ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ. ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ: “εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο” “Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει…”

ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σοβαρότατη καταγγελία από τον εθελοντή πυροσβέστη Δημήτρη Δεσύλα. «Δεν υπάρχει τέτοιος ηλικιωμένος στον Σχίνο»

https://www.dimokratianews.gr/ellada/529871/martyria-vomva-gia-tin-pyrkagia-sta-geraneia-ori-anyparktos-o-90chronos/

Στη σοβαρή καταγγελία ότι δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος που έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το παρθένο δάσος των Γερανείων προβαίνει, μέσα από τη «δημοκρατία», ο εθελοντής πυροσβέστης και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια Ορη» Δημήτρης Δεσύλας. Παράλληλα, αναφέρεται στα λάθη που έγιναν το μοιραίο βράδυ της 20ής Μαΐου, όταν οι φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά ξέφυγαν από ένα χωράφι στον Σχίνο και κατέκαψαν 75.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Κύριε Δεσύλα, ήσασταν από τους πρώτους εθελοντές πυροσβέστες -αν όχι ο πρώτος- που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίσατε; Τον 90χρονο να καίει ξερόκλαδα;

Όχι βέβαια. Δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος. Εμείς λάβαμε μια κλήση γύρω στις 21.45 από την Πυροσβεστική. Πήρα τον εθελοντή Γιώργο Λάμπρου, που χειρίζεται το δικό μας πυροσβεστικό, και φύγαμε. Οταν φτάσαμε εκεί, ήδη τρία οικόπεδα καίγονταν. Ηταν ο περιβόητος ελαιώνας, που λένε τα ΜΜΕ. Ένα οικόπεδο με κάποιες ελιές.

Είδατε καμένα κλαδέματα από τον 90χρονο, όπως ειπώθηκε;

Στο κέντρο του οικοπέδου υπήρχε μία εστία από φωτιά, παλιά όμως. Δεν ήταν φρέσκια. Πουθενά δεν βρήκαμε άσπρη στάχτη, που υποδηλώνει ότι η φωτιά είχε μπει εκείνες τις ώρες. Επίσης, δεν είναι ποτέ δυνατόν η φωτιά να πήγαινε δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, που έκαψε όλο το οικόπεδο αλλοπρόσαλλα.

Αυτά τα έχει δει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής;

Ναι, τα έχει δει. Περπάτησαν όλη την περιοχή για να βρουν πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Βρήκαν και τον φημολογούμενο 90χρονο που έβαλε τη φωτιά;

Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος.

Πώς βγήκε αυτή η φημολογία;

Αυτό ξεκίνησε από τη «μαρτυρία» μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Αρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη «μαρτυρία», για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς «έγινε» γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς. Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Οταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική.

Πόσοι κάτοικοι είστε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η φωτιά;

Ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας.

Αρα, αν υπήρχε παππούς, δεν υπάρχει περίπτωση να έτρεξε και να μπήκε τρομοκρατημένος μέσα στο σπίτι του;

Τι να σου πω τώρα… Τι δυνάμεις είχε αυτός ο παππούς για να τρέξει κιόλας; Πάντως, όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει… Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, και περιμένουμε να τον ανακρίνουν.

Ο 90χρονος πρέπει να έχει γίνει ανέκδοτο στην περιοχή σας…

Ε, ναι, εντάξει, είναι για γέλια πραγματικά.

Πώς ξέφυγε τελικά η φωτιά, που έφτασε στο σημείο να κάψει όλα τα Γεράνεια Ορη;

Όταν πήγαμε εκεί, επικρατούσε πολύ δυνατός νοτιάς, 7-8 μποφόρ, με ριπές από βορειοδυτικό. Οπότε ξεκίνησε να πηγαίνει προς την περιοχή Αλμύρα, που βρίσκεται στη θάλασσα. Διέσχισε μια λωρίδα του βουνού και βγήκε από την άλλη πλευρά των Γερανείων.

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή;

Δεν υπήρξε καμιά πρόληψη για τα Γεράνεια Ορη εδώ και χρόνια. Εχουν κοπεί εδώ και χρόνια οι πυροφύλακες, δεν υπάρχει πουθενά αντιπυρική ζώνη, δεν γίνεται διαχείριση του δάσους.

Οι κάτοικοι του Σχίνου τι λένε για όλα αυτά;

Οι συντοπίτες μου θρηνούν για το δάσος και δεν ξέρουμε αν θα το ξεπεράσουμε ποτέ όλο αυτό που ζήσαμε. Ξυπνάμε και βλέπουμε τα καμένα, και κλαίμε.

Οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ζήτησαν τις δικές σας μαρτυρίες;

Όχι. Απολύτως τίποτα.

Αν σου ζητήσουν να καταθέσεις, θα το κάνεις;

Ναι, φυσικά. Θα καταθέσω έτσι όπως έζησα τα γεγονότα. Και φυσικά, το τονίζω ξανά, δεν υπάρχει παππούς και δεν υπάρχουν πουθενά καύσεις φρέσκων κλαδιών πρόσφατης φωτιάς. Καθημερινά πηγαίνουμε στο σημείο και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημάδι από τις θεωρίες που βγάζουν δημοσίως.

………………………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΦΕΙΟΥ:

ΕΠΙΚΑΙΡΟ… : 1998 “… αδέλφια Πυροσβέστες… νυν υπέρ πάντων ο αγών… αι ημέτεραι δυνάμεις να αμυνθούν της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ… αδέλφια Πυροσβέστες απόψε δίνουμε τον υπέρτατο αγώνα… για τη σωτηρία του κάλλιστου τόπου… γι’ αυτά που μας άφησαν… σας ομιλεί το Κέντρο Πύργου… πρέπει να νικήσουμε…!!!”

τ.ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ Π.Σ. Βασιλειάδης: Με στήσανε χωρίς εναέρια μέσα σε δύο πυρκαγιές – Ο Τόσκας τα ήξερε όλα !!!

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ! ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ ΤΟΥ “ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007 !!!

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Π.Σ. !!! ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ !!!

ΕΥΒΟΙΑ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “κ. Χαρδαλιά το 112 γιατί δεν λειτούργησε;” ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: “… όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμμία εκκένωση εντάξει;… Το 112… δεν είναι δια πάσα νόσο… δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε 112… να πούμε εκκενώστε τις περιοχές απ’τη στιγμή που υπήρχαν πλημμύρες γύρω από τα σπίτια;”

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ…

…………………………………………………………………………

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.