Λουξεμβούργο – μυστικές φορολογικές συμφωνίες και με άρωμα… Ελλάδας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ

icij-main-marquee-no-luxleaksΠαράδεισος φοροαποφυγής για εταιρείες κολοσσούς το Λουξεμβούργο – Υποθέσεις με άρωμα … Ελλάδας

Τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου αποκαλύπτει η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή εγγράφων με αποφάσεις που δίνουν το πράσινο φως σε σχέδια εταιρειών για την φορολογική ελάφρυνσή τους.

Τα απόρρητα έγγραφα (Luxembοurg Leaks) αφορούν περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.alt

Αυτό αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Η εφημερίδα Τα Νέα είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης που συμμετείχε στην εξάμηνη παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και την Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχουν 400 σελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα από το Λουξεμβούργο σχέδια για τη φορολογική ελάφρυνση επενδύσεων σε ακίνητα, μεταφορά κεφαλαίων και μερίσματα, δάνεια και άλλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισπράξεων «κόκκινων» δανείων ελληνικών νοικοκυριών από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, που αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας 32 εκατομμύρια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες Τα Νέα θα προχωρήσουν στην δημοσίευση των ελληνικών υποθέσεων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πηγή… 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση