ΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ

1798751_1554152708152254_1162743111994874016_nΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΡΑΔΙΟ ΑΡΤΑ

-Θανάσης: Καλημέρα Βίκυ μου!
-Βίκυ Χαραλάμπους: Καλημέρα Θανάση!
-Θανάσης: Καλώς ανταμωθήκαμε ξανά! 
-Βίκυ Χαρ: Ευχαριστώ που με κάλεσες!
-Θανάσης: Εγώ ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες. Πάντα να είσαι καλά, να συνεχίζεις τον αγώνα. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Βίκυ Χαραλάμπους, είναι αυτή που πρωτοστατεί σε αυτόν αγώνα, όλοι την γνωρίζουμε. Βίκυ μου, αντιλαμβάνεσαι γιατί ήταν το κάλεσμα το σημερινό. Η κατάσταση έχει ενταθεί. Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών έφεραν διάφορα συναισθήματα και ξέρεις πολύ καλύτερα από εμένα. Είσαι το δεξί χέρι του Αρτέμη Σώρρα, από την αρχή, είσαι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάνω σε όλες τις μελέτες, πάνω σε όλα τα εργαλεία, πάνω σε όλη την προσπάθεια και δεν έλειψες ούτε στιγμή από πουθενά. Είσαι το άτομο το οποίο, δεν κοιμόσουν για να ανταπεξέλθεις σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Ήθελα να είσαι εδώ σήμερα, να ακούσουμε την δική σου άποψη.
Θέλουμε μια τοποθέτηση, καταρχάς, γύρω από όλη αυτή την ιστορία και μετά, αν έχεις και λίγο χρόνο να κάνουμε και κάποιες ερωτήσεις και να πούμε και κάποια περισσότερα πράγματα, γιατί είμαστε όλοι σφιγμένοι, μουδιασμένοι, παγωμένοι, στεναχωρημένοι και αγωνιούμε για την εξέλιξη των πραγμάτων.

ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

-Βίκυ: Ό, τι έχεις πει Θανάση, ισχύει και για όλους. Θλίβομαι πραγματικά, θλίβομαι με όλη την έκβαση του αγώνα, που φτάσαμε, για τι μιλήσαμε, τι κάναμε, τι πολεμήσαμε. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και πάλι, ενώ είχαμε ξεκινήσει να πολεμάμε με ό,τι είχαμε για να σώσουμε αυτό το καταρρακωμένο καράβι που το χτυπούν οι άνεμοι από παντού. Πραγματικά έχει μείνει ένα κράτος χωρίς καραβοκύρη, μια ασπόνδυλος κοινωνία που κυβερνάται δεκαετίες τώρα από μερικές οικογένειες και είμαστε έρμαιο τοκογλύφων και καταχραστών και καταντήσαμε να σερνόμαστε καταχρεωμένοι. Ο κόσμος να τρώει από σκουπίδια, τα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό, να μην έχουμε καμία ελπίδα προς το μέλλον, να μαραίνονται οι γέροι από ντροπή και οι νέοι να μην έχουν μέλλον! 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ξεκινήσαμε όλοι μας αυτόν τον αγώνα για να πούμε την αλήθεια από την μία, να αφυπνιστούμε σαν συνειδήσεις, να πάρουμε πληροφορίες, να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία από το χαρτοφυλάκιο του Αρτέμη Σώρρα και να δομήσουμε αν θέλετε, την μελλοντική μας πορεία πάνω σε νέα δεδομένα, τα οποία να μπορέσουν να αντέξουν στον χρόνο, από την μία και από την άλλη, να φέρουν γενικά αποτελέσματα, καλύτερα από αυτά που έχουμε σήμερα. Στήσαμε με πόνο, μπορώ να πω, άλλοι διαφορετικά, άλλοι νωρίτερα, άλλοι αργότερα, όλο αυτόν τον αγώνα, ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους, εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον, ξεκινήσαμε να τοποθετούμε τις ζωές μας σε κίνδυνο, τις εργασίες μας σε κίνδυνο, βρεθήκαμε σήμερα, όλοι, πραγματικά προ εκπλήξεως κι αντί να συνεχίσουμε να πολεμάμε σύσσωμοι αυτό το καθεστώς, όπως καταφέραμε σιγά-σιγά να δομηθούμε με όλες τις αντιξοότητες, ξαφνικά βρεθήκαμε να σηκώνει ο ένας όπλο για να σκοτώσει τον άλλον, να αντιμετωπίζουμε χειρότερους εφιάλτες, από αυτούς που είχαμε υπολογίσει και πραγματικά, μένουμε όλοι με πολύ μουδιασμένο το μυαλό για το τι θα πρέπει να κάνει κανείς, για να είναι σωστός και το τι μέλλον μπορεί να προδιαγραφεί σε όλα αυτά. 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ

Εγώ θέλω να τοποθετηθώ σήμερα, θέλω να μιλήσω σε πολύ προσωπικό επίπεδο. Η Βίκυ, δεν σημαίνει τίποτα. Είναι απλώς η δική μου εμπειρία μέσα από όλα αυτά που έχω βιώσει, από την ημέρα που ξεκινήσαμε αυτόν τον κοινό πλέον αγώνα. Δεν μεταφέρω εντολές κανενός, ούτε οδηγίες, δεν είμαι υπάλληλος και δεν είμαι υποχείριο κανενός. Δεν υπηρετώ κανενός τα συμφέροντα, πέραν του να φτιάξω, αυτά που εγώ πιστεύω ότι είναι σωστά και για να πατήσω πάνω τους και να φτιαχτεί ένα μέλλον με ένα έστω μικρό λιθαράκι από εμένα, σε αυτή την χώρα, Ελλάδα και Κύπρο από κοινού. Τελούσα και τελώ συνειδητά, την οποιαδήποτε εργασία έχω κάνει μέχρι σήμερα. Υπερασπίζομαι με νύχια και με δόντια την χώρα μου. Έχω όνειρα και έχω ελπίδες, όπως εξάλλου βέβαια, κι όλοι οι συνέλληνες! Αφιερώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αύριο και να χαλάσει αυτό το καθεστώς και να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε προς μια άλλη πορεία. Με συγχωρείτε για τον τόνο της φωνής μου, αλλά καθημερινώς, όλοι μας βαλλόμαστε από παντού.
Όλο αυτό το σκηνικό που εξελίχθηκε και εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, αρχικώς μου έφερε σοκ. Συνέχισε μια απογοήτευση, η θλίψη, αλλά σήμερα, εξελίσσεται σε έναν τεράστιο θυμό, για αυτό αποφάσισα, ότι εντάξει, θα τοποθετηθώ κι εγώ δημοσίως! 
Ξεκινήσαμε όπως είπα προηγουμένως αυτόν τον αγώνα, με όλους τους συνέλληνες, χωρίς δογματισμούς, με ανιδιοτέλεια, συμπορευτήκαμε σε έναν κοινό στόχο και σκοπό, για να καθαρίσουμε τα κακώς κείμενα, να καθαρίσουμε τους στάβλους τους Αυγεία, αν θέλετε, που μόλυναν κάθε υγιές κύτταρο της ζωής μας. 
Συνταχτήκαμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες βάσεις χρησιμοποιώντας την ύλη, αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία από το χαρτοφυλάκιο του Αρτέμη Σώρρα, αλλά και το πνεύμα με την συνεχή αφύπνιση και πληροφόρηση. Όλοι μεταξύ μας αρχίσαμε να ξεσκαλίζουμε την ιστορία μας, την γλώσσα μας, το ελληνικό αξιακό μας σύστημα, για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτή την επιθυμητή αλλαγή στον τόπο μας για τους εαυτούς μας για αρχή και για το σύνολο και για ένα καλύτερο μέλλον. Ξεκινήσαμε λίγοι και καθημερινώς πληθαίναμε με γεωμετρική άνοδο. Καταφέραμε σιγά-σιγά, μέσα σε όλη αυτή την κινητοποίηση που έχει γίνει να ηχήσει ξανά, η λέξη «Συνέλληνας και να νιώθουμε όλοι περήφανα. Από το βόρειο μέρος της Θράκης μέχρι το πιο νότιο μέρος της Κύπρου, αλλά και σε όλη την υφήλιο, αρχίσαμε να επικοινωνούμε και ενωνόμαστε κάτω από την κυματιστή μας γαλανόλευκη σημαία και βεβαίως και την κυπριακή, την οποία πάντα την θεωρούμε ως παιδί της μεγάλης Μητέρας Ελλάδας και νιώθαμε όλοι όμορφα και περήφανα.
Ενώ όλα τα υπόλοιπα δίπλα γκρεμίζονται, εργασίες, κράτος, παιδεία, υγεία κτλ. εμείς, όλοι μαζί αρχίσαμε να νιώθουμε ενωμένοι και δειλά-δειλά, αρχίσαμε να έχουμε μια ελπίδα για όνειρα και αυτά τα όνειρα να τα φτιάξουμε σιγά-σιγά πραγματικότητα. Κερδίζαμε και θεωρούσαμε ότι αυτό το ταξίδι προς την πολυπόθητη Ιθάκη, δεν έχει μόνο να φτάσουμε στην Ιθάκη, αλλά είναι και το ταξίδι, δια μέσω του εαυτού μας, του ιστορικού και του μέλλοντος, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα κατεστημένα προς μια θετική κατεύθυνση. Και ξεχυθήκαμε στους δρόμους να μεταδώσουμε με χαρά στους συνανθρώπους μας τις δικές μας γνώσεις, να τους ενημερώσουμε για τις προοπτικές που κτίστηκαν, με όλη την συλλογική προσπάθεια, ομοψύχως, σε αυτή την ανοδική πορεία. 
Και ξαφνικά, με έναν πολύ παράξενο, περίεργο, απότομο τρόπο, άρχισαν όλα να τινάζονται στον αέρα, να ρίχνονται βολές από την εσωτερική μας φάλαγγα, να γίνεται επίθεση και να προκαλείται υποχρεωτικώς, από την μια άμυνα και μετά αντεπίθεση, να βγαίνουν κατηγορίες, να γίνονται τοποθετήσεις που μόνο αρετή και δικαιοσύνη δεν θυμίζουν, που τόσο καιρό επικαλούμασταν, αλλά θυμίζει πεδίο με εχθρούς που αβυσσαλέα μάχονται μαινόμενοι με ό,τι μέσον βρεθεί μπροστά τους.

-Θανάσης: Βίκυ μου, εδώ τώρα μιλούμε για μεγάλη αναστάτωση. Μιλούμε για σύγχυση που έχει μουδιάσει ειδικά του συναγωνιστές, αλλά ακόμα κι αυτούς που δεν ήταν πολύ μέσα στον αγώνα. Βιώνει ο κόσμος κάτι πάρα πολύ άσχημο αυτή την στιγμή. 

-Βίκυ: Βεβαίως! Δηλαδή, ξαφνικά νιώσαμε ότι όλα αυτά που κτίζαμε φαινομενικά…φαινομενικά, γιατί εγώ θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα μας βγάλουν πολύ καλύτερους αύριο και θα μας βγάλουν από αυτή την κρίση… και ακόμα και αυτή η κρίση είναι κάτι που εξελίσσεται για να πάμε κάπου καλύτερα. Για αυτό τοποθετούμε σήμερα. Θα κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια αναδρομής στο παρελθόν για να τοποθετήσουμε τα δεδομένα μας, ποια έχουμε στα χέρια μας, πιθανότητες, ευκολίες και δυσκολίες, αλήθειες και ψέματα. Αυτό θα το αφήσω σε εσάς! Εγώ δεν θα τοποθετηθώ για να κρίνω…

-Θανάσης: Αυτό που στεναχωρεί πολύ τον κόσμο είναι γιατί αυτοί οι δύο άντρες δεν συνεννοήθηκαν μόνοι τους σε ένα κλειστό δωμάτιο και αν τελικά, δεν είχαν τον ίδιο δρόμο για να ακολουθήσουν, γιατί να μην χωρίσουν ειρηνικά, και χώρισαν τόσο μαλωμένοι με τόσο βαριά λόγια ο ένας στον άλλον. Αυτό δεν το αντέχει ο κόσμος!

ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΕΣ

-Βίκυ: Συμφωνώ και επαυξάνω και για αυτό θέλω να δούμε λίγο τα πράγματα, πώς εξελίχθηκαν για να μπορέσει ο καθένας μας να καταλάβει αυτά που πρέπει να καταλάβει, να διασαφηνίσει μέσα του τι βλέπει και βέβαια, μετά, ο καθένας σιγά-σιγά θα καθαρίσει το τοπίο και να μπορέσει να δει την σωστή κατεύθυνση. Μπορεί τελικώς οι κατευθύνσεις να γίνουν παράλληλες και ελπίζω να μην είναι ανάποδες.
Η δική μου τοποθέτηση είναι πολύ τεχνική, θα σταθώ στα γεγονότα που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, δεν θα μπω σε φιλολογία, θα κάνω τα τεχνικά, γιατί τα τεχνικά, μαθηματικώς είναι εκείνα που αποδεικνύουν αλήθειες, από εκεί και πέρα, τα άλλα, έπονται! 

ΚΟΙΝΣΕΠ – ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Θα ξεκινήσω λίγο ότι όλα αυτά, η όλη παράλληλη, αν θέλετε, η κινητοποίηση που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του οργανισμού, τον Μανώλη τον Λαμπράκη, άρχισε να φαίνεται στο προσκήνιο λίγο πιο καθαρά, όταν έγινε προτροπή στις ομάδες να οργανωθούν κάτω από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, για να μπορέσουν όλες οι ευπαθείς ομάδες αλλά κι όλοι όσοι άλλοι ενδιαφέρονται και έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα, να συνεταιριστούν κάτω από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με το όνομα ΚΟΙΝΣΕΠ, για να μπορέσει να υλοποιηθεί μια χρηματοδότηση και να αρχίζουν να γίνονται έργα στις κατά τόπου περιοχές.
Θα κάνω μια μικρή αναφορά, σχετικά με το τι σημαίνει κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, γιατί τώρα θα την δείτε, να την ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών, θα την δείτε να την διαφημίζουν και θέλω να σας πω τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας…

-Θανάσης: Καλά, και με τον ντόρο που έγινε γύρω από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, λογικό είναι να κάνουν κι αυτοί κάποιες κινήσεις για να παραπλανήσουν τον κόσμο.
-Βίκυ: Μπορεί να είναι και ανάποδα όμως, πάντοτε ήταν ο λόγος και θα σας πω τώρα γιατί. 
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι ένας νέος φορέας που έχει ανακοινωθεί ως Κοινωνική Οικονομία, αλλά αυτό δεν εμφανίστηκε σήμερα, αλλά το 2011 με το νόμο 4019. Στην ουσία είναι ένας Αστικός Κοινωνικός Συνεταιρισμός και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Δηλαδή, δεν εμφανίστηκε σήμερα που εμείς πήγαμε να το πούμε, «πηγαίνετε να γίνετε μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ». Υπήρχε πριν ξεκινήσουμε! Τα μέλη όμως της ΚΟΙΝΣΕΠ μπορούν να είναι πολίτες, αλλά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή, επιχειρήσεις. Υποχρεούται αυτή η Συνεταιριστική Επιχείρηση, γιατί πρόκειται για Εμπορική Συνεταιριστική Επιχείρηση, μπορεί να έχει διοικητικό συμβούλιο, θα έχει υπαλλήλους και θα μπορεί να κάνει και εμπορικές δραστηριότητες. Η απόκτηση των συνεταιριστικών μερίδων πραγματοποιείται μόνο με την καταβολή μετρητών, δηλαδή, για να γίνεις μέλος θα πρέπει να βάλεις το ανάλογο σου κεφάλαιο. Είναι όπως γίνονται οι οποιεσδήποτε άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Η διαδικασία όμως αυτή έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο. Δεν μπορεί, κατά την λειτουργία αυτής της επιχείρησης, η οποία θα αποφέρει οποιαδήποτε κέρδη, να διανέμει κέρδη προς τα μέλη. Δηλαδή, οποιοσδήποτε που είναι μέλος δεν θα πάρει ποτέ χρήματα στην τσέπη του, παρά μόνο μπορούν να επωφεληθούν μέρος των καθαρών εσόδων που είναι μόνο το 35% οι εργαζόμενοι, ενώ αυτό μπορεί να δοθεί ως μπόνους, ενώ τα υπόλοιπα θα κατατίθενται και θα διατίθενται για την ανάπτυξη της εν λόγω επιχείρησης.

ΚΟΙΝΣΕΠ: ΤΟ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ 

-Θανάσης: Μου λες, Βίκυ μου τώρα ότι αυτή η κοινωνική επιχείρηση δεν μπορεί να αποδώσει οφέλη στους δικαιούχους αυτού του συνεταιρισμού.

-Βίκυ: Βεβαίως, κι αντιθέτως μπορώ να σας πω ότι δημιουργείται ένα μεγάλο εκκολαπτήριο εργατών που θα αμοίβονται, όπως θα αποφασίσει η πλειοψηφία. Δηλαδή, θα διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα έρχεται από ψηφοφορία και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στους οργανισμούς, άμα θέλει κάποιος Αντίνοος να τρυπώσει, μπορεί να το κάνει, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις εξάλλου και ο επενδυτής, δηλαδή, ο συνέταιρος που έχει βάλει το κεφάλαιο του, για να πάρει το μέρισμα που υπολόγιζε, δεν υπάρχει μέρισμα, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί. Δηλαδή, βάση του μεριδίου του, το μόνο που μπορεί να επωφεληθεί είναι, αν είναι υπάλληλος, να μπορεί και αν βεβαίως του επιτρέψει η πλειοψηφία να λάβει μπόνους επί της εργασίας του. Άρα, με λίγα λόγια, μπορείτε να καταλάβετε, τι μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό, και τι μπορεί να αλλάξει η οποιαδήποτε πλειοψηφία κατά το διάστημα της λειτουργίας και αφήνω δε, το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός έχει ψηφιστεί πλέον στην κυβέρνηση και είναι τα 400 ευρώ κι υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και περαιτέρω μειώσεις. 

-Θανάσης: Δηλαδή, δεν υπάρχει τρόπος για να λάβει κανείς δάνειο και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέσα από όλη αυτή την διαδικασία; 

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΛΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

-Βίκυ: Μ α δεν υπάρχει τρόπος να γίνει.Δεν είναι συνεταιριστική τράπεζα όπως άκουσα οτι θα γίνουν απο τέτοιες συνεταιριστικές εταιρίες.
Η συνεταιριστική τράπεζα,θέλει άδεια λειτουργίας απο την ΤτΕ.
Θανάσης: Γιαυτό λέμε Βίκυ μου,συγνώμη,απο το πρωί βλέπουμε μια ανακοίνωση που βγάλαμε, που εξεδώσαμε σαν ενεργοί πολίτες εδώ της Αρτας,που υποστηρίζουμε μια ιδέα που είχε η ομάδα END Μαραθώνα,να συναντηθούμε,να μας εξηγηθούν κάποια πράγματα.
Δεν θα ήτανε καλό να γίνει ένα συνέδριο, να βγεί ο πρόεδρος του οργανισμού κύριος Λαμπράκης,να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το πώς το βλέπει αυτό,τι έχει συλλάβει στο μυαλό του;

Βίκυ:Φαντάζομαι θα έρθει σιγά σιγά να δώσει δικαιολογίες.

Θανάσης:Πού είναι το κακό τώρα να καταλάβουμε τι έχει ο άνθρωπος στο μυαλό του.

Βίκυ: Αυτό μπορείτε να το κάνετε και δεν σας είπε κανένας οχι. Ούτως ή αλλιώς δικαιούστε ανα πάσα στιγμή να ζητήσετε εξηγήσεις.
Εγώ τώρα έρχομαι αφού με καλέσατε, να σας πω πράγματα που έχω μελετήσει εδώ και καιρό,γιατί όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία για τους δήμους,αφού υπήρχε ο νόμος του 2011, είχε μελετηθεί. Δηλαδή, δεν υπήρχε τρόπος μέσων αυτής της εταιρίας,να μπορέσεις ν’απολάβεις κέρδη έστω κι αν γίνεις μέτοχος, κι άρα αν δεν είσαι υπάλληλος, δεν μπορείς ν’απολάβεις τίποτα. Και βεβαίως αν λάβεις κέρδη ως μπόνους απ’αυτή την εταιρία, πρέπει να είσαι υπάλληλος, άρα θα φορολογηθείς μέχρι και 44%, στο έσοδο που θα παραλάβεις.

Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΦΟΣΩΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ

Ενώ λέει δεν φορολογείται,δεν φορολογείται ο μέτοχος.Ο υπάλληλος θα φορολογείται για τα έσοδά του. Ο μέτοχος εφόσον δεν λαμβάνει μέρισμα δεν θα φορολογηθεί.Αρα εκ των πραγμάτων εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με θέμα υπαλληλικό.Δεν είναι κακό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και αν γίνουν έργα, και μέσα απο αυτά,να υπαρχει υπάλληλος που θα λαμβάνει ενώ δεν θα έχει δουλειά σήμερα, αύριο να έχει δουλειά. Αυτές είχαν δημιουργηθεί για τις πολύ ευπαθείς ομάδες,για τις γυναίκες που μαζευόταν στα χωριά και φτιάχνανε μαρμελάδες, για τους ρομά,κι όλες αυτές τις ομάδες, για να καταπολεμηθεί η ανεργία. Είναι φτιαγμένη όμως αυτή η δομή,στο να μη γίνει αυτό που εμείς θέλαμε.Τώρα αν θα τις χρησιμοποιούσαμε αν θέλαμε να γίνει μια δομή,υπάρχουν τα χρήματα για να κάνουμε,ν’αρχίσουν να γίνονται εργασίες και μέσα απο αυτές να κερδίζουν χρήματα οι πολίτες, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να το κάνεις αυτό.
Γιατί να βάλω συνέταιρο κάποιον για να είναι υπάλληλος; Το κεφάλαιο επίσης,προέρχεται απο κεφάλαιο της επιχείρησης που είναι απο δωρεές τρίτων, έσοδα απο την επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχορηγήσεις απο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ευρωπαϊκή ένωση, διεθνείς οργανισμούς, αλλά πάλι όταν δίνονται χρήματα πέραν της δωρεάς, και η δωρεά πρέπει αν είναι στοιχειοθετημένη. Γιατί γίνεται δωρεά, και δεν μπορεί να είναι δισεκατομμύρια δωρεά.
Το ταμείο πρέπει να δίνει ισολογισμούς, να έχει υπαλλήλους όπως μια επιχείρηση.
Και ακούω τον πρόεδρο του οργανισμού, να αναγγέλει δημοσίως και να προτρέπει τον κόσμο να προωθήσει αυτό το θέμα στις ομάδες,για να δημιουργηθπούν τέτοιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να μαζευτούν στοιχεία ευπαθών ομάδων, το οποίον θα θέλαμε να το κάνουμε εφόσον έχουμε τα χρήματα.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Επίσης ανακοίνωσε οτι μέσω των επιχειρήσεων αυτών,θα δημιουργούντο και οι συνεταιριστικές τράπεζες,που να μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το όλον εγχείρημα.
Μα σήμερα δεν υπάρχουν ούτε αδειοδοτήσεις για να δημιουργηθούν τέτοιες τράπεζες. Ακόμα και αυτές που ήδη υπάρχουν, με εξαίρεση μια δυο περιπτώσεις, έχουν κλείσει. Και το ξέρουν το τραπεζικό σύστημα αυτό που πολεμάμε, έχει κάνει μονοπώλιο, και δεν αφήνει κανέναν να κινηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.Γιαυτό και τα εγχειρήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα αποσκοπούσαν στο να δομηθεί ένας νέος τρόπος προσέγκισης και δεν μπορεί να στηριχθεί στο υφιστάμενο,το οποίο εμείς χρησιμοποιήσαμε και ούτως ή αλλιώς δεν πετυχαίνει.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ

Επίσης,ενα σημαντικό θέμα εδώ,αφού ανακοινώνει κανείς δημοσίως κάτι, θα έπρεπε αυτή να είχε συζητηθεί και αποφασιστεί στα εσωτερικά του οργανισμού απο πριν, ενημερώνοντας και τον Αρτέμη Σώρρα και τον Ιωάννη Αλεξάντερ κι όλους τους υπολοίπους για να υπάρξει μια σωστή τοποθέτηση, να ενημερωθεί και η πλευρά στην Ελλάδα και αυτή στην Αμερική, γιατί μπορεί να υπήρχαν και κενά που δεν τα είχαν σκεφτεί. Μπορεί να έβρισκε τους καλύτερους δικηγόρους και να σου έλεγαν οτι γίνεται. Μα έλα να σου πω που είναι απλά τα πράγματα, πείτε μου εμένα πώς θα διανέμετε κέρδη πάνω σε οπιαδήποτε έσοδα; Αφού ο νόμος το λέει πολύ καθαρά, κι αν θέλετε μπείτε μόνοι σας να ελεγξετε τι λέει ο νόμος για Κοιν.Σ.Επ.,πώς γίνεται η σύσταση,ποιά είναι τα κεφάλαια κ.λ.π.
Αρα υπάρχει ένα δεδομένο,το οποίο κατ’εμένα ήταν πρόχειρο.
Επίσης ο οργανισμός δεν διαθέτει τέτοια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει δικηγόρους,ούτε έχει τα εργαλεία,ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν κεφάλαια, ούτε έχουν κατατεθεί για να παίρνουν τα ανάλογα πρωτόκολα για να παίρνουν τον κατάλληλο χρόνο μέχρι να εμφανιστεί το πώς θα μπορούν να ρευστοποιηθούν.
Ετσι,αν πω σήμερα,ξεκινάτε να μαζεύετε, βασίζετε ελπίδες σ’εναν οργανισμό,που ο οργανισμός έχει ισολογισμούς, έχει υποχρεώσεις ο ένας προς τον άλλον, έχει μιαν συνοχή, αυτά τα πράγματα θέλουν εναν τεράστιο τρόπο λειτουργίας, κόστος κ.λ.π.
Το εύλογο και άμεσο ερώτημα που τέθηκε και είναι, πώς γίνεται να προτείνονται λύσεις με κεφάλαια που δεν υπάρχουν;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΙΚΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
( ΑΡΧΗ ΕΩΣ 0:23:10)
https://www.youtube.com/watch?v=U1U9che3-Q8&feature=youtu.be
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ: ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ 
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ Μνημοσυνη

Αφήστε μια απάντηση