ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο Jamie Dimon ΤΗΣ JP Morgan ΜΕ ΤΟ Τ.Χ.Σ.; ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

insurancedaily-txsΤηνιακός Αναστάσιος ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ;; ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ Τ.Χ.Σ. ;

…………………………………………………………….

Ακυρώθηκε για λόγους υγείας το ταξίδι του Jamie Dimon στην Αθήνα

των Κωνσταντίνου Μαριόλη – Ηλία Μπέλλου

Στην Αθήνα αναμενόταν σήμερα ο Έλληνας επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο, ο Jamie Dimon, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το ταξίδι τελευταία στιγμή αναβλήθηκε καθώς ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα και θα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία που θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Dimon ενημέρωσε το προσωπικό και τους μετόχους της εταιρείας ότι θα περιορίσει τα ταξίδια του αλλά οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. 

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του εγγονού Έλληνα μετανάστη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς και σημαίνοντες παράγοντες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου, ξεχωρίζε η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο για την τελετή παράδοσης της προεδρίας της Ε.Ε.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Dimon βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης από πλευράς ελληνικού δημοσίου. Είναι η τρίτη φορά που ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοτραπεζίτης ορίζει συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Τα προηγούμενα ραντεβού είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα

Είχε, επίσης, προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τραπέζι εργασίας με κορυφαίους εκπροσώπους του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, μεταξύ των οποίων θα ήταν τραπεζίτες και εφοπλιστές. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν και πότε ο Dimon θα βρεθεί τελικά στην Αθήνα.

Όπως, άλλωστε, ανέφερε στο φύλλο του Σαββάτου το “Κεφάλαιο”, το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού, που ίδρυσε το 1871 ο John Pierpont «J. P.» Morgan, για την ελληνική αγορά δεν είναι καινούριο, αφού έχει ήδη ανοίξει δουλειές με την Αθήνα. Ήταν αυτή που ηγήθηκε των αναδόχων που ξανάβγαλαν επιτυχώς το ελληνικό δημόσιο στις αγορές τον Απρίλιο και συμμετείχε επίσης στις αναδοχές των αυξήσεων κεφαλαίου των Alpha Bank και Εurobank. 

Ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας άρχισε να ασχολείται πέρυσι με τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά τις επαφές του Dimon με τον Α. Σαμαρά, ξεκίνησε η κάλυψη των μετοχών τους από τον οίκο. Σύμφωνα, εξάλλου, με παράγοντες της αγοράς οι διαχειριστές κεφαλαίων της JP Morgan είναι ενεργοί και στα ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα. 

Το ελληνικό DNA της τράπεζας όμως δεν σταματά στην καταγωγή του Jamie Dimon, καθώς η  JP Morgan απορρόφησε το 2000 την Chase Manhattan μία από τις τράπεζες με πελάτες πολλούς μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές. Τα τοποθετημένα ποσά ελληνικών συμφερόντων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και οι πιστωτικές γραμμές προς Έλληνες πλοιοκτήτες κινούνται σε ανάλογα επίπεδα. Παράλληλα διατηρεί κοινοπραξίες με Έλληνες εφοπλιστές όπως με τον Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανό.

Ο Jamie Dimon, ο οποίος  έχει περιληφθεί 5 φορές στην λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου και έχει χαρακτηριστεί από τον Μπάρακ Ομπάμα ως “ένας από τους πιο έξυπνους τραπεζίτες που υπάρχουν”, θα παραμείνει στην Ελλάδα δυο 24ώρα και μετά θα αναχωρήσει για Μιλάνο και Φρανκφούρτη. Η σχέση του με τον Ομπάμα είναι στενή ενώ το 2008 υπήρξαν φήμες πως ο Dimon θα αναλάμβανε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Dimon γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου του 1956 και έχει δυο αδέλφια. Οι ελληνικής καταγωγής γονείς του είναι ο Θεόδωρος και η Θέμιδα (το γένος Καλός) Dimon. Ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, Πάνος, γεννήθηκε στην Λακωνία και μετανάστευσε στην Αμερική το 1921. Είναι αυτός που άλλαξε το όνομά του από Παπαδημητρίου σε Dimon. 

Τραπεζίτης στο επάγγελμα ο παππούς του αλλά και χρηματιστής ο πατέρας του, εξηγούν τον προσανατολισμό του στη Wall Street. Πήρε πτυχίο ψυχολογίας και οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Tufts ενώ φοίτησε και στο Harvard Business School. Κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού στο Harvard, εργάστηκε στην Goldman Sachs. Αποφοίτησε το 1982 και αμέσως μετά, ο Sandy Weill, αφεντικό τότε στην American Express, τον έπεισε να απορρίψει προσφορές από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Lehman Brothers και να τον πάρει δίπλα του. 

Ο πατέρας του Dimon ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της American Express και ο Weill φέρεται να είχε εντυπωσιαστεί από ένα δοκίμιο του Jamie που του είχε δείξει. Όταν το 1985 ο Weill έφυγε από την American Express ο Jamie τον ακολούθησε στην Commercial Credit. Μέσα από σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών οι δύο τους έχτισαν το 1998 τη Citigroup όμως η χημεία μεταξύ τους χάλασε και ο Jamie έφυγε για να αναλάβει την 5η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, την Bank One. Η JP Morgan Chase την εξαγόρασε το 2004 και ο Jamie τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase ένα χρόνο αργότερα και λίγο μετά ανέλαβε και την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου. 

Το 2008 ως μέλος του συμβουλίου της New York Federal Reserve Bank διαχειρίστηκε 55 δισ. δολ που δόθηκαν στην J.P. Morgan για τη διάσωση της Bear Stearns. Υπό τον Dimon η JP Morgan Chase έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα. Η αμοιβή του για τη χρήση του 2013 που περιλαμβάνει μετοχές της τράπεζας, ανήλθε στα 20 εκατομμύρια δολάρια, 74% αυξημένη από το προηγούμενο έτος παρά την υπόθεση της περιβόητης συναλλαγής του 2012 από την οποία η εισηγμένη έχασε 2 δισ. δολάρια.

Η τράπεζα ήταν η πρώτη που επέστρεψε τα κεφάλαια που έλαβαν όλες οι μεγάλες αμερικανικές από το TARP, το αμερικανικό ΤΧΣ, μετά την κατάρρευση της Lehman.

Αφήστε μια απάντηση