Τρέμουν τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα τα γερμανικά ΜΜΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΗΜΑ

SPIEGEL ONLINE:

spiegel_online_logo_460_64
Naziverbrechen: Griechenland setzt bei Reparationsforderung auf Wehrmacht-Archiv

Κ.Ησυχος:Εχουμε στα χέρια μας τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα
Θα τεθούν υπ’ όψιν της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών

Ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχειακό υλικό έχει στα χέρια του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως αποκάλυψε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Ήσυχος. Πρόκειται για 400.000 έγγραφα που προέρχονται από αμερικανικά αρχεία και αφορούν το ημερολόγιο της γερμανικής Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής της περιόδου 1941-44 στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Ήσυχος στην Βουλή, τα αρχεία βρίσκονται σε φάση ψηφιοποίησης ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «ΒΗΜΑ.gr» δήλωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα (εντός ενός μηνός) και ακολούθως θα υπάρξει δημοσιοποίηση του υλικού αυτού ώστε να είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο ιστορικό ερευνητή, φοιτητή, μαθητή και πολίτη. Επίσης, τα έγγραφα αυτά θα τεθούν υπ’ όψιν της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης των ιστορικών στοιχείων που είναι απαραίτητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα έγγραφα καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων ορυκτών μετάλλων στην ελληνική επικράτεια, όπως και καταστροφές ιστορικών μνημείων και βεβηλώσεις, καταστροφές αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυριών και σπιτιών.
Πηγή
Σχετικό θέμα:
Οι αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο και όχι μόνο…

Το θέμα ξεσήκωσε τα γερμανικά ΜΜΕ! Δείτε τι γράφουν σήμερα:

DIE WELT:

Griechenland will NS-Archiv zugänglich machen

Αφήστε μια απάντηση