία για την έκδοση του Βίννικ. Σύμφωνα με τον Γάλλο δικηγόρο Frederic Belo, με τη βοήθεια ενός τέτοιου ελιγμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι ο Vinnik όχι μόνο θα παρέμενε στη φυλακή, αλλά θα επέστρεφε και στην Ελλάδα, από όπου θα στελνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις δυνατόν.
.
Ντμίτρι Πεσκόφ - RIA Novosti, 1920, 08/06/2022

…………………………………………………………………………..