ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ – Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ
Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑΥΣΙΝΟΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK:  Ναυσίνοος – Nausinous
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΑΥΣΙΝΟΟΥ FACEBOOK:  ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: nausinous@yahoo.com

history6_20060928_20930646901
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΔΡΙΑΝΟ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι είναι η εκπομπή «ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ» με τον Αδριανό Μπεζούγλωφ και σήμερα έχουμε την τιμή να μας φιλοξενεί ο Δόκτωρ Νίκος Πουλιανός.
Κύριε Πουλιανέ, σας ευχαριστούμε για αυτή την φιλοξενία. Καλώς ήρθατε στον Ναυσίνοο.

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Καλησπέρα σας. Χαίρομαι που σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα που έχει προωθήσει και η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος σχετικά με τις «Κλιματικές Αλλαγές» που θα επηρεάσουν την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην γη και εκεί βρίσκεται και το ενδιαφέρον της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Untitled-1_214

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ & Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος και ο Άρης Πουλιανός είναι γνωστοί κυρίως από το έργο τους, για την Προέλευση των Ελλήνων και για το ανασκαφικό έργο στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.
Η δική μου θεώρηση είναι ότι πρέπει όλα όσα λέμε να είναι τεκμηριωμένα, όπως και για το κλίμα, έτσι και για την καταγωγή των Ελλήνων.
Οι Έλληνες, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν κάτι το διαφορετικό, πέρα από την γεωγραφική θέση και το κλίμα που ευνόησε και επηρέασε όχι μόνο την σκέψη, αλλά ακόμα και το πολίτευμα. Υπάρχουν και ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια, ότι το Δημοκρατικό πολίτευμα που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, ανέκυψε ταυτόχρονα σε αυτό τον γεωγραφικό και κλιματικό χώρο. Δεν μπορούμε να δούμε την Καταγωγή των Ελλήνων, έξω από την γενικότερη γνώση της εξέλιξης της ζωής, της εξέλιξης των ανθρώπων. Πριν από την σύγχρονη εποχή ήταν η εποχή του Χαλκού, η Νεολιθική, Μεσολιθική, Παλαιολιθική εποχή κτλ.
Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι μια μορφή εξέλιξης πριν 700.000 χρόνια που δείχνει προηγούμενο στάδιο εξέλιξης. Οπότε, η αναγωγή σε πιθανότητες γενετικών πειραμάτων που μπορεί να συνέβησαν εκτός της γης, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, γιατί δεν έχουν κάποιο επιστημονικό αντίκτυπο κι ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας μας.

petralona051

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει μια κατάσταση στα ΜΜΕ και γενικώς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η οποία λέει ότι το κλίμα της γης αλλάζει και πάμε για υπερθέρμανση.

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Εδώ και χρόνια από το 2008 στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος και στο aee.gr ανακοινώνεται ότι δεν οδεύουμε προς υπερθέρμανση, αλλά μάλλον προς ψύχος. Η προώθηση αυτής της ιδέας, εκ μέρους της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος έγινε όχι ως αυτοτελή έρευνα δική της, αλλά ξεκίνησε από άλλους, οι οποίοι όμως αγνοήθηκαν.
Ξεκίνησε από το 2004-2005, όταν μάλιστα γινόταν τότε και ένα παγκόσμιο συνέδριο σπηλαιολογίας, εδώ στον Κάλαμο της Αττικής, που εμείς, πεπεισμένοι και από αυτά που έλεγαν τα ΜΜΕ, ότι το κλίμα οδεύει προς υπερθέρμανση, προσεγγίσαμε κάποιους ξένους επιστήμονες, ρωτώντας τους τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η υπερθέρμανση στο μικροκλίμα των σπηλαίων. Αυτοί απάντησαν ότι τίποτα από αυτά δεν είναι σωστό και όλη αυτή η διάδοση πληροφοριών που έχουν ως δεδομένο ότι ο πλανήτης θα προχωρήσει σε υπερθέρμανση, λόγω της επίδρασης που μπορεί να έχει ο ανθρώπινος παράγοντας στην υπερθέρμανση (αεροπλάνα, αυτοκίνητα κτλ.), όλα αυτά είναι πολιτικές.
Όταν λοιπόν κάποιοι ξένοι επιστήμονες μας είπαν πριν 10 χρόνια ότι αυτά δεν στέκουν κι ότι είναι «σαχλαμάρες», ανησυχήσαμε και είπαμε: «Συγνώμη, ακούμε από τις τηλεοράσεις ότι πάμε για υπερθέρμανση και αυτοί είναι τόσο έντονα αντίθετοι;» Έτσι μια ομάδα μελών της Ανθρωπολογικής εταιρείας διερευνούσε το τι ακριβώς συμβαίνει στο διαδίκτυο.
Τότε ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν επιστήμονες, κυρίως αστροφυσικοί, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κλίμα της γης δεν μπορεί να επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα, παρά μονάχα από τον ήλιο και από την κοσμική ακτινοβολία, από το κέντρο του γαλαξία κτλ.
Αναλογιζόμενοι, το τι είχε συμβεί στο παρελθόν ως παλαιοανθρωπολόγοι, υπήρξαν πράγματι στιγμές που διαπιστώσαμε κι ίσως για πρώτη φορά παγκοσμίως, ότι το κλίμα της Ελλάδος, πριν από 850.000, δηλαδή πριν τον αρχάνθρωπο, είχε φτάσει σε ανάλογο κλίμα με την σημερινή δυτική Μογγολία, δηλαδή την Σιβηρία, προσδιορίζοντας επακριβώς ότι η πτώση της θερμοκρασίας στην Χαλκιδική, ήταν τότε 8 βαθμοί λιγότεροι, που σημαίνει ότι τους χειμώνες υπήρχαν μέρες που έφτανε η θερμοκρασία -30ο C. Ενώ αργότερα ήρθε ένα κλίμα πολύ πιο θερμό σε όλη την Ευρώπη, γύρω στα 400.000 πΧ. που οι ιππόταμοι έφτασαν μέχρι την Γερμανία, στην κεντρική Ευρώπη. Τότε σκεφτήκαμε ότι δεν ήταν οι αρχάνθρωποι που ανέβασαν την θερμοκρασία, άρα αυτό εξαρτάται από κάτι τελείως εξωγενές κι έτσι αναλογιστήκαμε πόσο δίκιο μπορεί να έχουν οι αστροφυσικοί, λέγοντας ότι ο ήλιος επηρεάζει κυρίως το κλίμα της γης κι όχι οι ανθρώπινοι παράγοντες.
Ψάξαμε περισσότερο την αρθρογραφία και αρθρογραφήσαμε μαζί τον Δήμο Ελευθερίου, τον Νίκο τον Γουλόπουλο για το θέμα και σε ένα περιοδικό και βεβαίως, αναρτήσαμε κάμποσες φορές στο διαδίκτυο, ότι δεν υπάρχει για εμάς θέμα υπερθέρμανσης, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά όλο αυτό διαδίδεται με οικονομικά ελατήρια.

Untitled-15_240
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Επειδή έχετε κάνει μια τεράστια έρευνα και στο σπήλαιο των Πετραλώνων και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα, έχετε διαπιστώσει κάποια περιοδικότητα στις κλιματικές αλλαγές; Μας είπατε, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν από τον αρχάνθρωπο ότι οι κλιματικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές και μετά άλλαξαν πάλι.
ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΜΙΛΑΝΚΟΒΙΤΣ

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Ναι, υπάρχει ένα είδος περιοδικότητας και μάλιστα επισπεύδεται κάθε φορά. Αυτή η περιοδικότητα μελετήθηκε από έναν Γιουγκοσλάβο τον Μιλάνκονβιτς, που τότε αγνοήθηκε όταν ανακοίνωσε σχετικά και σήμερα θεωρείται η αυθεντία στα ζητήματα των παγετώνων. Αυτός μίλησε για την περιοδικότητα των παγετωδών περιόδων, ανά 100.000 χρόνια, λέγοντας ότι αναλογικά, τα 60.000 χρόνια ήταν παγετώνες και τα 40.000 χρόνια ήταν θερμότερα. Βεβαίως υπήρξε περιοδικότητα κι αυτά είναι υπό μελέτη και όλα αυτά δεν μπορεί να συνέβησαν από ανθρώπινο παράγοντα στο παρελθόν. Οι άνθρωποι ήταν ελάχιστοι, δεν υπήρχε αυτή η βιομηχανική δραστηριότητα και το γεγονός ότι, κατά την γνώμη μας, υπάρχει μια τέτοια παγκόσμια καμπάνια υπέρ της υπερθέρμανσης, μας βάζει σε σκέψεις για τα οικονομικά ελατήρια, όπως οι επενδύσεις.
Αυτή την εποχή, όλα εξαρτώνται από τις επενδύσεις κι όταν, για παράδειγμα, όλα τα κράτη επενδύουν σε κοντομάνικα των 2-5 ευρώ και ουσιαστικά σε λίγα χρόνια θα χρειάζονται μπουφάν, λόγω της τεράστιας ζήτησης, τα κράτη θα αναγκάζονται για τους πολίτες και για τους στρατούς τους, να τα αγοράζουν 200 ευρώ. Ένα άλλο οικονομικό ελατήριο είναι και αυτό είναι ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες, να μην πουλάτε γη. Δεν μας είχαν πει ότι εδώ θα γίνει σαχάρα σε λίγα χρόνια; Πού είναι η ξηρασία; Εδώ μας έχει ταράξει στην βροχή τα τελευταία τρία χρόνια και άλλα τόσα χρόνια πεθαίνει ο κόσμος από το ψύχος στην Αμερική. Είναι άστεγοι, αλλά έχουν μάθει ένα ψύχος -10ο και όχι ένα ψύχος -30ο και να διαρκεί μέρες! Άλλος ένας οικονομικός στόχος λοιπόν μπορεί να είναι η αγορά γης. Οι Μαλδίβες, για παράδειγμα, οι οποίες είναι ένας από τους πιο ωραίους τόπους στον κόσμο, αλλά έχουν πείσει τους ντόπιους ότι σε λίγα χρόνια οι Μαλδίβες θα είναι κάτω από την θάλασσα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε έχει ανέβει η στάθμη πουθενά. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να δεις μια μικρή αλλαγή της στάθμης, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα δεν ισχύει. Το ίδιο παρατηρείται και το βλέπουμε μέσα από αναφορές στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στον Βόρειο Πόλο, στην Αρκτική που η αυξομείωση του πάγου μπορεί να είναι μια Χ ποσότητα το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα είναι τριπλάσια. Πάντα μας δείχνουν στην τηλεόραση και στις εικόνες, όταν ο πάγος είναι ελάχιστος κι όχι όταν αυξάνει, για να στηρίξουν τις θεωρίες τους. Στις Μαλδίβες, ο κόσμος πουλούσε την γη του για ένα κομμάτι ψωμί και μετανάστευε και η στάθμη του νερού δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Λοιπόν, δεν είναι οικονομικά ελατήρια για να αγοράσουν την γη των ανθρώπων για ένα κομμάτι ψωμί;
Εκεί είναι που λέμε ότι δεν μπορεί η προσπάθεια αυτή να μας πείσουν για την υπερθέρμανση, η οποία έχει, όπως είπαμε, οικονομικά ελατήρια από κάποιους κύκλους του εξωτερικού, να αποδόσει τίποτα το καλό για όλη την ανθρωπότητα και για αυτό κι έχουμε ασχοληθεί για χρόνια με το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και για άλλα δύο κακά που μας ταλανίζουν ως ανθρωπότητα, εκτός από τις κλιματικές αλλαγές και τις λάθος εντυπώσεις που θέλουν να δίνουν. Αυτά είναι ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη δημοκρατικών στόχων αλληλοβοήθειας, στόχων εκδημοκρατισμού γενικότερα.
Αυτά τα τρία κακά της μοίρας των ανθρώπων αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει ώστε οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Ας μην σκεφτούμε τι μπορεί να επιφέρει αυτό, αλλά καλύτερα να προλαμβάνουμε και να παίρνουμε τα μέτρα μας.

milutin
ΑΡΚΤΙΚΗ – ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Σε μια προηγούμενη συζήτηση που είχαμε κάνει, μου είχατε αναφέρει ότι το ψύχος επηρεάζεται και μάλιστα αυτός που παίζει το σημαντικό ρόλο για την αύξηση του ψύχους της γης είναι η Ανταρκτική και όχι η Αρκτική. Μπορείτε να μας εξηγήσετε κάποια πράγματα περισσότερο για αυτό;

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Στην Ανταρκτική, ενώ δεν το πολυδιαφημίζουν και δυστυχώς, σε αυτή την παγίδα της δήθεν υπερθέρμανσης έχουν πέσει και Διεθνείς Οικολογικές Οργανώσεις σκόπιμα ή μη, γιατί δεν ξέρω αν συνεργάζονται, ο πάγος της Ανταρκτικής αυξάνεται σταθερά και αυτό μπορεί κανείς να το δει και στο διαδίκτυο που έχουμε βάλει φωτογραφίες σταθμών που αποκλείστηκαν από τον πάγο, όπως ήταν πέρσι που αποκλείστηκαν οι Κινέζοι ή Ρώσοι, δεν θυμάμαι καλά. Το παγοθραυστικό αποκλείστηκε για όλον τον χειμώνα, γιατί είχε πάει νωρίτερα και δεν περίμεναν τους πάγους τόσο νωρίς. Οι σταθμοί παρατήρησης του κλίματος είναι κάτι τεράστιες σιδηροκατασκευές που κάθε χρόνο τις ανεβάζουν 5-10 μέτρα, γιατί ο πάγος ανεβαίνει, αλλά για αυτό δεν μιλάει κανείς. Υπάρχουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που έχουμε παραθέσει και εμείς. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία κατά την γνώμη μου και επιβεβαιώνει αυτά που λέμε και μπορεί κανείς να το αναζητήσει στο διαδίκτυο στο youtube, είναι μια μικρή ανακοίνωση-ομιλίας 4-5 λεπτών του επιστημονικού συμβούλου του Λευκού Οίκου του Ομπάμα, του Δρ. Χόλντρεν, ο οποίος στις 23 Δεκεμβρίου του 2014 μιλάει ξεκάθαρα ότι πάμε για ψύχος! Είχαμε βέβαια τόσους νεκρούς στην Αμερική και αναγκάστηκαν να το πουν για να προειδοποιήσουν. Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του που μίλησαν πολύ άσχημα λέγοντας: «είσαι η ντροπή της Αμερικής» και εκεί, στο αντίστοιχο blog που δημιουργήθηκε και άρχισαν οι συζητήσεις, παρενέβη η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε αυτό το θέμα. Την στιγμή που κινδυνεύουμε όλοι μας, ας μη τα βάζουμε και με αυτόν που μας ανοίγει τα μάτια.

eccentricity_cycle

ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο για τις αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα της γης, οι ηλιακές κηλίδες ή ηλιακές εκρήξεις αυτά που είναι λίγο πολύ γνωστά στον κόσμο είναι οι ηλιακές καταιγίδες οι οποίες το 1989 στο Καναδά μια μικρή καταιγίδα τέτοια, έπεσε στον Καναδά και ο μισός Καναδάς γύρω από το Κεμπέκ για 12 ώρες δεν είχε ρεύμα γιατί στα καλώδια της εκεί Δ.Ε.Η. μπήκε μεγαλύτερη τάση και τα έσβησε. Εάν έρθει μια πραγματική ηλιακή καταιγίδα και χτυπήσει κατακούτελα την γη θα κάψει όλους τους μετασχηματιστές θα τιναχτούνε πυρηνικοί σταθμοί στον αέρα. Η Ουάσικτον Ποστ τον Ιούλιο του 2014 δημοσίευσε άρθρο ότι για λίγες ώρες μια τέτοια υπέρ καταιγίδα δεν χτύπησε την γη, παρά πέρασε ξώφαλτσα, δηλαδή για λίγες ώρες δεν γυρίσαμε στην εποχή την παλαιολιθική. Δηλαδή δεν κατάλαβα, και ακόμα εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε τρόπο αντίδρασης; Πρόσφατα στον Πειραιά αρχές του χρόνου έδωσαν ομιλία ένας φυσικός και ένας διδάσκαλος του δημοτικού, πολύ θερμός ερευνητής. Πήγα στην ομιλία τα ήξερα αρκετά από αυτά αλλά στην ομιλία μου έκανε εντύπωση το εξής, ότι οι χώρες που έχουνε προγράμματα με πυρηνικό εξοπλισμό Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, και ακόμα Αγγλία και Γαλλία, σίγουρα ξέρουν ότι σε μία περίπτωση πυρηνικού πολέμου θα αδρανοποιηθεί το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αφού λοιπόν το ξέρουν σίγουρα έχουν κάποιου είδους πρόβλεψη τι θα συμβεί σε ανάλογη περίπτωση και το πρώτο που θα κοιτάξουν να προστατέψουν είναι οι κρατικές δομές, τηλεπικοινωνίες μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών που σημαίνει ότι κάτι ανάλογο που ήδη έχει μελετηθεί αλλά είναι στα μυστικά τους αρχεία, κάτι ανάλογο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας να εφαρμόσουμε να προχωρήσουμε να προσπαθήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο σε δημοκρατικά πλαίσια να προχωρήσουμε την μελέτη ανάλογων αντιδράσεων των δικών μας, αυτοί οι ομιλητές στον Πειραιά πρότειναν πάνω από τα ηφαίστεια να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης μιας ας το πούμε ασπίδας που η ηλιακή ακτινοβολία να επιστρέφει πίσω να μην μπαίνει μέσα στα ηφαίστεια διότι υπάρχει μία μελέτη η οποία είναι πρόσφατη κιόλα, Ιαπωνέζικη που αναφέρει ότι ηλιακή ενέργεια και η κοσμική ακτινοβολία γενικότερα έχουν την δυνατότητα να διεγείρουν τα ηφαίστεια στην έκρηξή τους. Εκεί υπάρχει άλλος ένας κίνδυνος, εάν ταυτόχρονα λίγα ηφαίστεια σκάσουν θα υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε στους ηφαιστειακούς χειμώνες, δηλαδή η σκόνη που θα καλύψει, και η σκόνη που κάλυψε από το ηφαίστειο της Ισλανδίας που προκάλεσε για λίγες εβδομάδες αλλά προκάλεσε πριν 2-3 χρόνια, τις πτήσεις δεν προχώρησαν, ήλιος δεν φαινότανε. Σκεφτείτε εάν ένα τέτοιο πράγμα καλύψει για λίγους χειμώνες την γη για τι ψύχος μιλάμε. Ποιός θα επιζήσει σε αυτό; Ποιός θα τα καταφέρει; Δηλαδή χαίρομαι που προωθείτε αυτό εσείς αλλά και γενικότερα που προωθείται αυτή η συζήτηση διότι πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε. Έχω δεν έχω αντίρρηση για την παγκοσμιοποιημένη σκέψη, αλλά πως θα σωθούμε από αυτούς τους κινδύνους που μας απειλούν;

ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΠΡΟΜΟ 2

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται στην Γροιλανδία;
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Η Γροιλανδία ακριβώς γι’ αυτό έχει και το όνομα green land γιατί είναι μία χώρα χορταριασμένη, με χόρτο από κάτω που όταν φεύγει ο πάγος και αποκαλύπτεται η ενδοχώρα είναι χορταριασμένη, μεγάλο μέρος όταν αποσύρονται το καλοκαίρι οι πάγοι, συρρικνώνονται αποκαλύπτεται μεγάλο μέρος της Γροιλανδίας και το ξέρουν χρόνια οι ναυτικοί, οι Βίκινγκς αυτών των περιοχών και γι’ αυτό και ονομάστηκε green land και όχι ξέρω ‘γω, ακόμα και ice land η χώρα του πάγου, ναι είναι και νοτιότερα. Οπότε δίνανε ένα χαρακτηριστικό όνομα για να συνεννοούνται για πιο μέρος μιλάνε οι ναυσιπλόοι.
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Υπάρχει ένα τεράστιο Γκράν Κάνυον το οποίο το έχουν σκανάρει από την Ν.Α.Σ.Α. στην Γροιλανδία το οποίο το περιμένουν σε κάποια φάση να φανερωθεί σύμφωνα με τις θεωρίες τους, αλλά αυτό που μας λέτε τώρα εσείς στην ουσία είναι ό,τι η Ανταρκτική είναι το ψυγείο της Γης.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Ποιο σημαντικό από ότι η Αρκτική, είναι πιο πολύ το ψύχος που παράγει και αυτό αυξάνεται. Ειδικά στην Γροιλανδία που αναφερθήκαμε υπάρχει, αυτό υποστηρίζουν οι αστροφυσικοί και οι γεωλόγοι ότι εκεί ο φλοιός της Γης είναι πιο λεπτός άρα το μάγμα της Γης το θερμό πιο εύκολα λειώνει τον πάγο εκεί στην Γροιλανδία. Στην Ανταρκτική που ο φλοιός είναι χοντρός και ο πάγος αυξάνεται δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα όπως στην Γροιλανδία να λιώνουν οι πάγοι πιο πολύ. Όμως για να μετρήσει κανείς τις θερμοκρασίες της Γης, που λένε όλοι ότι αυξάνεται, το κακό είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος όλης της Γης, παρά παίρνουνε σε κάποια σημεία της Γης, συχνά μάλιστα είναι παραπληροφόρηση να παίρνουν μονάχα στις πόλεις. Ε, στις τσιμεντοπόλεις τι θα δεις; φυσικά όσο θα αυξάνεται μία τσιμεντούπολη τόσο θα αυξάνεται και η θερμοκρασία που θα παρατηρήσει εκεί τοπικά αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει και μάλιστα ο Δρ. Χόλντρεν κάνει και το λογοπαίγνιο να το πω έτσι ότι ακόμα και εάν η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το κλίμα και να το θερμάνει μπροστά στο ψύχος που έρχεται μακάρι, ευτυχώς που συμβαίνει και αυτό. Έχει φτάσει και σε αυτό το σημείο. Δηλαδή μετρούνε νεκρούς και μία χώρα όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δυνατόν να μην φροντίσουνε και για αρκετές δεκαετίες αργότερα τι μέτρα πρέπει να λάβουνε και να μην πέσουνε να το πω έτσι στην παγίδα του υπερκέρδους. Διότι με το να έχεις ας πούμε λογαριασμό στην τράπεζα τάδε αλλά εκατομμύρια ή εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρών δεν έχει όφελος, δεν ωφελεί, δηλαδή τι έκανες;
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Αυτό έχει κάνει με το αξιακό σύστημα του καθενός σε τελική ανάλυση, δηλαδή κάποιοι έχουν ξεφύγει από τον άνθρωπο.

ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ

ΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΟΙ

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Από το που πάνε τον άνθρωπο, πρέπει να επανέλθουμε, ναι αλλά για να επανακάμψουμε πρέπει να συντονιστούμε. Να συντονιστούμε στις δραστηριότητές μας και στις στοχεύσεις μας, γι’ αυτό και αναφέρθηκα πριν και στους μαραθωνομάχους που η αναζήτησή τους είναι χρέος όλων μας Ελλήνων και μη. Για μένα είναι, προσωπικά βέβαια ναι και θα το πω με κάποια υπερβολή βέβαια, ισόθεοι με την έννοια ότι πολέμησαν αυτό που κανένας δεν τολμούσε εκείνη την εποχή να πολεμήσει. Τόλμησαν και είναι τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος που μέχρι τις Ινδίες μέχρι σε όλη την Ανατολή δεν μας αποκαλούνε Έλληνες, Ίωνες το έχω ακούσει και σε μια δική σας εκπομπή Γιουνανιστάν. Το Γιουνανιστάν το ξέρουν. Greek το είπα μια φορά στην Ινδία και δεν το ήξεραν, λοιπόν είναι εξαιτίας αυτής της φοβερής μάχης και φοβερής νίκης, τόσο εντυπωσίασαν τους λαούς της εποχής εκείνης. Πέρσες, Ινδούς, Εβραίους, Αιγύπτιους, Γιουνάν είναι φοβερό και εγώ το χαίρομαι και μπράβο τους που το αναγνωρίζουν αλλά και εμείς έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και με την βοήθεια της παγκόσμιας επιστημονικής και αθλητικής κοινότητας να επανέλθουν όσοι έχουν πάει στο εξωτερικό να εντοπιστούν όσοι υπάρχουν στην Ελλάδα.

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Ποια είναι η κατάσταση με τους μαραθωνομάχους τώρα;

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Προσπαθούμε να δούμε πως θα τους εντοπίσουμε. Αναζητούμε να τους εντοπίσουμε για να μπορέσουν να ξανά ταφούν στο μέρος που έπεσαν.
Και εγώ έπεσα από τα σύννεφα ότι είναι δυνατόν να μην είναι υπερθέρμανση; Το κακό είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να εμπνεύσουμε περισσότερο να μην είναι δέσμιοι και τα Μ.Μ.Ε. το λένε, δηλαδή να ακουστεί, ξέρετε αυτό. Βέβαια κάποιες στιγμές και τα Μ.Μ.Ε. το είπαν ότι υπάρχουν αλλά το σβήσαν λες και δεν καταλαβαίνω η συζήτηση ο διάλογος δεν μπορεί να ενοχλεί κανέναν μόνο καλό μπορεί να κάνει.

220px-Aris.Poulianos petralona291
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ & ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Εγώ θα σας πω από την δική μου εμπειρία είναι και κάτι που θέλω να μοιραστώ με τους τηλεθεατές μας, ας πούμε ήμουνα υποστηρικτής οικολογικών οργανώσεων για πάρα πολλά χρόνια, συγκεκριμένα ήμουνα από το 1992 και υποστηρικτής και σε κινητοποιήσεις που έκαναν αλλά και οικονομικός υποστηρικτής τους. Αυτό που διαπίστωσα και μάλιστα τους έγραφα επιστολές e-mail κτλ τα οποία φτάσαν σε ένα σημείο να μην μου απαντάνε και βέβαια σταμάτησα και την χορηγία την δική μου προς εκείνες τις οργανώσεις. Είχαν να κάνουν ας πούμε με κάποιες μελέτες επιστημόνων σε σχέση με τα αιολικά πάρκα να το πω έτσι, όπου έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα αρπακτικά πτηνά που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται τα αιολικά πάρκα. Στην ουσία τα αποτελέσματα των ερευνών επίσημα πια είναι ότι έχουν αποδεκατιστεί οι πληθυσμοί των αρπακτικών πτηνών.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Αυτή την οικολογική καταστροφή την έχουν βγάλει στο διαδίκτυο ότι ειδικά αυτά τα αιολικά πάρκα θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ήπιας μορφής, φαντάζομαι, δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά τώρα μου έρχονται οι σκέψεις που το συζητάμε, θα μπορούσαν να είναι ανεμιστηράκια πολλά αλλά η καταστροφή σε ολόκληρες οροσειρές μόνο και μόνο με τους δρόμους που κατασκευάζουν τσιμεντένιους πύργους πόσα μέτρα φτάνουνε 100;
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Φτάνουν μέχρι και 30 και 40 και 50 μέτρα αυτά που έχω δει τουλάχιστον στην Κρήτη.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Ναι, 30 με 40, 100 είναι πολλά, αυτές οι τσιμεντοκατασκευές οι ίδιοι που φτιάχνουνε τσιμέντο είναι για πόσα χρόνια 50; βαριά βαριά 30 με 40, το οποίο σημαίνει ότι φτιάχνουνε κάτι σε διεθνές ανθρώπινο επίπεδο και γι’ αυτό μιλήσαμε και για τα αιολικά πάρκα κάποια στιγμή στην Α.Ε.Ε. ότι είναι καταστροφή και του φυσικού περιβάλλοντος και εσείς μιλάτε για το ζωικό βασίλειο. Αυτό τι θα γίνει δηλαδή σε 40 χρόνια; Και 100 εκατομμύρια ευρώ είναι ο κάθε πύργος από τους ψηλούς, είναι πάλι τα λεφτά στην μέση, δηλαδή μόνο με καταστροφές έχουμε λεφτά;
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Και αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που μαζεύεται από τα αιολικά πάρκα, καταλήγει να πηγαίνει και να πωλείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στο εξωτερικό. Δεν είναι ότι εξυπηρετεί μία περιοχή στο χωριό ας πούμε ή μία κωμόπολη δίπλα από το πάρκο.Το ηλεκτρικό ρεύμα πηγαίνει στο εξωτερικό.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: ή στο νησί τάδε. Το κέρδος είναι μικρότερο από την ζημιά το συνολικό το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει το οποίο δεν ξέρω. Έχω δει αιολικά πάρκα στην Δανία μέσα στην θάλασσα, εκεί δεν καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Δεν ξέρω για τα πουλιά εκεί πέρα αλλά είναι μέσα στην θάλασσα δηλαδή επιπλέουν πως το λένε είναι σαν πλοία που έχουνε, βάζεις και πόσα πλοία παροπλισμένα να σου μαζεύουνε ενέργεια αλλά βάλε ποιός μετράει ποιό είναι και ποιό δεν είναι το όφελος; Βέβαια με τα αιολικά πάρκα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι μελέτες που έχουν γίνει είναι μονάχα για το πώς θα ξοδέψουνε τα χρήματα για την ανέγερση αυτήν των τεράστιων πύργων. Βέβαια φτιάχνουν κάτι τεράστιους δρόμους, για να περάσει ένα τέτοιο φορτηγό φαντάζεστε τι λεωφόρο φτιάχνουν πάνω στα βουνά. Δηλαδή δεν το καταλαβαίνω πως και πάλι το κέρδος είναι πάνω. Θα μου πείτε από πού θα βρούμε ενέργεια; από τους πυρηνικούς σταθμούς; Από κάπου πρέπει, ναι στα πλαίσια ενός δημοκρατικού παγκόσμιου διαλόγου θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις που να μην είναι οδυνηρές που να μην είναι Φουκοσίμα.
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Σωστά, θα πρέπει επειδή έχουμε πολλούς λαμπρούς επιστήμονες να κάνουμε αυτό που είπατε πριν, να τους συντονίσουμε όλους μεταξύ τους. Να συντονιστούμε όλοι μεταξύ μας, να δούμε πιο είναι το καλό της ανθρωπότητας πέρα από το κέρδος, πέρα από το οικονομικό όφελος κάποιων εταιρειών.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΦΙΣΑ

ΤΑ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Για μας η Ελλάδα είναι ο τόπος μας στον οποίο έχουμε δικαιώματα πατρογονικά λόγω, εγώ θα επανέλθω στο σημαντικότερο έργο του Άρη Πουλιανού η προέλευση των Ελλήνων λόγω του ότι οι Έλληνες είναι, πως του το έλεγαν “μπαμπα νταμ” απόγονοι των αρχαίων Ελληνικών φύλλων, βιολογική συνέχεια. Είχα τύχει μία φορά σε ένα συνέδριο για τα μουσεία που διοργανωνότανε δίπλα στην ακρόπολη και ήτανε κάποιοι ξένοι ομιλητές στους οποίους επεσήμανα ότι «ξέρετε ότι οι αρχαιότητες οι Ελληνικές έχουνε μια παγκόσμια ακτινοβολία, ένα ενδιαφέρον παγκόσμιο για την συντήρησή τους αλλά περισσότερο πιστεύω από όλους ενδιαφέρουν τους Έλληνες, εμάς για τον λόγο ότι τα θεωρούμε πολύ δικά μας και άρα είμαστε έτοιμοι. Εδώ ο Μακρυγιάννης αν θυμόσαστε στα απομνημονεύματα έστειλε μολύβι στους υπερασπιστές τους Τούρκους της ακρόπολης για να μην βγάζουν τις κολόνες και παίρνουν το μολύβι. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτά» και μου απαντάει ένας ξένος «και τι δουλειά έχετε εσείς με αυτά τα έργα; Δεν έχετε καμία σχέση, Επήλυδες είσαστε» του λέω «συγνώμη δεν είμαστε από καταγωγή απόγονοι αυτών των ανθρώπων που τα δημιούργησαν;» «όχι, όχι, μου λέει, εσείς δεν έχετε καμία σχέση εσείς είσαστε άσχετοι, άλλοι ήτανε εκείνοι και άλλοι είσαστε εσείς. Ανεμομαζόματα ανεμοσκορπίσματα από διάφορες….», του λέω «μα οι ανθρωπολογικές μελέτες άλλα δείχνουν» αλλά αυτό ας το αφήσουμε για μιαν άλλα φορά το ζήτημα ειδικά της καταγωγής των Ελλήνων.
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Το ζήτημα της καταγωγής των Ελλήνων είμαι σίγουρος ότι θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο και ειδικά τους ακροατές και τους τηλεθεατές του Ναυσίνοου οπότε θα επανέλθουμε με μια επόμενη εκπομπή.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ: Στην διάθεσή σας, και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και από ότι είδατε βγαίνουν και από μέσα από την συζήτηση γι’ αυτό και ο διάλογος είναι η βάση τη συζήτησης, της σκέψης και της δημοκρατίας.
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πουλιανέ για την συζήτηση αυτή σας ευχαριστώ και εσάς κυρίες και κύριοι που παρακολουθήσατε την εκπομπή.

ΠΡΟΜΟ 1
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ: ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΒΙΚΥ ΔΡΟΣΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ

 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ:

Αφήστε μια απάντηση