Εξαγωγές σιτηρών. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ υπέγραψαν συμφωνία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ υπέγραψαν συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 22 Ιουλίου – RIA Novosti. Η Ρωσία υπέγραψε έγγραφα για την άρση των περιορισμών στην προμήθεια ρωσικών προϊόντων προς εξαγωγή και για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, αναφέρει ο ανταποκριτής του RIA Novosti.
.
Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, το έγγραφο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΟΗΕ στις εργασίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές.
.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης:
  • Η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα πραγματοποιηθεί από τρία λιμάνια – την Οδησσό, το Chornomorsk και το Yuzhny.

  • η αποναρκοθέτηση στα ουκρανικά χωρικά ύδατα δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς θα διαρκέσει πολύ.

  • σκάφη με σιτηρά θα εγκαταλείψουν τη Μαύρη Θάλασσα κατά μήκος του συμφωνημένου ασφαλούς διαδρόμου, θα συνοδεύονται από Ουκρανούς πιλότους.

  • Για να ελέγξουν την ασφάλεια των διαδρομών, τα μέρη θα μπορούν να στέλνουν ναρκαλιευτικά.

  • Η διαδικασία θα παρακολουθείται από συντονιστικό κέντρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο θα δημιουργηθεί αμέσως στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή και των τεσσάρων μερών.

  • Δεν αναμένεται στρατιωτική συνοδεία – τα πολεμικά πλοία, τα αεροσκάφη και τα drones θα απαγορεύεται να πλησιάζουν πλοία σε καθορισμένη απόσταση.

  • τα πλοία που προορίζονται για λιμάνια θα ελέγχονται για όπλα από ομάδες επιθεώρησης υπό τον έλεγχο του Κοινού Κέντρου Συντονισμού·

  • Στα λιμάνια, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας θα παρακολουθήσουν τη φόρτωση των σιτηρών.

  • Τα πιθανά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται επίσης από το Κοινό Εστιακό Σημείο.

Η συμφωνία θα ισχύει για 120 ημέρες, μετά είναι δυνατή η παράταση.
.
Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) António Guterres - RIA Novosti, 1920, 22/07/2022
.
Στην τελετή παρέστησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες . Εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, τα έγγραφα υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου .
.
Πριν από αυτό, η Ουκρανία υπέγραψε το μέρος της συμφωνίας .
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την απειλή επισιτιστικής κρίσης λόγω έλλειψης δημητριακών, οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσία για αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα το απορρίπτει κατηγορηματικά και επισημαίνει ότι το ίδιο το Κίεβο δημιούργησε πολλά εμπόδια στις εξαγωγές: εκτός από την πυρπόληση σιτηρών στο λιμάνι της Μαριούπολης, τα ουκρανικά στρατεύματα εξόρυξαν τη Μαύρη Θάλασσα .
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη σειρά του, τόνισε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εξαγωγές σιτηρών και εάν η Ουκρανία καθαρίσει τα λιμάνια από ναρκοπέδια, τα πλοία με τρόφιμα θα μπορούν να φύγουν χωρίς προβλήματα. Επιπλέον, ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε την ύπαρξη άλλων διαδρομών για τη μεταφορά δημητριακών: μέσω της Ρουμανίας, του Δούναβη και της επακόλουθης κίνησης κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Πολωνίας, μέσω της Λευκορωσίας και μέσω των λιμανιών της Θάλασσας του Αζόφ.
………………………………………………
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ … ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο “ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΙΤΟΒΟΛΩΝΑΣ” ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ !!

………………………………………………………………………..