ΚΟΛΟΜΒΙΑ. “ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ” ΣΤΗ ΛΑΤΙΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ( Μεξικό, Αργεντινή, Βολιβία, Περού, Χιλή, Ονδούρα ) ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΜΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γκουστάβο Πέτρο !! ΚΙ ΕΝΩ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ “ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ” ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ !!! ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ !!! ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ( BRICS ) ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ !!! ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ( Ο Πούτιν μίλησε στο SPIEF για τις αρχές της ανάπτυξης της Ρωσίας και τα λάθη της Δύσης. ) …

[ … Παιδί αγροτών, με ιταλικές πατρογονικές ρίζες, ο Γκουστάβο μεγάλωσε στη βόρεια Κολομβία, περνώντας τα πρώτα χρόνια του στη Σιέναγα δε Όρο, ελληνιστί «βάλτος από χρυσό».

Το όνομα της πόλης παραπέμπει στην περίοδο της ίδρυσής της, όταν οι καταρρακτώδεις βροχές έφεραν μαζί με τις πλημμύρες και ψήγματα χρυσού από τους λόφους, στα ανατολικά.

Όμως αυτά ανήκαν στο μακρινό παρελθόν και η φτωχική οικογένεια του Γκουστάβο μετακόμισε τη δεκαετία του ‘70 νοτιότερα προς την ενδοχώρα, στη Ζιπακουιρά, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος…

… Μετά τη δικτατορία της δεκαετίας του ‘60, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι εναλλάσσονταν στην προεδρία βάσει μεταξύ τους συμφωνίας για 16ετή νομής της εξουσίας, επιτείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και τα πολιτικά προβλήματα στη χώρα.

Σε απάντηση δημιουργήθηκαν ένοπλες αντάρτικες ομάδες για να πολεμήσουν την κυβέρνηση και τον σαθρό πολιτικό μηχανισμό.

Η μεγαλύτερη ήταν η FARC.

Ο Γκουστάβο επέλεξε στα 17 χρόνια του τη M-19: ένα αντάρτικο πόλεων από φοιτητές, ακτιβιστές και καλλιτέχνες που «γεννήθηκε» με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές βίας και νοθείας του 1970.

Στα περίπου 12 χρόνια που ήταν μέλος της ένοπλης οργάνωσης, είχε οργανωτικό ρόλο. Ο ίδιος λέει ότι στον εμφύλιο δεν έδρασε ποτέ ως ένοπλος μαχητής.

Το 1985 συνελήφθη πάντως από τον κολομβιανό στρατό για παράνομη οπλοκατοχή και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή. Εκείνη την περίοδο, όπως έχει περιγράψει, υπέστη βασανιστήρια με ξυλοδαρμούς και ηλεκτροπληξίες…

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1990, ο Γκουστάβο Πέτρο πρωτοστάτησε στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας για τον αφοπλισμό και τη διάλυση τη M-19.

Η αντάρτικη οργάνωση μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα και είχε κομβικό ρόλο στην αλλαγή του κολομβιανού Συντάγματος, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ισότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος ο Γκουστάβο, οικονομολόγος πια, εξελέγη βουλευτής και μετέπειτα -με άλλα αριστερά κόμματα- γερουσιαστής και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

Τώρα ως πρόεδρος της Κολομβίας υπόσχεται να είναι «πρόεδρος όλων» στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλευρό του ως αντιπρόεδρο θα έχει άλλωστε την Φράνσια Μάρκες: την πρώτη Αφροκολομβιανή και μόλις δεύτερη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα.

Η 41χρονη δικηγόρος, διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και ανύπαντρη μητέρα θεωρείται η φωνή του περιθωριοποιημένου μαύρου πληθυσμού της χώρας, καθώς και άλλων μειονοτήτων που υφίστανται φυλετικές διακρίσεις.

Μαζί με τον Πέτρο, δε, ενσαρκώνουν τις προσδοκίες εκατομμυρίων Κολομβιανών και δη των νέων για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως είχε φανεί από τις μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις των προηγούμενων τριών ετών, που κατεστάλησαν με ωμή βία.

Στόχος του νέου ηγετικού διδύμου είναι τώρα η ριζική αναμόρφωση της Κολομβίας.

Ο Πέτρο έχει υποσχεθεί ένα ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, καταπολέμηση της ανισότητας και της πείνας, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Επιδιώκει την απεξάρτηση της εθνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εξαγωγές πετρελαίου, που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για την Κολομβία.

Υπόσχεται καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος με άμεση εστίαση στα επείγοντα προβλήματα του Αμαζονίου, για την αντιμετώπιση των οποίων έχει καλέσει σε περιφερειακή συνεργασία.

Στις προτεραιότητές του επίσης είναι η πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τη FARC (έχει υπογραφεί το 2016), η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διάλυση της τελευταίας αντάρτικης ομάδας της Κολομβίας, του ELN, καθώς και η διάλυση των πανίσχυρων καρτέλ ναρκωτικών... tovima.gr ]

[ Κολομβία: Ο νεοεκλεγμένος αριστερός πρόεδρος συζητά με τον Μαδούρο το άνοιγμα των συνόρων

Ο νεοεκλεγμένος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο συζήτησε με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019… tovima.gr ]

………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………….