ΡΩΣΙΑ. Απάντηση στις κυρώσεις, το made in Russia Τραπεζικό σύστημα πληρωμών

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαντά στις κυρώσεις της Δύσης, δημιουργώντας το δικό της εθνικό σύστημα πιστωτικών καρτών. Λογισμικό, τεχνολογία, και κάθε λογής υποδομές, θα είναι αποκλειστικά ρωσικές, ώστε να απεξαρτηθεί η χώρα από τις Δυτικές πολυεθνικές.Απάντηση στις κυρώσεις, το made in Russia Τραπεζικό σύστημα πληρωμών
Πηγή: Lori / Legion Media

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (Τράπεζα της Ρωσίας) αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της, εθνικό σύστημα πληρωμών, ανταγωνιστικό στις διεθνώς γνωστές πιστωτικές κάρτες Visa και MasterCard. Αυτό γίνει από το μηδέν. Μάλιστα, ακόμα και σε τεχνολογικό επίπεδο, θα σχεδιαστεί από την αρχή, και θα είναι αποκλειστικά made in Russia. Το νέο σύστημα πληρωμών προγραμματίζεται να λειτουργεί το 2015, και οι πρώτες κάρτες με το δικέφαλο αετό (το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας) θα εκδοθούν σε ενάμιση χρόνο. 

Το ρωσικό, εθνικό σύστημα πληρωμών θα δημιουργηθεί στη βάση τεχνολογικής πλατφόρμας που θα μας ανήκει, θα ανήκει στη χώρα μας, ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Η απόφαση να δημιουργήσουμε και να χρησιμοποιούμε μια αποκλειστικά δική μας τεχνολογική βάση, είναι οριστική. Η πλατφόρμα θα στηθεί με βάση τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, αλλά και αυτές στο εξωτερικό», εξήγησε στο πρακτορείο «ITAR-TASS» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Κρατικής Δούμας, Ανατόλι Αξάκοφ.

Απεξάρτηση από τη Δύση

Η απόφαση λήφθηκε μετά από την αναστολή της λειτουργίας του συστήματος πληρωμών Visa και MasterCard με πιστωτικές κάρτες που είχαν εκδώσει ρωσικές Τράπεζες, όταν τα διεθνή ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών βρέθηκαν «παγιδευμένα», εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Μάϊο του 2014. Ειδικότερα, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων βρέθηκε η Τράπεζα «Bank Rossiya» του μεγιστάνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γιούρι Κοβαλτσούκ, καθώς και η «SMP Bank» των αδελφών Αρκάντι και Μπορίς Ροτενμπέργκ, που θεωρούνται στενοί φίλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ο στέλεχος της «Προμσβιαζμπάνκ» («PSB»), Ελένα Φεντότκοβα, τα χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του νέου συστήματος πληρωμών έχουν οριστικοποιηθεί: Ένα έτος για την ανάπτυξη του συστήματος και άλλοι έξη μήνες για την έκδοση των καρτών. Στη Ρωσία σήμερα, ήδη έχουν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα από τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, «Sberbank», καθώς και το σύστημα πληρωμών «Ζολοτάγια Κορόνα» («Golden Crown»), που είναι ο απόλυτος ηγέτης των ρωσικών συστημάτων σχετικά με τον αριθμό των καρτών που έχουν εκδοθεί.

Οι λόγοι για την επιλογή του νέου «κεντρικού» συστήματος ηλεκτρονικού χρήματος

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας «Finam», Αντόν Σορόκο, η επιλογή υπέρ ενός συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα, έγινε, κυρίως επειδή η Ρωσία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της «UFS IC», Ιλιά Μπαλάκιρεφ, η απόφαση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: Δημιουργώντας ένα σύστημα από το μηδέν, οι σχεδιαστές μπορεί να επεξεργαστούν από την αρχή όλα τα επίμαχα ζητήματα για την «αποφυγή αιχμηρών γωνιών» που θα προκαλούσαν εμπόδια στο μέλλον. «Η ίδια η πλατφόρμα μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα με βάση τις υπάρχουσες εξελίξεις ή σύμφωνα με τα πρότυπα υφιστάμενων συστημάτων. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου τελικά θα εξαρτηθεί από τη συγκέντρωση των πόρων, αλλά οριακά μπορούμε να μιλήσουμε για μερικούς μήνες», λέει. Κατά τον ίδιο πάντως, πολύ πιο φιλόδοξος στόχος είναι η προώθηση του «προϊόντος» στους χρήστες. Να καταφέρουν δηλαδή να πετύχουν πωλήσεις των νέων πιστωτικών καρτών σε τέτοιο επίπεδο που το ρωσικό σύστημα να μπορεί να ανταγωνιστεί τις VISA και MasterCard στην εγχώρια αγορά. «Για να αποδειχθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αγορά, απαιτούνται από ένα μέχρι και δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του συστήματος πληρωμών «Rapida» Ολέγκ Γκρίσιν.

Το σημαντικότερο, όμως, εξηγεί ο ανώτερος αντιπρόεδρος τηςΤτράπεζας «Interkommerts», Ντενίς Χρένοφ, είναι ότι «η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πληρωμών, θα μπορεί ταυτόχρονα να προστατεύει τη ρωσική αγορά από το πιθανό σενάριο μιας «άμεσης κατάρρευσης». Έτσι, οι Τράπεζες θα είναι σε θέση να εκτελούν πληρωμές μέσω καρτών, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε μαύρες λίστες των ΗΠΑ, και τις εταιρείες που αγγίζουν.

http://gr.rbth.com/business/2014/08/13/apantisi_sti_kyrosei_to_made_in_russia_trapeziko_systima_pliromon_32093.html

Αφήστε μια απάντηση