ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ-ΒΟΛΟ. Τι σου είναι η πίστη! Κάνει τον άνθρωπο να… πιθηκίζει!

ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ

Αλέξανδρος Γεράκης ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ-ΒΟΛΟ

…………………………………………………………….

 ➡ 27 Σεπτεμβρίου 2010 Τι σου είναι η πίστη! Κάνει τον άνθρωπο να… πιθηκίζει!

https://alfeiospotamos.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html

ΠΙΣΤΗ
Ετυμολογία
Η πίστη<αρχαία ελληνική πίστις< πίθτις < επιθόμην < β΄αορ. του πείθω
1.εμπιστοσύνη σε κάποιον
2.η βεβαιότητα για την ύπαρξη του θεού
3.η ενεργός ένταξη σε μια θρησκεία
4.η συζυγική πίστη

Συγγενικές λέξεις από το θέμα -πισ-

πιστός, πιστεύω, πιστότητα, πίστωση

από το θέμα -πεισ- και -ποιθ- πείσμα, πεποίθηση, πειστήριο, πειστικότητα
από το θέμα -πιθ- πιθανός, πιθανότητες, απίθανος, πίθηκος
Ρήμα 
Πείθω
κάνω κάποιον να αλλάξει γνώμη, να ακολουθήσει τη γνώμη κάποιου άλλου ή γενικά τον παροτρύνω αποτελεσματικά να προβεί σε μια ενέργεια που αρχικά τον έβρισκε αντίθετο ή αδιάφορο, του αλλάζω γνώμη με επιχειρήματα ή με την άσκηση εντονότερης πίεσης, αλλά όχι με τη χρήση ωμής βίας.
πείθω < θέματα πισ- από πειθ- και πιθ-, ποιθ-
προς τη ρίζα -πειθ- και -πεισ-
πειθώ, πείθομαι, πειθήνιος, πειθαρχώ, πειστικότητα, πεπεισμένος, πείσμα, πεισματάρης, πεισμονή,
πειστικός < πείθω
προς τη ρίζα -πιθ- του “επιθόμην” (β΄αόρ) και -πισ
πιθανός, πιθανότητες, πίθηκος, πίστη, πιστός, πιστώνω, πίστωση, πιστεύω, μπιστικός,
πιστικός < εμπιστεύομαι
προς τη ρίζα -ποιθ- του “πέποιθα” (β΄παρακ.)
πεποίθηση 
Έτσι ο πιστός έχει τόση βεβαιότητα για την ύπαρξη του θεού (πεποίθηση), αφού τον έκαναν κάποιοι να αλλάξει και να τους ακολουθήσει με αποτελεσματικές παροτρύνσεις σε κάτι  που αρχικά τον έβρισκε αντίθετο ή αδιάφορο, του άλλαξαν γνώμη όχι με επιχειρήματα, αλλά με την άσκηση εντονότερης πίεσης και με τη χρήση ωμής βίας. Ήταν πράγματι τόσο πειστικά όλα αυτά που κατάντησε με την πάροδο τόσων αιώνων τόσο πειθαρχημένος αλλά και πεισματάρης που συμπεριφέρεται και αντιδρά όπως ένας πειθήνιος πίθηκος.
Δείτε εδώ και εδώ
Δείτε και αυτό το λινκ Είχε δίκιο το φίδι;
Όσο για τη βία δείτε ένα μικρό πειστήριο
«Επειδή μερικοί συνελήφθησαν (αν και αξιώθηκαν το χριστιανικό βάπτισμα) διακατεχόμενοι από την πλάνη των ανόσιων μυσαρών Ελλήνων, να διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάν­θρωπο (βιβλικό) θεό (μας) Αυτοί θα υποβληθούν στην αντί­­στοιχη τιμωρία και μάλιστα με πνεύμα επιεί­κει­ας (!) αν επιμείνουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβλη­θούν στην έσχατη των ποινών. Αν δεν έχουν αξιωθεί ακόμα το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να παρου­σιαστούν στις ιερότατες εκκλησίες μας, μαζί με τις συζύγους και τα παιδία τους και μαζί με όλους του οίκου τους, για να διδαχθούν την αληθινή πίστη των χριστιανών. Αφού διδαχθούν και αποβάλουν την πλάνη που τους διακατείχε προηγουμένως, θα πρέπει να ζητήσουν το σωτήριο βάπτισμα. Διαφορετικά ας γνω­ρί­ζουν ότι αν παραμελήσουν να το κάνουν (να ζητήσουν δηλαδή μόνοι τους το σωτήριο βάπτισμα!) δεν θα έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες περιούσιας, ούτε κινητής, ούτε ακίνητης. θα τους αφαιρεθούν τα πάντα και θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια και επιπλέον, θα υποβληθούν στις έσχατες τιμωρίες. Θα παρεμποδίσουμε δε κάθε μάθημα (κλείσιμο σχολών!), που διδάσκεται από όσους πάσχουν από την νό­σο και την μανία (μάθησης!) των ανόσιων Ελλήνων, ώστε προσποιούμενοι ότι διδάσκουν, να μη μπορούν πια να διαφθείρουν της ψυχές των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες. Αν (λοιπόν) φανεί κάποιος τέτοιος άν­θρω­πος και δεν τρέξει στις εκκλησίες μας, μαζί με όλους τους συγγενείς και τους οικείους του, θα τιμω­ρηθεί με τις προαναφερθείσες ποινές.
ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.10
Και δυστυχώς σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων της “ελλαδικής χώρας” ( όρος που χρησιμοποιούν οι μελανιμονούντες ρασοφόροι ) επιβεβαιώνουν αυτό που καυχιόταν ο… Ιωάννης Χρυσό(βρωμό)στομος, αφού απέχουν όντως της ελληνικής παιδείας, ενώ γνωρίζουν “απέξω και ανακατωτά” την εβραϊκή ιστορία(βίβλο)
«Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα… Ούτος ο (πιστός) βάρβαρος, την οικου­μένη ολάκερη κατέλαβε… και ενώ πάντα τα των Ελλήνων σβήνουν και αφανίζονται, τούτου (του πιστού βάρβαρου) καθ’ έκαστη λαμπρότερα γίνονται» Ι. Χρ εις ιωάννην 59.31.33

……………………………………………………………………………..