Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΘΑΒΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΩ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΣΧΕΤΩΣ ΚΟΣΤΟΥΣ…

ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ…

Θεσσαλονίκη: θάβεται λόγω μεγάλου κόστους ο Ναός της Αφροδίτης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ…

Στην απόφασή της να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάχωσης για τον Ναό της Αφροδίτης, το σημαντικό υστεροαρχαϊκό οικοδόμημα που έχει βγει στο φως μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιμένει η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο προϊστάμενος της Εφορείας, Σταύρος Λιούτας, απορρίπτει ως εξαιρετικά κοστοβόρα ενδεχόμενη προσπάθεια in situ ανάδειξης του ναού, μέρη του οποίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Δηλώνει ακόμη πως η μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Καραδέδου, για την αναστήλωση του ναού (δείτε εδώ), δεν έχει κατατεθεί επισήμως στην Εφορεία, προκειμένου να αξιολογηθεί…

… Για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων πρέπει να φθάσει στο τέλος της η δικαστική διαμάχη για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το ανατολικό μέρος της κρηπίδας του Ναού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατεδάφισης οικοδομής το 2000 (η ύπαρξη του ναού ήταν γνωστή από το 1936, όταν και κατασκευάστηκε η προαναφερθείσα οικοδομή).

… Το τελευταίο επεισόδιο της χρόνιας διένεξης για το θέμα παίχτηκε σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από περίπου ένα μήνα εκδικάστηκε προσφυγή των ιδιοκτητών του οικοπέδου επί της τιμής μονάδος. Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει 778.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου (3.150 ανά τμ επί συνόλου 247 τμ), ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν περίπου το διπλάσιο ποσό, καθώς και αποζημίωση για απολεσθέντα κέρδη λόγω της αδυναμίας χρήσης του τα τελευταία 18 χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει βγει ακόμη και, εφόσον δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες, το πιθανότερο είναι να υπάρξει έφεση…

… Ο Ναός της Αφροδίτης χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ με αρχές του 5ου αιώνα πΧ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα είναι εξάστυλος. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα (το ύψος των κιόνων που βρέθηκαν ήταν περίπου επτά μέτρα), ενώ ο ναός εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.

Ο Ναός είχε κατασκευαστεί αρχικώς στην Αινεία, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μηχανιώνα, και μεταφέρθηκε στο σημείο των ρωμαϊκών Ιερών (σημερινή Αντιγονιδών) κατά τα μέσα του 1ου αιώνα αιώνα μΧ, επί Ιουλίου Καίσαρα, λειτουργώντας ως χώρος λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, του Δία Αιγιόχου και της Θεάς Ρώμης, όπως προκύπτει από τα τέσσερα αγάλματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Τα αγάλματα, όπως και οι κίονες που βρέθηκαν εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

…………………………………………………………………..

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ…

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου αναστηλώθηκε με προϋπολογισμό 3.900.000 ευρώ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ…

Ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού κ. Πάνος Διαμαντόπουλος,… είπε:

«Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου κηρύχθηκε μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. επί τη βάση της μοναδικότητάς του ως μοναδικής τρίκλιτης βασιλικής άνευ τρούλου, εμβαδού των 1000 τ.μ., με ποικίλα νεοκλασικά στοιχεία εξωτερικά και εσωτερικά, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα…»

Το πραγματικό κόστος

Και ο κ. Διαμαντόπουλος συνεχίζει:

«Το έτος 2013 ο συντοπίτης μας βουλευτής Ηλείας Κωνσταντίνος Τζαβάρας από τη θέση του ως Υπουργός Πολιτισμού προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη του Ναού ως διατηρητέο μνημείο των νεοτέρων χρόνων. Και πράγματι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με τελικό προϋπολογισμό 3.900.000 ευρώ. Το πραγματικό κόστος ανήλθε σε περίπου 2.000.000 ευρώ με τη δαπάνη του ΦΠΑ και αφαιρουμένης της έκπτωσης του αναδόχου. Ύστερα από 125 χρόνια ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες επισκευής και ανακατασκευής του Ναού.».

………………………………………………………………………

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…

ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Ε5 …

… ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ…

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

…………………………………

…………………………………………

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ “Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”……………………………………………………..

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ………………………………………………………………………….

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ “Ε5 ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΛΕΦΘΕΡΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ “Ε5”………………………………………………………………….