Μη ρωτήσεις να μάθεις πόσος είναι ο αριθμός τους, γιατί, όσο λίγοι κι αν είναι, έχουν την δύναμη να τα πραγματοποιήσουν αυτά.

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

20090821214440!300_(film)

Μόλις είχε ολοκληρώσει την επιθεώρηση του στρατού του ο Ξέρξης και φώναξε τον Δημάρατο τον γιό του Αρίστωνα να πάει κοντά του…

Βρισκόταν ήδη στη Θράκη, στην ανατολική όχθη του Εύρου… με περίπου 6.000.000 πανστρατιά απ’ όλη την Ασία και την Αφρική… 

“Δημάρατε, θα μου άρεσε τώρα να σου θέσω μερικές ερωτήσεις για κάποια πράγματα που με ενδιαφέρουν. Εσύ είσαι Έλληνας και, όπως εγώ πληροφορούμαι και από εσένα τον ίδιο αλλά και από τους υπόλοιπους Έλληνες με τους οποίους έχω κουβεντιάσει, κατάγεσαι από μια πόλη πολύ μεγάλη και πάρα πολύ ισχυρή. Τώρα λοιπόν να μου πεις αυτό, αν οι Έλληνες θα τολμήσουν να σηκώσουν χέρι εναντίον μου. Γιατί βέβαια, όπως εγώ νομίζω, ακόμα κι αν συγκεντρώνονταν όλοι οι Έλληνες καθώς και όλοι οι άλλοι λαοί που κατοικούν προς τα δυτικά, πάλι δεν είναι ικανοί να με πολεμήσουν και να προβάλλουν αντίσταση σε μένα που τους επιτίθεμαι, καθώς μάλιστα δεν είναι και ενωμένοι μεταξύ τους. Θέλω όμως να ακούσω και από το δικό σου το στόμα τι γνώμη έχεις για όλα αυτά”. 

Αυτά τον ρώτησε ο Ξέρξης κι εκείνος, αφού πήρε τον λόγο, του απάντησε:

“Βασιλιά μου, τι από τα δύο, θέλεις να σου απαντήσω ειλικρινά ή να σου πω πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν;”. Κι αυτός τον διέταξε να του πει την αλήθεια, υποσχόμενος ότι αυτό δεν θα άλλαζε καθόλου τα αισθήματα που έτρεφε ως τότε απέναντί του.

Μόλις τα άκουσε αυτά ο Δημάρατος, του έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

“Βασιλιά μου, επειδή με διατάζεις να σου πω μονάχα την αλήθεια και τίποτα που να με βγάλει αργότερα ψεύτη απέναντί σου, σου λέω:

η φτώχεια ήταν ανέκαθεν σύντροφος της Ελλάδας, όμως η αρετή αποτελεί κατάκτησή της, που την έχει αποκτήσει με την σοφία της και τους ισχυρούς της νόμους.

Και χάρη σ’ αυτήν την αρετή της η Ελλάδα αντιμετωπίζει και την φτώχεια και την απολυταρχία και την υποταγή.

Επαινώ βέβαια όλους τους Έλληνες που κατοικούν στις Δωρικές περιοχές και γύρω από αυτές, αλλά τώρα δεν θα σου μιλήσω για όλους αυτούς, παρά μονάχα για τους Λακεδαιμόνιους.

Πρώτα από όλα διότι ουδέποτε και με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις προτάσεις σου σχετικά με την υποδούλωση της Ελλάδας και ακόμη διότι θα σου αντιταχθούν και θα σε πολεμήσουν, ακόμα κι αν όλοι μαζί οι υπόλοιποι Έλληνες αποδέχονταν τους όρους σου.

Μη ρωτήσεις να μάθεις πόσος είναι ο αριθμός τους, γιατί, όσο λίγοι κι αν είναι, έχουν την δύναμη να τα πραγματοποιήσουν αυτά. Αν τύχει και βγουν στη μάχη χίλιοι πολεμιστές, αυτοί θα σε πολεμήσουν, αλλά το ίδιο θα κάνουν είτε είναι λιγότεροι είτε περισσότεροι”.

ΗΡΟΔΟΤΟΣ, “Πολύμνια”…

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΧΑΖΑΡΟΜΟΓΓΟΛΙΑ;;; ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΟΣΚΥΛΑ ΑΚΟΥΤΕ ΗΔΗ ΤΟ ΠΟΔΟΒΟΛΗΤΟ…

65616_1453495714873936_1916483344_n

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση